Skigo racingstavar

Jag har åkt alla intervallpass i ungefär en månad med Skigos racingstavar som jag fått för test i skejt och klassiskt. Jag är mycket nöjd med Christer Majbäck och hans kollegors jobb. Stavarna är lagom och skönt styva, de är lätta och de har en bra pendel.

Av de de finstavar jag kört med senaste året är tycker jag Skigo hamnar som klar tvåa, långt före t ex KV+ och Kopmpardell. Skigos stavar är helt enkelt skönare att sätta i backen. En stav ska vara styv, men den lilla svikten man får ska kännas naturlig och vara uthärdlig att åka med i flera timmar.

Jag håller fortfarande Oneways toppmodell som favoritstav: den är lättast, pendlar bäst och är riktigt styv utan att kännas onaturlig. Dock skulle jag aldrig använda den som träningsstav på rullskidor, det är som att be om överbelastningsskador.

Ranking av finstavar jag testat senaste året (Swix Triax har jag aldrig kört med):

 1. Oneway Diamond Storm 10
 2. Skigo racing
 3. Swix CT1
 4. KV+ CH1
 5. Komardells toppmodell

Handtag och handremmar är alltid individuellt. Själv anser jag att Swix SR94 är de bästa remmarna som någonsin funnits, men de togs ur produktion vid millennieskiftet. Kanske Elofsson har ett par hemma? Skigos handremmar passar mig helt OK, men Large var lite för stort för mina händer som trivs i storlek 8 på handskar.

Naturkorken på väg att slitas ut.

Naturkorken på väg att slitas ut. Dags att ta fram eltejpen.

Vidare är naturkork på rullskidsstavar som dömt att misslyckas. Naturkork är bäst och skönast på vintern, men slitaget är mycket större på asfaltsnötning, så det är lätt att man behöver ett par tre uppsättningar över en sommar om man inte byter till handtag av plast eller syntetkork. Skigos naturkork hade rejält, synligt slitage redan efter fem träningspass.

Sammanfattningsvis så är det en kanonstav som jag verkligen kan rekommendera, men byt handtag för rullskidsåkning. Jag hittade staven på Pölder (dock annan design) för 1995 kr. Det är ett riktigt bra pris för en stav som Jörgen Brink vann Vasaloppet med. Nästa år kommer designen att se ut så här.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Prylar, Rullskidor och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Skigo racingstavar

 1. Anders skriver:

  Jag kör med oneway Diamond storm till rullskidor, men använder exel dämpade spetsar. Då blir de lagom styva, men huruvida dämpningen håller för din hårdträning det är frågan.

  • Erik Wickström skriver:

   Exels dämpning är bra, men jag gillar StaffanStaven-dämpning bättre. Mer spel och bättre hållbarhet. Jag har kört mycket med Exels fjädrande spets, men den brukar ge sig redan efter ca 30 mil.

Kommentarer är stängda.