Cykling på Mallorca for dummies

På väg mot Valdemossa via bl a Andratx idag.

På väg mot Valdemossa via bl a Andratx idag.

Så var första dagen avklarad. Knappt 4,5 timmar i solen bland spanska berg, svettiga tyskar och fantastiskt trevligt sällskap. Livet är rättvist. Men igår strulade det lite.

Vår triad består av Martin Josefsson, Jochen Gustafsson och mig. Vi flög Landvetter, Frankfurt, Madrid, Mallorca, vilket tog en stund. Även för bagaget, som till och med tog två timmar längre än vad det gjorde för oss. Vi fick stanna på flygplatsen till midnatt och när vi äntligen fick våra väskor med ett senare flyg råkade vi hoppa över en avstängning. Det är bad news bland spanska poliser som har en böjelse för maktmissbruk. Poliserna blev skitarga och använde frasen ”maybe you do so in your country” ett dussintal gånger. Det var helt och hållet vårt fel, men jag tycker ändå att de fetöverreagerade. Efter 10 minuter med indragna pass lyckades vi undvika häktet och tog en taxi till hotellet.

Fotbollsstadion på Mallorca

Fotbollsstadion på Mallorca

I morse hyrde vi cyklar och begav oss sedan ut på en underbar fyratimmarstur utan spurter och hets bland serpentinvägar och fina havsutsikter. Vi fikade i Valdemossa och körde via en cykelbutik norr om Palma vid fotbollsstadion på hemvägen. Martin är oförskämt fräsch och jag är livrädd att han ska ställa mig i en backe senare i veckan.

Detta är fjärde året jag är på Mallorca och har hittills gjort mycket rätt och mycket fel. Här kommer mina tips:

E4:an bar i Magaluf

E4:an bar i Magaluf

–          Bo i Magalluf – nära till bergen och bra uteliv. E4:an bar serverar svenskt bryggkaffe (istället för spanska americano som är espresso utspätt med varmt vatten) och gör att man känner sig som hemma. Ska man undvika svenskar ska man i vilken fall som helst inte åka till Mallis.

–          Hyr cykel på plats – många tar med sig sin egen cykel, men jag hyr alltid. För 95 euro + en deposit på 50 euro får du ett kolfiberåk med 105-komponenter i en vecka. Skönt att slippa oroa sig för transport av egen fincykel och gött att nöta mil på en annans maskin.

–          Ta med cykelskor och pedaler – i år lämnade jag pedalerna hemma, vilket skapade problem. SPD-SL är det vanligaste systemet hemma, men inte i Spanien. Här kör man på Look eller SPD. Jag kunde inte heller hitta SPD-SL-pedaler i cykelaffären vid fotbollsstadion. Istället fick jag köpa Look-klossar för att sitta fast.

–          Håll till i bergen – längs kusten i typ nordväst/norr finns det gott om klättringar. Plattåkningen som man får mitt på ön och i sydost kan du göra hemma. Bland undantagen finns Petra (fika på torget är ett måste) och Randa (klostret på en topp mitt på slätterna).

–          Gå på fotboll – förra året såg Jochen och jag Mallorca mot Real Madrid i La Liga. Ronaldo gjorde hattrick och vi var i himlen.

–          Missa inte Sa Calobra – långt från Magaluf, men vackert som attans. Det tar ca 7 timmar t o r, men vyerna är magiska och det är ett fint backtest att cykla uppför. Jag har haft 31.07 min från havskanten till toppen (ca 1.15 min efter en tunnel/bro). Ex-skidskytten David Ekholm har 30.25 min och Mattias Nilsson har 32.11 min. Känns bra att vara snabbaste svärson i något.

–          Cykla mycket – Minst 4-5 timmar per dag. Ett pass, en fika. Själv kör jag även en 21 mila-tur varje år. Tufft, men kul. Då får man fika två gånger. Ofta håller man 25 km/h vid riktigt bergiga pass, nära 30 km/h då man kör mer flackt.

–          Missa inte Piggen – Puig Major är höjdmässigt den största stigningen. Från 400 till 1200 m ö h. Ingen brant stigning, men lång.

–          Håll dig undan för britter – engelskmännen gillar öl, fotboll och bråk. Ofta allt på samma gång.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel. Bokmärk permalänken.

9 svar på Cykling på Mallorca for dummies

 1. sofia svanteson skriver:

  Nämen, vi har cyklat på samma ö, samtidigt! Åker hem imorgon. En favorit blev sträckan Deia-Soller-Monnaber-Lluc-Selva-småvägar till Palmanyola-Valdemossa-Deia.
  Vi ses i Ramsau istället!
  Häpp,
  Sofia & Pål

  • Erik Wickström skriver:

   Kul att ni trimmat cykelformen! Jag vill minnas att ni bodde i ett hus Fornalutx nära foten av Piggen förra året. Mallis är fantastiskt!

   • sofia svanteson skriver:

    ja det stämmer, vi flyttade oss lite västerut det här året. om vi trimmat formen det vet jag inte…men vi försöker iaf.

    ha det fint på cykeln!

 2. Niklas skriver:

  gör du calobra på 31min så lär inte så många “ställa” av dig i långbackarna det är ju en grymt bra tid!

 3. evamariesvensson skriver:

  Hej
  Tänk om man själv hade sån kondition som du har=)Väldig intressant blogg du har,trots att jag inte är speciellt sportintresserad=)

 4. Greta skriver:

  Det är lite dåligt med uppdateringar från Mallis. /Greta

 5. Tomas Åström skriver:

  Hej Erik!!

  Grymt bra blogg/sida. Denna kommer jag att börja följa. Jag träffade dig som snabbast i piteå under SM i mars då vi satt med Tio och grabbarna. Kika gärna in på våran blogg som jag & David Hedlund m.fl. bedriver och skriver om träning, kost, lägger upp filmer m.m. Tror du skulle kunna gilla den. Ha en bra dag och fortsätt med att skriva bra inlägg! Peace

Kommentarer är stängda.