Skike VX Twin recension

Skike VX Twin

Skike VX Twin

Jag har åkt en del pass på Skike VX Twin i vår. Det är en ny terrängrullskida från tyska Skike. För två år sedan testade jag Skike V07-120, som är en tidigare variant.

Båda modellerna är framtagna för att kunna åka på stökigt underlag, som till exempel bilfria grusvägar med bra stavfäste. Nyheten med Skike VX Twin är dels att den har backspärr, dels att del har lös häl. Det gör att den även är konstruerad för klassisk åkning. Att diagonala på Skike ger dock inte samma skidkänsla som att diagonala på ett par vanliga rullskidor. De är lite tyngre och styltigare. Stakning med frånskjut går lite bättre.

Den stora behållningen Skike – och anledningen till att jag tränar med dom – är den fantastiska känslan att åka på grusvägar. Det går jämnt och fint att både staka och skejta och det är kul att kunna åka på natursköna vägar som inte funkar med vanliga rullskidor. Dessutom går det ju att bromsa i nedförsbackarna! Kanske något att ta med sig till Alperna…

En annan fördel är för den som inte vill investera i ett par skidskor för sommaren. Med Skike har du dina vanliga joggingskor.

Sammanfattning: Skike VX Twin är en mycket bra val för nybörjaren som vill kunna åka på dåliga vägar och kunna bromsa i nedförsbackarna. För elitåkaren är känslan i diagonalåkning inte lika bra som på vanliga rullskidor, men det skönt att kunna variera träningen med lite stakning (som är det viktigaste i Vasaloppsträningen) och skejting på grusvägar.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.