Förslag till Vasalöparen!

Oskar och Erik efter Finnmarksturen i somras

Oskar och Erik efter Finnmarksturen i somras

På fredag ska jag på möte i Stockholm. Dit åker jag fyra gånger om året för att diskutera det kommande innehållet i Vasalöparen. Det är också förutom bröllop, dop, begravningar och större festligheter som jag tar på mig en skjorta. Det känns vuxet. “Jag ska på tjänsteresa”, säger jag ibland för att verka viktig.

Oskar Lund har bjudit in mig till övernattning i sitt residens i Kallhäll, på pendeltågsavstånd från Stockholms central. Det sägs även att formgivar-Anders är uppväxt i denna Metropol lite nordväst om Stockholm. Det ska bli kul att träffa Oskar. Vi var klubbkompisar i Hallby förra året och vi körde en del MTB-tävlingar ihop. Jag lyckades gå om honom i inbördes möten i slutet av sommaren, så han är säkert revanschsugen nu. Tyvärr kommer han att få det svårt, efter min cykel kommer vara så lätt i år att jag inte en behöver träna.

Hur som helst: möte för Vasalöparens majnummer på fredag. Jag vill gärna höra vad ni vill att vi ska skriva om. Kanske just ditt förslag blir the top story! Ös på med idéer i kommenteringsfältet!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

29 svar på Förslag till Vasalöparen!

  1. Martin skriver:

    Med tanke på årstiden så kunde ju ett rullskidreportage vara på sin plats?

    Sen är jag lite sugen på ett stavtest av mer än swix/skigo/onewaystavar men jag antar att det faller på att det varken är vinter eller nyköp av stavar som gäller för många just nu.

    //En smula partisk efter dubbla stavbrott i VL..

  2. Johan Engström skriver:

    Hejsan!
    Jag “brinner” för att försöka få betydligt fler människor i Göteborgsregionen & Sydvästsverige att förstå att man kan välja skidor som “sin idrott” även om man råkar bo på “fel plats” (ur traditionell svensk skidåknings perspektiv)
    Skidåkartraditionen är ju jättestor här nere – men “bara” som motionsidrott och då 90% vuxna.
    Att man som barn och ungdom faktiskt kan välja skidor som sin idrott är det mycket få som vet och gör… Det finns trots allt en hel del goda exempel på verksamheter och personer som “trotsat tyngdlagen” och ändå valt skidåkning som “sin idrott”
    Svenska skidförbundet “brinner” också för denna fråga då det ju i storstadsregionerna bor mycket folk och således om vi kan på ett pedagogiskt sätt marknadsföra idrotten här och få fler att börja med skidor “som sin idrott” (rekrytering) så ökar ju möjligheten att vaska fram fler talanger…
    Projektet “skidor på Heden” (www.goteborgvinterfestival.se) är ett marknadsförings- och rekryteringsprojekt (det var vilande i år men vi kör nästa år igen – samma tanke ligger i Skiteam Göteborg som också vilar lite…ganska mycket beroende av att jag är i Åre och försöker “sätta Åre även på den svenska längdskidkartan” – och det faktum att många Stockholmare och sydvästsvenskar är här – då kan man pedagogiskt “bakvänt” lära “dom” om längd och att man kan träna bra på hemmaplan)
    Vasalöparen är ett kanonbra verktyg för att nå ut och försöka marknadsföra och berätta om alla möjligheter som finns “här nere” – Alla är ju vasaloppstokiga! Och det är mycket positivt!
    Då nu teknikträning (som ju också ökar lavinartat) börjar få förståelse att lägga tid och kraft på.
    Härifrån är steget lite mindre till att träna barn och ungdomar. Det är ju mycket teknikträning och kreativa – roliga övningar i dessa åldrar som tyngdpunkten ligger på. Inte som de flesta fortfarande tror: man ligger många timmar ensam i skogen och kör med snoret hängande i hakspetsen.. Den bilden är ju tokfel!
    Så för att fatta mig kort: skriv en rekryterings och marknadsföringsartikel om att man kan välja skidor som sin idrott trots astman bor här nere. Eller faktiskt pga att man bor här blir det en ännu mer komplex och varierande idrott att hålla på med.

    Ses vi i Åre 14 april?
    /Johan

  3. Jörgen skriver:

    Test av skidpjäxor.
    Gärna en mer utförlig förklaring från “de styrande” om hur man resonerade när man la ner Skejtvasan.

  4. Thomas skriver:

    JAg skulle vilja läsa mer om tekniken bakom spårtillverkningen runt vasaloppen. Vem/vilka bestämmer när det dras nya spår. Vilka maskiner finns tillgängliga. etc etc…

    Nya bandelarna av CykelVasan skulle vara schysst att få se innan själva loppet.

    Hur många av skidlöparna i elitledet är det som kommer att köra CykelVasan?

    Tack för en bra blogg! Inspirernade läsning.

    /Thomas

  5. Andreas skriver:

    – Ett reportage kring landets rullskidbanor vore intressant..
    – Reportage kring olika rullskidtävlingar..
    – Barmarksträning för längdskidåkare..

    /Andreas…

  6. Anders skriver:

    Träningsupplägg vår, sommar, höst för elitmotionär (sub500) motionär e dyl.

    • Mankke skriver:

      Jag håller med! Upplägg för hur skidåkare kan träna på vår, sommar och höst skulle vara mycket välkommet. Dylik information är det riktigt dåligt utbud på, Auklandbrödernas träningsbok utgör ett undantag.

  7. Snart H35 Palmér skriver:

    Sub500 träning och spårnings teknik låter som fantastisk läsning.

