Cykla i klunga!

Jag fick precis ett mejl av en läsare som tyckte jag skulle skriva lite tips inför helgens Vätternrundan. Det är lite sent nu, men det finns alltid några råd att ge. Jag själv har cyklat runt pölen fyra gånger, med ca 3 års mellanrum per gång. Det är ungefär så lång tid det tar att glömma hur långt det är. År 2000 cyklade jag på 15.40 timmar (!) tillsammans med min kompis Dan Sundström, som en del i En Svensk Klassiker. Jag var förresten först av alla i hela världen födda 1982 att genomföra klassikern, så det så! År 2010 tog det 7.48 timmar (läs the story här), men hade jag cyklat idag hade inget annat än det fullt rimliga målet sub 7 funnits på kartan. Det finns dock långt ifrån på pränt.

Vätternrundan 2010 efter målgång

Vätternrundan 2010 efter målgång

Nyckeln till att ta sig snabbt runt Vättern – eller att bara ta sig runt – är att ligga i klungor. Klungor, klungor, klungor. Det betyder allt. Ligg nära, ligg rätt, ligg i stor klunga, ta inte för långa förningar, dra inte för hårt, akta dig för kantvind, ge tecken, säkerhet i fokus. Skillnaden mellan att ligga själv, i en 5-mannaklunga och en 40-mannaklunga är enormt stor. Skillnaden är mycket större än om du cyklat 20 eller 200 mil innan loppet. Så tycker jag i alla fall.

Regn gör klädvalet svårare
Det kan vara läskigt att ligga i stora grupper, så det är någonting du egentligen ska ägna våren åt. Så här dagen innan gäller det att smaka på sportdrycken/energikakorna som du ska använda under loppet, se till att alla inställningar på cykeln och skorna är rätt gjorda, samt att klä sig lagom varm.

Oberoende starttid lär det komma en del regn i år, och det kan vara lite lurigt att klä sig rätt med så långtävlingstid. För överkroppen går det alltid att ha med en tunn regnjacka som får plats i en bakficka på cykeltröjan. För benen är 3/4 brallor eller kortbyxor med knävärmare ett bra tips för att slippa byta eller ta på extra kläder nertill. För den som har bråttom går det ju alltid att trixa på överdelskläder i farten. MEN DÅ VID SIDAN OM KLUNGAN. Säkerheten går alltid först på Vätternrundan. För fartkanonerna är det kortkort som gäller från start.

Annars är det väl bara att gasa. Och njut ordentligt i mål. Ät och drick gott efteråt och bär medaljen resten av dagen. Det gör alltid jag, efter alla lopp!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Cykel, Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.