LCHF-dietens nackdelar

Det känns ibland som halva Sverige har ätit sig smala, starka och friska på lågkolhydratsdieten LCHF. Själv har jag alltid förespråkat min egen låtsasdiet HCHFHP (high carb, high fat, high protein). God svensk ”husmanskost” i kombination med hembakta tårtor, efterrätter, italienskt rödvin och kakor på helgen är gott, gynnar mitt idrottande och är bra för själen.

Jag har läst näringslära, anatomi, fysiologi, biokemi, cellbiologi och organisk kemi på universitetet. Men expert på kost är jag verkligen inte och kommer aldrig att bli. Däremot gillar jag att läsa vetenskapliga artiklar i ämnen. För några dagar sedan fick jag ett mejl av en tidigare löpteknik-adept med en bifogad artikel från det senaste numret av Läkartidningen.

Tänk vad snurriga pannbiffar kan bli när man lekar med slutartiden.

Tänk vad snurriga pannbiffar kan bli när man leker med slutartiden.

Jag fick läsa fem sidor som gav viss beröm, men främst skarp kritik till högfettsdieter. Det finns säkerligen massvis med fördelar med LCHF, men jag tror den största anledningen till att den varit så ”framgångsrik” för många är att den är god och är lätt att följa (till skillnad från t ex isodieten). Människan gillar struktur. Att följa en diet eller ett träningsprogram för Vasaloppet ger trygghet och minimerar ångestframkallande val. Är dieten eller träningsprogrammet lätt att följa är det större chans att det efterföljs och större chans att individen når sina mål.

HÄR FINNS ARTIKELN SOM ÄR KRITISK TILL LCHF i Läkartidningen NUMMER 11-12, 2011

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i hälsa, Mat och dryck, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på LCHF-dietens nackdelar

 1. Axel skriver:

  Artikeln har fått mycket kritik. Det kanske inte är så konstigt då så många har fått så goda resultat från LCHF, men jag tror kritiken också är befogad. Hon framför en del felaktighter. Det underlag av källor hon använder för sina hypoteser är mycket svagt och en del det hon säger går stick stäv med andra studier. Dessutom påstås hon vara i jäv då hon har ett företag som säljer ett preparat innehållande thylokoid, vilket ska dämpa hungerkänslan.

 2. Joakim Gustafsson skriver:

  Det var en dåligt underbyggd artikel med klena källor.

 3. Linapina skriver:

  Om folk tycker att de mår bra av att äta på ett visst sätt är det väl bra. Men LCHF verkar vara en väldigt “egoistisk” kosthållning. Kött och mejeriprodukter (som väl är basen?) kräver ju en väldig massa energi att framställa, om man jämför med ris, säd och grönsaker. Men det kanske vi i väst kan unna oss?

 4. anders skriver:

  HCHFHP dieten ar kanon, kor samma sjalv, ride on!!!

Kommentarer är stängda.