Mora-Nisse Karlsson avliden

Finns det någon farbror på denna jord som ser snällare ut än Mora-Nisse Karlsson?

Finns det någon farbror på denna jord som ser snällare ut än Mora-Nisse Karlsson? Bilderna tog Ida i samband med den första upplagan av CykelVasan 2009

Mora-Nisse Karlsson har idag avlidit. Mora-Nisse vann Vasaloppet nio gånger, någon närmare presentation behövs inte.

Jag själv har träffat Mora-Nisse vid ett par tillfällen, men pga av att han hade afasi som följd av en stroke var det inte lätt för utomstående att prata med honom. Jag fällde ändå en liten tår idag. Jag har läst väldigt mycket om och av denne legend och jag har nyligen intervjuat hans dotter. Och tävlat mot hans barnbarn.

Mora-Nisse Karlsson och Daniel Tynell efter CykelVasan 2009

Mora-Nisse Karlsson och Daniel Tynell efter CykelVasan 2009

Självklart har banden till Mora-Nisse Karlsson också stärks efter att vår mjukdalahäst döpts efter den store skidåkaren. Vila i frid.

Mora den 16 juni 2012
Pressmeddelande
“Mora-Nisse” har gått bort
 
Nils Emanuel “Mora-Nisse” Karlsson somnade tidigt på lördagsmorgonen stilla in i kretsen av sina närmaste efter ett långt och rikt liv.
 
Pojken från Östnors by utanför Mora kom från enkla förhållanden och började jobba som verkstadsarbetare vid 12 års ålder. Han blev Mora-Nisse med hela svenska folket genom sina framgångar i skidspåret under 1940- och början av 1950-talet. OS-guldet på femmilen i S:t Moritz 1948, hans 9 Vasaloppssegrar, 17 individuella SM-guld är det som toppar en lång meritlista. Han blev en älskad ’idol’ inte bara för sina prestationer, utan även för sitt vänliga sätt.
 
1948 vann han ett annat slags guld – på det personliga planet – då han gifte sig med Nyköpingsflickan Ulla-Britta Green, som han träffat fem år tidigare under SM-veckan i Östersund.
 
Efter den egna aktiva skidkarriären fortsatte Nils som en omtyckt ledare för bl.a. Svenska Skidlandslaget. Hans stora engagemang för Vasaloppet fortsatte genom livet – han har varit både banchef och tävlingsledare. Den fantastiska utvecklingen av tävlingen med dess stadigt växande antal deltagare startade med Nils som tävlingsledare. Vasaloppsspårets hela sträckning var lika välbekant för honom som hans egen trädgård.
 
Kärleken till naturen fanns hos honom hela livet – skogen var ’hans kyrka’. Även lusten att hålla igång sin egen träning fortsatte hela livet. Han skapade många träningsbanor, i hembyn Östnor bl.a., och ända upp i 90-årsåldern kunde han ses hålla rent längs stigarna med en stor röjkniv i handen.
 
Närmast sörjande är döttrarna Karin Green och Marianne Karlsson-Eriksson med familj, som tänker på Nils med stor kärlek, glädje och tacksamhet.
 
Nils skulle ha fyllt 95 år den 25 juni.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.