Mina vanor

Att Borås Tidning ligger och väntar på en när man kommer hem är helmysigt

Att tvångmässigt ägna Borås Tidning minst 15 min per exemplar kan leda till att en stor del av dagen går åt till att läsa nyheter när man kommer hem från en längre resa. Det är det snart slut på. Man lär sig i o f s en del.

Den här Hawaiin (jag faktiskt aldrig beställt någon annan pizza) sänkte jag på rekordtiden 1.59 min. Men annars brukar jag äta i normal takt.

Den här Hawaiin (har aldrig beställt någon annan pizza) sänkte jag på rekordtiden 1.59 min. Men annars brukar jag äta i normal takt.

Jag har många konstiga vanor och principer, som jag här avslöjar. I flera fall handlar det också om grejer jag aldrig har gjort, som man borde ha gjort vid 29 års ålder. Många är fullständigt irrationella och när jag fyller 30 år 17 september ska jag försöka att bli av med de flesta.

 • Jag har aldrig sett ett helt TV-program på 3:an eller 5:an
 • Jag har lyssnat på alla Sommar i P1 sedan 2008
 • Jag har läst alla exemplar av Borås Tidning minst 15 minuter sedan 1 jan 2010
 • Jag har samlat alla nummerlappar, medaljer, pokaler, plaketter och övriga priser sedan jag var 12 år
 • Jag har samlat alla jordnötssmörsburkar och har diskat och tagit till vara på dem sedan 2007 (ca 3 st per månad = 1 kg jordnötssmör = ganska mycket i magen)
 • Jag har aldrig beställt någon annan pizza än Hawaii, och jag äter pizza (för) ofta
 • Jag har aldrig smakat på Brämhults Juice, trots att det kommer från min hemstad Borås
 • Jag har ätit på alla lunchrestauranger i Borås innerstad (66 st), och ganska många utanför (ca 45 st)
 • Jag har aldrig kört något annat antal än 5 st 1000 m-intervaller på roddmaskin, SkiErg eller Thorax Trainer
 • Jag har inte klippt mig hos en frisör sedan i början av högstadiet
 • Jag har inte haft någon annan frisyr än ”kort där framme och långt där bak” sedan högstadiet, om man bortser från en sommar då rakapparaten åkte fram på en fest…
 • Jag har aldrig köpt en kvällstidning, som Aftonbladet eller Expressen
 • Jag har inte tuggat ett tuggummi sedan 2008
 • Jag har inte köpt industribakat mjukt bröd sedan 2007
 • Jag har inte druckit Coca Cola sedan 2001, då någon gav mig kaffe-cola i Eldris när jag var fikasugen (andra läsksorter, som Fanta och julmust, dricker jag däremot)
 • Jag har inte ätit på McDonalds sedan högstadiet (Burger King, Max, Frasses etc besöker jag dock emellanåt, även om jag föredrar en pizza)
 • Jag har aldrig spelat flipper
 • Jag har aldrig porrsurfat
 • Jag har aldrig sett en Star Wars-film
 • Jag har aldrig sett Tour de France, Giro d’ Italia eller Vuelta Espana på TV, däremot har Ida och jag sett touren live 2009 och girot live 2011 (vueltan 2013?)
Ida har klippt till mig med Vasaloppsfrisyren

Ida klippte till Vasaloppsfrisyren i Sälen i vintras

Detta är bara en bråkdel av alla mina konstiga vanor och principer. Och för fem år sedan var det betydligt värre. När jag fyller 30 år ska jag bli en fri man och ha en riktig toppendag. Då skall jag:

 • Dricka Brämhults juice
 • Köra 8 st tusingar på SkiErgen
 • Klippa mig hos en frisör, i en knasig frisyr
 • Köpa en kvällstidning
 • Äta Big Mac och co med Coca Cola på McDonalds
 • Beställa en annan pizza än Hawaii
 • Spela flipper
 • Se ett avsnitt av Vänner på kanal 5
P1 har fler program än bara sommar, men det är det enda program har följer kompulsivt. Annars lyssnar jag en del på Språket, Kropp och Själ, P1 Morgon, Studio Ett och Spanarna.

P1 har fler bra program än bara Sommar, men det är det enda program jag har följt kompulsivt. Annars lyssnar jag en del på Språket, Kropp och Själ, P1 Morgon, Studio Ett och Spanarna.

Framgent ser jag fram emot en mer avslappnad och trevlig tillvaro, där jag gör mig av med alla vanorna utom möjligtvis att spara på priser från tävlingar (dock i lådor, de står inte framme). Jag kommer även att sluta att raka mina cykelben.

