Lida Loop 2011 the story

Martin Ewaldsson drömde om att slå mig i Lida Loop.

Martin Ewaldsson drömde om att slå mig i Lida Loop. Ikväll kommer han förmodligen drömma om en cykel med 29 tums däck istället för 26 tum. Jag krossade honom med 8 minuter, och dessutom framför ögonen på hans tjej. Martin: träningstävlingar räknas inte, det är med nummerlapp du ska cykla fort!

Konditionsidrott är kul. “Kul satan”, som en modern språkbrukare i 20-årsåldern kanske skulle ha uttryckt sig. Dagens Lida Loop var ett av de roligaste loppen jag kört. Äntligen fick jag nytta av all teknik jag lärt mig de senaste veckorna. Den 66 km långa banan – uppdelad på tre ungefär lika långa slingor – bestod till stor del av lättåkta grusvägar, men också partier av mycket knixig single track.

Totalt behövde jag kliva av cykeln, håll i dig nu, 0 gånger!!! Jag ägde i de knixiga partierna och min Merida 29-tummare körde över alla hinder som en ångvält. Växlarna satt där de skulle och bromsarna tog skitbra. Det var verkligen kalasroligt att åka idag. Jag längtar redan till Ränneslättsturen i Eksjö 3 juli.

Stefan Sunnerberg var blivit 42:a i Vasaloppet och slog mig med 6 min idag. Han är snäll och pratar östgötska.

Stefan Sunnerberg har blivit 42:a i Vasaloppet och slog mig med 6 min idag. Han är snäll och pratar östgötska.

Bra drickalangning
Lida Loop startar i en slalombacke. Vi snackar 08-slalombacke, alltså en stigning på ca 40 meter, vilket också var typ banans styggaste uppförskörning. Jag startade i startgrupp 3, vilket är baserat på antal procent efter segraren i sitt bästa långlopp det senaste året. Efter dagens insats lär jag hamna i led 2 till nästa gång, eftersom jag var närmare täten. Starten var ganska lugn och fin uppför backen, men sedan dröjde det 5 km på grusvägen innan jag verkligen kunde cykla i mitt eget tempo. Innan dess var det trångt och jag tyckte det var läskigt med svängarna på rullgruset.

Första riktiga single tracken kom i slutet av första loopen på berghällar. På en kilometer stod 6 st cyklister och lagade punkteringar. Livet är hårt. Vid varvningen fick jag en ny flaska sportdryck av Enervit. Egentligen behöver jag inte så mycket vätska, men när arrangören frågade om jag ville prova servicen tacka jag inte nej. Det är verkligen ett jättebra alternativ för stordrickare. Tjänsten kostar 75 kr och de två langningarna funkade perfekt.

Successivt starkare
Ut på andra varvet började det kännas mycket bättre och benen blev piggare. Tyvärr började jag inse jag att jag pumpat lite väl löst i bakdäcket (eller var det en pyspunka?). I en mil körde jag försiktigt, men trots det blev jag hela tiden påmind om problemet då jag kände genomslagen, alltså att fälgen slog i. Jag fick stanna någon minut och pumpa. Där klev jag ju förresten av cykeln, men det var inte pga brister i tekniken, så jag räknar inte den.

Yes, segrarinnan Alexandra Engen varvar ned med banan och diskmedel.

Yes, segrarinnan Alexandra Engen varvar ned med banan och diskmedel.

Ca 10 st cyklister passade mig när jag pumpade, bland annat Erik Norén som sade “du kommer igen Erik”. Jag tackade för de uppmuntrade orden och jagade genast ikapp honom. Erik Norén ingick i laget tillsammans med mig och Fredrik Swahn när vi tog lag-SM-guld i duathlon 2009. Hela sista varvet kände jag mig riktigt pigg och kom bland annat ikapp damfyran Emmy Thelberg. Hon körde i Sverigetröja eftersom hon är regerande svensk mästare i marathon-MTB. Jag drog åt henne i 3 km i hopp om att vi skulle kunna byta tröja efter målgång, men som tack för det hjulet spurtade hon ifrån mig istället. Fan, stryk av fyra tjejer. Jag som hade hoppats på dampallen.

Jag var glömsk idag. Glömde min cykeltröja. På måfå slängde jag ut frågan om en lånetröja på parkeringen och en icke-snål smålänning GAV mig en “sliten” (det var den inte alls) tröja från Värnamo CK. Det står High Chaparall på den och den är skitfin. Tack du snälle smålänning!

Lida Loop 12 juni 2011
Längd:
66 km uppdelat på tre olika slingor
Tid
: 2:43:12, segraren Lars Bleckur var 24.44 min före
Placering
: 43:a i elit, ca 90:a totalt
Utrustning
: Merida Twenty-Nine Lite 1000D (29-tums hjul)
Energiintag
: 1 liter Enervit sportdryck + 2 geler med koffein från Enervit, som tillhandhåller riktigt bra produkter. Stort tack!
Väder
: 15 grader och mulet vid start, sol och 22 grader vid mål. Torrt som krut i skogen.
Antal ”löpningar” med cykeln
: 0
Antal krascher
: 0
Totalt antal ”urklippningar” från pedalerna
: 1 st (för att pumpa)
Betyg för banan
: 7 av 10. Den kändes lite enkelspårig, om den subtila MTB-ordvitsen ursäktas. Antingen var det grusväg som var lättcyklad som en motorväg, förutom en del rullgrus och damm a´la Paris Dakar-rally, eller så var det mycket stökig single track. I Billingeracet var det mer snäll stig och variation. Single tracken var mycket svårare i Lida Loop, men i övrigt var banan lättare och inte så kuperad. Att man körde tre loopar på ca 20 km och varvade på tävlingsområdet gillade jag skarpt. Det tror jag publiken också gjorde.
Betyg för tävlingsområdet, överdragskläder, ombyte och dusch: 9 av 10. Allt samlat på ett mycket trevligt målområde: dusch, cykeltvätt, cykelinlämning, minimässa. Härlig stämning i solskenet!
Resultatservice
: 9 av 10. Mycket bra. Resultatlistor anslogs fortlöpande på en vägg vid målområdet och liveresultat fanns hela tiden att tillgå på nätet. Två mellantider, efter loop 1 och lopp 2 = I like.
Kaffet
: 3 av 10. Det bjöds på mat efter loppet, men tyvärr inget målkaffe. Istället gick jag upp till sista drickastationen och zippade på ett ljummet, men faktiskt ganska välbalanserat ICA-kaffe.
Citatet
: ”Du kommer igen Erik”. Jag blev taggad och fick energi av min vän Erik Noréns uppiggande ord då jag stod och pumpade bakhjulet. Efter det fick jag bra tryck i pedalerna.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på Lida Loop 2011 the story

 1. Danne (simkursare -09?) skriver:

  Kul att ses i startfållan innan start och grattis till ett bra lopp! Fin tid!

  • Erik Wickström skriver:

   Tack det samma, kul att ses! Roligt att jag kan matcha dig i cykel eftersom du crawlar ungefär 50 m när jag kommit 25 m 🙂 Din tid var fin den med, du prickade pi. Tack för bilden!

 2. Danne (simkursare -09?) skriver:

  Sant, pi är alltid något 😉
  Hade ett miserabelt andravarv (1:23:04) signerat punktering och pumpproblem, fick till slut tag i en fotpump vid vätskestationen 32 km som räddade min dag. Nya tag nästa gång!

Kommentarer är stängda.