Varmare i MTB-kläderna

Det var inte svårt att bli varm i kläderna i Borås den gångna långhelgen. Minst 25 grader hett och stekande sol från torsdag till måndag. Vi boråsare är i och för sig vana vid sol. Jag läste nyss att vi inte längre är Sveriges regnigaste stad; halländska Torup har gått förbi.

Oberoende väder och vind så börjar jag bli varm i mountainbikekläderna. När jag sade ja till jobbet att åka samtliga sju lopp i långloppscupen så tänkte jag enbart köra tävlingarna på skogscykeln, träningen skulle jag bedriva på racern. Men jag har blivit så biten att jag kör två MTB-pass varje vecka nu. Det är verkligen skitkul och det går hela tiden framåt. Dessa är några grejer jag lärt mig i min nya sport:

 • Däcktrycket betyder fruktansvärt mycket. Jag vill inte bara nämna siffror i bar än, men helt klart är att en stel ram med ett par däck med lågt tryck ger bättre komfort än en fulldämpad cykel med för hårt pumpade däck. Känslan i nedförsbackarna är underbar om man vågar släppa ut lite luft.
 • 29 tum är fantastiskt. Jag har prövat några 26-tummare senaste veckorna och jag kan bara säga att storhjulingar är att föredra i stort sett överallt. Min Merida Twenty-Nine Lite 1000D som jag har fått låna av leverantören funkar perfekt.
 • Skivbromsar är ett måste. Det kanske inte längre säljs MTBs utan när jag tänker efter? Första turen tyckte jag bromsverkan var lite dålig, men redan efter 10 mil nöp dom mycket bättre. När jag förde detta på tal så visade det sig att skivbromsar alltid tar lite dåligt när de är splajdans nya.
 • Brett styre är skönt. Mitt 66 cm breda riserstyre kändes klumpigt i början, men nu känns det helt rätt. Dock slår det i träden på smala stigar.
 • Tänk fullt ös. Skit i små hinder och mangla över skiten. Koppla bort självbevarelsedriften i nedförsbackarna och njut av fartkänslan. Även jag som är en fegis har börjat uppskatta att flyga fram nedför stigarna.
 • Dämparen måste inte alltså ställas om till stelt läge på lättåkta partier. Först saknade jag en remote lockout (att kunna göra framgaffeln stel från styret, istället för att pilla nere vid gaffeln), men nu inser jag att man inte behöver stela till den så ofta. Jag var på Merida i Göteborg där en mycket vänlig Love hjälpte mig med lite inställningar på cykeln och då diskuterade vi bland annat lockouten.

På söndag väntar Lida Loop. Mitt enda mål är att slå Martin Ewaldsson.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Varmare i MTB-kläderna

 1. Orestig skriver:

  Om jag inte minns fel så körde de jag känner från cykelgymnasiet mtb 70% landsväg. Inte helt otänkbart om man ser till hur många fd mtbcyklister som kör protour idag

 2. Martin Ewaldsson skriver:

  Jag ska krossa dig!

 3. Joakim Sandberg skriver:

  Rolig läsning! Kör hårt! 🙂

Kommentarer är stängda.