Sjuk av skidtunneln i Torsby?

Många klagar på att de blir sjuka efter skidträning i Torsbytunneln. Jag har varit i tunneln ca 10 gånger i mitt liv, men bara trillat dit en gång hittills. Det är dock mindre intressant, på det stora hela är det ett problem.

När jag hade läger med 19 deltagare 9-11 september blev merparten förkylda efteråt. Och nyligen hörde jag att gänget från Salomon, Atomic etc som testade utrustning förra veckan blev sjuka, typ hela bunten. Även andra motionärer och elitåkare har vittnat om ökad risk för förkylningar.

Varför? Tja, jag vet inte, men jag har några förslag:

 • I samband med en vistelse i Torsby tränar man hårdare än vanligt
 • Långa resor och läger kan vara en svår kombination
 • Man träffar mycket folk och äter kanske buffémat med många andra, flera gånger om dagen
 • Man kanske träffar en snygging i tunneln och börjar pussas
 • Temperaturskillnaden är för stor mellan inne och ute
 • Ventilationen gör att luften blir för torr

Kanske. Jag vet inte. En läkare får gärna svara.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i hälsa, Träning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Sjuk av skidtunneln i Torsby?

 1. Jörgen skriver:

  Har varit i tunnel vid ett stort antal tillfällen. Ibland över dagen och annars två dagar. Har aldrig blivit sjuk. Visst är tunnelluften lite speciell och mina pass har aldrig överstigit två timmar. Lite känns det i luftrören när man har skidat runt men det är väl inte så konstigt när man tänker på att man går från ett stort antal plusgrader till -3.

 2. Mattias skriver:

  O yeah …. Det hände mig! Fast enda gången dock! Kör med mask!

 3. Jörgen skriver:

  Har du slutat att köra med Staffanstaven Erik? I så fall varför? Är det Kraftstaven som gäller numera?

 4. Erik Wickström skriver:

  Jag växlar mellan vanlig stav, StaffanStaven och Kraftstaven, allt för att få variation på belastningen. Hade alla sålts för samma pris hade jag rekommenderat Kraftstaven.

 5. Erik Wickström skriver:

  Ungefär som att ha tre olika par löpskor, allt för att träna många olika muskler och minska belastningen på en enskild punkt. Stakning på asfalt är hårt och jag har haft stora armbågsproblem.

  Nu, när jag kör mycket med Kraftstaven och Staffanstaven har det blivit betydligt bättre. Jag känner nästan aldrig någonting. Fördelen med Kraftstaven är att man även kan tävla med den, vilket inte är aktuellt med StaffanStaven.

 6. C skriver:

  Har bara åkt där en gång men jag minns bara att man blev lite torr i halsen på kvällen men inga problem att åka nästa dag.

 7. palle skriver:

  Tycker bilden gör hela inlägget

 8. Micke Åström skriver:

  Reaktionen känner jag igen från hockeyn… När säsongen drar igång runt augusti brukar förkylningen komma som ett brev på posten. Dock går det att lindra med att vara nog med ombyten. Torra kläder är en bra medicin 🙂

 9. Åsa skriver:

  Intressant! Jag har varit där en gång förut, blev lite rosslig men det gick över. Nu ska jag dit på träningsläger flera dagar och vill såklart inte bli sjuk. Tror du masken kan hjälpa luftrören (om nu det är problemet)??

 10. Oskar skriver:

  Jag har åkt dit mer än hälften av gångerna tyvärr…för mycket hångel och för lite rödvin var dock orsaken alla gånger….numer håller jag mig till mtb-spåren på hösten

 11. TS skriver:

  Ja, punkt fyra har vi åkt dit på många gånger! Svårt att motstå frestelsen 😉 Dom andra punkterna kan ju ocskå ha något med förkylning efter ett tunnelläger att göra… i övrigt Intressanta inlägg! 🙂

Kommentarer är stängda.