Dalsland X-country 2012 the story

Världscupåkarna Mattias Nilsson och Matthias Wengelin, Petter och okänd boråsare.

Världscupåkarna Mattias Nilsson och Matthias Wengelin, Petter och okänd boråsare.

Dalsland X-country! Vilket himla fint lopp! Jag är verkligen glad att Ida och jag tog chansen att åka Bengtsfors, 2,5 timmar enkel väg från Borås. Men det var 50 km som kändes rejält i benen. Så här gick loppet:

  • Kajsa Snihs vann damklassen i Dalsland X-country 50 km mountainbike

    Kajsa Snihs vann damklassen i Dalsland X-country 50 km mountainbike

    Lugn och fin start. Imponerande hur sansade alla var i början, inklusive masterstarten genom Bengtsfors city på 1,5 km. Det var ingen hets, här har vi skidåkare mycket att lära.

  • Vid 4 km började banans tyngsta stigning, som steg ca 100 höjdmeter. När vi passerade 5 km reste sig loppets två storfavoriter Matthias Wengelin och Mattias Nilsson och ställde oss andra med ena foten flaskstället. Sedan körde de två tillsammans hela vägen, där “Wengan” drog längsta strået.
  • Bakom de två finåkarna från Team Kalas bildades det en 4-mannaklunga med Anders Johansson (skidåkare från Håfreström), mig och två till. Jag låg precis på gränsen av min kapacitet i en och en halv mil innan jag blev tvungen att släppa strax före 20 km-skylten. Då hade jag gått på typ max ganska länge och syran sprutade åt alla håll och kanter. Jag bidrog inte med mycket draghjälp där inte.
  • Jag slog av på takten lite grann och cyklade själv fram till 25 km, då två vitklädda herrar kom ikapp. Där fick jag också suga mycket hjul. Det gick bra ett tag och vi hade bra flyt, men vid ca 35 km skruvades tempot upp igen.
  • I knappt en mil låg jag återigen på gränsen till att flyga av och mjölksyran hade nu nått oanade höjder. Vi 43 km fick jag släppa, de körde helt enkelt ifrån mig, och jag rullade in i mål som 8:a utan att tokmaxa sista biten. Vid 40 km låg jag endast 1,5 min efter täten, så jag kroknade rejält på slutet.
Thobias Fredriksson har jag inte pratat så mycket med tidigare. Jag har missat något.

Thobias Fredriksson har jag inte pratat så mycket med tidigare. Jag har missat något.

Sammanfattning: En jätterolig tävling och ett ganska väntat resultat: Trött i benen som attans, men det kommer att bli bättre med mer MTB-träning. Det var mjölksyran som satte stopp, inte flåset. Jag är på en helt annan nivå nu än när jag började med MTB i maj förra året. Nu sitter tekniken där (om man kan snacka om att jag har någon cykelteknik) och jag blir inte ifrånåkt på de tekniska partierna. Däremot är jag mycket feg i nedförsbackar med rullsgrus och svängar, det var lite av mitt fall idag. Jag fick ofta jobba ikapp 20 meter i kommande uppförsbacke som jag hade tappat i nedförsbacken innan. Det blir jobbigt i längden.

Bengtsfors centrum

Bengtsfors centrum.

Extra kul idag: After bike-maten var av högsta klass för att vara cykeltävling och Ida och jag hittade ett mycket trevligt sällskap i Merida-folket med bl a Kajsa Snihs med sambo och far, samt Petter och David. Det var också gott om skidåkarfolk på plats: Thobias Fredriksson, Susanne Nyström, Rikard Andréasson och Niklas “Buckas” Jakobsson. Vi pratade ett tag med Thobias efter prisutdelningen. Allt han säger är oneliners och man skrattar hela tiden.

Dalsland X-country 5 maj 2012
Tid
: 1:49:30, segraren Matthias Wengelin var ca 5.26 min före
Placering: 8:a av ca 500
Utrustning: Merida O.Nine 2000 D, 26 tum hard tail, originalutrustad. Funkade perfekt.
Energiintag: 4 dl sportdryck med koffein från Enervit
Väder: 6 grader och tidvis duggregn, blåste en del…(det blev tyvärr inte kort-kort som planerat). Ganska torrt i terrängen.
Antal ”löpningar” med cykeln: 0
Antal krascher: 0
Totalt antal ”urklippningar” från pedalerna med fotisättning: 0
Betyg för banan: 9 av 10. Jättefina stigar och grusvägar, ganska tuff kupering. Nästan bara asfalt i samband med start och mål. Bra skyltat. Banan var tekniskt sätt lättare än alla i långloppscupen, eftersom det var mycket grusväg och stigarna var inte så stökiga. KUL MED ALL PUBLIK LÄNGS BANAN.

Tre olika sorters bröd till after bike-maten, inklusive foccacia. I Dalsland vet de hur man ska charma en brödälskare som mig.

Tre olika sorters bröd med Bregott till after bike-maten, inklusive focaccia. I Dalsland vet de hur man ska charma en brödälskare som mig.

Betyg för tävlingsområdet: 8 av 10. Start, nummerlappsuthämtning och omklädning vid fotbollsplatsen. Mål, mat och prisutdelning i Bengtsfors “centrum”, ca 1 km från starten. Ytterst liten minimässa. Tacksamt att arrangören rengjorde cyklarna med högtryckstvätt efter målgång. Jättetrevlig stämning i samband med prisutdelningen efteråt. Tyvärr såg jag inga resultatlistor innan jag åkte hem. Kom på internet klockan?
Kaffet: 9 av 10. Varmt och välbryggt kaffe från pumptermos för en femma.
Citatet: ”Du överdriver, jag har inte tränat överhuvudtaget sedan jag slutade”. Thobias Fredriksson tyckte att jag tog i när jag sa att “du har väl tränat ganska sparsamt sedan skidkarriären”. Men sedan kom det fram att han minsann har kört 1-2 pass i månaden de senaste 2 åren.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.