    Men ja vill se en artikel om Bjarne Andersson lev och levene.
    Ett levt liv som skidåkare. Hög träningsdos all the way..
    Hur var det med hans fruktansvärda humör. Kända citat.
    Staffan larssons berättelse om bjarne m.m.

    Häll i oskar lite merlot och hälsa från mig..

    • H40 Anders Olsson skriver:

      Såg att du om jag har hittat rätt Palmer gjorde ett avancemang i resultatlistan på VL i år. Själv lyckades jag inte riktigt lika bra….men är H40

      • H40 Anders Olsson skriver:

        därav sub500 (507:a)

      • Snart H35 Palmer skriver:

        Gött glädje till skidåkning gör mycket mer kostnads efftektivs helg dags träningsdagar med sub500 åkare skulle göra mycket nytta..

  8. Anna skriver:

    Tips på styrketräning som inte är “mjäkig” egna kroppen övningar utan en tjuvtitt på hur eliten sliter i gymmet.
    Sedan måste jag verkligen ge beröm till artikeln om träning för gravida i förra (?) numret av Vasalöpparen. Det var verkligen uppskattat även om jag själv inte är i det välsignade tillståndet så var det verkligen intressant! Eloge!

    • Maja skriver:

      Jag tror mig veta att även eliten kör en del egna-kroppen-övningar, tex bålstabilitetsövningar, chins osv….

      Men jag håller med om att det vore intressant; ett mer ingående repotage kring skillnader och vikten av hållnings-/stabilitetstyrka, maxstyrka och explosivitetsstyrka till exempel..

  9. Per Johan skriver:

    Gärna ett reportage om pågående projektering av skidtunnlar – när ska dom fatta att det definitivt finns ett kommerciellt underlag i västsverige som kan finansiera en tunnel?

  10. Svein Olav skriver:

    Skriv en artickel om hur man blir duktig på att åka långa branta backar på längdskidor. Vilken trening krevs och hur blir man bättre. Ett 6 månaders treningsprogram med garanterad resultat blir bra!

  11. Sara skriver:

    Reportage om Carina Hammarstrand(heter hon så?) – skåningen som åker alla loppen under Vasaveckan

  12. Erik Wickström skriver:

    Stort tack för alla förslag! De hoppar på tåget till Stockholm!

  13. Mattias skriver:

    Stakmaskins test!!!

  14. Joakim skriver:

    Skulle gärna se en rejält uttömmande artikel om stålsickling/kuzminsickling. Det är konstigt nog väldigt tyst om det fenomenet i “skidmedia”. Är det något att ha? Fördelar? Nackdelar? Vad säger förespråkarna? Vad säger de etablerade vallafabrikanterna?

  15. Lina Börjes skriver:

    “Saneringen” efter Vasaloppsveckan, hur går den till? Antar att det slängs åtskilliga gel-förpackningar längs spåret, och inte bara vid kontrollerna.
    Tack för trevlig och intressant läsning!

  16. Löwet skriver:

    Skarverennsreportage:)

  17. Sam skriver:

    Har sträckläst nästan hela din blogg från början, väldigt underhålllande läsning!

    Ibland har du skrivit att du åkt med Guruwax under skidorna. Det skulle vara kul om alternativa “hemmagjorda” vallamärken som Guruwax och Innovax fick lite utrymme i Vasalöparen. Varför inte göra ett besök i Guruwax-“fabriken” uppe i Landön? Det blir säkerligen ett bra reportage. Även om sponsorpengarna kommer från vallagiganterna är det ju trots allt många elitskidåkare som åker med Guruwax under skidorna!

  18. Tor skriver:

    Jätteintervju med Brinck!

  19. Erika skriver:

    Jag skulle gärna läsa något om mentalträning, kanske intervju med någon som håller på med sådant. Både för skidåkning och andra idrotter. Allt är ju faktiskt inte bara muskler

  20. Wasabloggarn skriver:

    Jag tycker att det borde plockas ut mer/fler resultat ur Vasaloppet. Det är ett gigantiskt statistiskt underlag, och det borde utan större ansträngning (för de som sitter på datafilerna) gå plocka ut många intressanta topplistor ur resultaten. Några exempel: de 10 snabbaste åkarna i respektive led, de snabbaste tiderna det senaste åren ur respektive led, snittider ur respektive led (i år och senaste åren), topp tio eller topp 20 över flest plockade placeringar (både totalt och i respektive led), största förbättringen placeringsmässigt år från år etc etc. Detta är vad jag kommer på just nu, men det finns en potential i resultfilerna. Och många tabeller/sammanställningar går att göra på flera av vasaveckans lopp dessutom.

    • Fredrik skriver:

      Det går att fixa själv om man har lite programmeringskunskaper. Jag gjorde något liknande när jag ville ha en resultatlista för öppet spår för några år sedan.

  21. Olle skriver:

    Ytterliggare några förslag om du orkar:
    – jämför träningstid/upplägg olika toppåkare (kanske nått de inte lämnar ut?)
    – reportage från skidtillverkare. Hur gör de? Hur ser utvecklingen ut framåt? Ännu lättare, nya belag, längre? Hur bedrivs utv. Tester eller annat…
    – är diagonalåkningens tider förbi? Kommer alla staka 2020?

    Nu har du 2012 klart….
    Olle

  22. Pingback: Tack för alla förslag! | Erik Wickström – Konditionskonnässör

  23. Pelle skriver:

    Ett stort reportage om 7-mila. Sveriges näst längsta tävling!

Kommentarer är stängda.