MTB-SM i Borås såklart

Lida Loop i starten.

Lida Loop i starten.

13-16 juli avgörs mountainbike-SM i Borås, som jag tror blir ett toppenarrangemang trots den extremt fula hemsidan. Klart jag ska vara med, tänkte jag igår och drog iväg till Kransmossen friluftsområde och testkörde ett par varv på den 9,2 km (enligt min Garmin 310XT) långa tempobanan som ska köras ett varv. Jag tror i alla fall att vi körde rätt. Martin Ewaldsson var guide och han har utmanat mig igen. I Lida Loop kunde jag ganska enkelt hålla honom bakom mig, då långloppen är just längre, men även tekniskt mindre krävande. På 30 min stenig trial på MTB-SM i tempo onsdag 13 juli blir han en tuffare nöt att knäcka. Ikväll är det träningstävling på tempobanan och då ska jag försöka hålla jämna steg med boråsklubbarna Borås CA och IK Ymers alla duktiga ungdomar och juniorer.

Erik Wickström och Erik Norén efter 1 av 3 varv i Lida Loop.

Erik Wickström och Erik Norén efter 1 av 3 varv i Lida Loop.

Motsvarar topp 200 i Vasaloppet?
Nu har jag tränat och tävlat en månad i min nya sport och det går bättre och bättre. I Billingeracet i Skövde var jag 25,3 % efter segraren, i Lida Loop hade det krympt till 17.9 %, vilket också gör att jag flyttas upp från fålla 3 till fålla 2. Jag gillar det seedningssystemet: startpositionen är baserad på hur nära man varit vinnaren i sin bästa tävling för säsongen.

Om jag hade blivit 17.9 % efter segraren i årets Vasalopp hade tiden blivit 4.32 timmar, vilket skulle innebära topp 200. Det tycker jag är bra för att vara en ny sport, men naturligtvis är det väldigt svårt att jämföra dessa idrotter på det sättet. Jag ligger i alla fall i lä om man jämför med “MTB-skidåkarna” Håkan Löfström, Rikard Tynell och Daniel Tynell, som alla tre vanligtvis både cyklar och stakar fortare än mig.

Hur som helst ska det bli jätteroligt att köra SM. Det vore kriminellt att inte delta när ett svensk mästerskap i en fin konditionsidrott avgörs 3 km från vårt sovrum.

Bilderna är från söndagens Lida Loop och skjutna av glasögon-Johan på X-kross.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.