Jordnötssmör – Stockholms utbud oslagbart

Lycka är att hitta fem nya sorters jordnötssmörsburkar.

Lycka är att hitta fem nya sorters jordnötssmörsburkar.

Jag äter ganska mycket jordnötssmör. De står för pålägget till ca tre mackor per dag, vilket renderar en konsumtion på ungefär en burk per vecka.

Två av mina bästa matvänner. Saknas på bilden gör kaffe och all mat som Ida lagar.

Två av mina bästa matvänner. Saknas på bilden gör kaffe och all mat som Ida lagar.

Sedan fem år tillbaka samlar jag på jordnötssmörsburkar. Jag försöker hitta så många olika sorter som möjligt. För fem år sedan var detta mycket nyttiga och extremt goda pålägg ovanligt i Sverige. Av någon konstig anledningen hade det ett rykte om sig att vara onyttigt. Då fanns det inte så många sorter på ICA och Coop, nu finns det fler. Men ganska snabbt har man prövat alla, och då få man få över till mindre ekobutiker och liknande. Och som jag, skicka med pengar till vänner och familj för att de ska köpa med sig hem på utlandsresor.

Igår fann jag lyckan i Stockholm. Två olika små, mysiga butiker på söder hade tillsammans hela fem sorter som jag saknade i min samling. Både creamy (min favvo) och crunchy. Dessutom var nästan alla sorter “riktiga”, alltså enbart malda jordnötter och salt, och inte skitprodukter som Skippy där man tryckt i härdade vegetabiliska oljar och dubiösa sockerarter för att hålla nere pris och fetthalt. I USA krävs enligt lag 90 % jordnötter för att produkten ska få saluföras som jordnötssmör, medan i Sverige säljs Skippy med betydligt lägre halt. Märkligt.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Mat och dryck, Träning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 svar på Jordnötssmör – Stockholms utbud oslagbart

  1. Olle skriver:

    Det är ju crunchy som gäller, det vet du!

  2. Catharina skriver:

    Oh, vilka butiker var detta? Måste.Gå.Dit…

  3. Erik Wickström skriver:

    Jag är ingen höjdare på Stockholms geografi, men vi hittade en mysig butik typ 50 m från Mariatorget på Söder (nära Rival). Sedan gick vi på en gata lite längre bort och hittade en bra hälsokostbutik. Överhuvudtaget är ekobutiker, gårdsbutiker och hälsokostbutiker bra ställen för att hitta gott jordnötssmör. Men även ICA och Coop har ett par bra sorter som är “äkta”.

Kommentarer är stängda.