Det här kommer att kännas skönt, och det lär bespara mig en hel del tid, exempelvis när det gäller tidningsläsande och benrakandet. Att tvångsmässigt lyssna på alla Sommarprogram har varit jätteroligt, men också stört många träningspass. Gladast över att jag ger upp de många gånger meningslösa vanorna blir nog ändå min omgivning. Ida får ju äta knäckebröd när jag inte bakat på ett tag och att resa utan att stanna på McDonalds har många gånger varit knepigt. Att inte dricka Brämhults Juice har ibland varit komplicerat, eftersom jag ibland varit tvungen att tacka nej till vissa fördrinkar på finmiddagar pga av att de innehöll juicen från Borås. Hur förklarar man en sådan sak?

Uppsala i april 2009. På den tiden drack jag bara kaffe på helgerna. På bilden njöt jag antagligen inte lika mycket som annars, eftersom fiket servade kaffet i en jälva glasmugg utan öra.

Uppsala i april 2009. På den tiden drack jag bara kaffe på helgerna. På bilden njöt jag antagligen inte lika mycket som annars, eftersom fiket servade kaffet i en jälva glasmugg utan öra.

Ja, dessa vanor är egentligen helt oförklarliga. Varför vägra McDonalds och istället äta på Burger King till exempel? Från början var det väl pga att McDummalds var det första, största och smutsigaste företaget, men alla kedjor säljer nog samma skit, skövlar lika mycket regnskog, jobbar lika mycket med palmolja och använder lika många barnarbetare.

Kaffe på helgen
Men det är ändå speciellt att välja att avstå något under en lång tid. Jag började för övrigt inte att dricka kaffe förrän för några år sedan. Jag minns än idag första gången jag tyckte att det var gott (tidigare hade jag bara uppskattat lukten), vilket inträffade 22 januari 2006 svensk tid, 21 januari amerikansk tid, på en flight över Atlanten. Efter det började jag dricka kaffe, men bara en gång i veckan. Varje gång fick jag en enorm kick och det var helt underbart, bättre än tonårsfyllor. Efter ett år började jag med en ny regel för mig själv: bara på helgerna, mellan fredag kl 17 och söndag kväll. Det var fortfarande helt fantastiskt gott och jag fick fortfarande en rejäl kick varje gång. Från 1 januari 2010 började jag sedan dricka det svarta guldet varje dag. Karaktären hade helt enkelt försvunnit, jag hade gett vika för njutningen.

Martin Josefsson använder skidkläder som är 20 år gamla. Har har nya grejer som han har fått, men vill använda det "sen".

Martin Josefsson använder skidkläder som är 20 år gamla. Han har nya grejer som han har fått, men vill använda det “sen”.

Men njutningen av att avstå är många gånger större. Att vänta på något fint. Att inte ta allt som går att få enkelt. Att hela tiden se en positiv trend. Märkligt. Hela mitt resonemang med allt detta är nog fullständigt oförståeligt för de flesta. Men en person vet exakt vad jag menar, och han lever mer efter denna devis än vad jag gör (det har gått utför för mig det senaste åren på den fronten): Martin Josefsson, som nog får ses som min bästis.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Mina vanor

 1. Marie Schörling skriver:

  Ja Du Erik, det är skönt att bli vuxen. Då kan man välja att lyssna endast på de “bra” sommarpratarna och man fortsätta att låta bli att äta skitmat från McDonalds, om man vill. Du kanske kan bli ” en fri man i stan” som Lundell uttrycker det.
  Kan man få be om en Top 10 på sommarpratarna?
  Med vänlig hälsning,
  Marie Schörling

 2. Martin skriver:

  Kom bara ihåg att man inte måste gör allt på en gång bara för att man fyller 30. Du har nog kanske tillräckligt med saker att tänka på ändå 😉

  Om man vill lyssna på behagliga sommarprat kan jag tipsa om Hans “HasseåTage” Alfredssons sommarprat. Kommer inte ihåg hur många det är han har gjort nu, men det är ett gäng. Klarsynthet, glädje och sorg avlöser varandra. Lagom trevligt en regnig onsdag.

 3. Sara skriver:

  Vilket otroligt bra inlägg! Jag kommer citera dig i mina möten med vänner ikväll och i helgen!

 4. John skriver:

  Jag bojkottade McDonalds en gång i 5 år under 70-talet för att hamburgaren jag fick i Salt Lake City var såååååå dålig. Efter det smakade dem betydligt bättre —- så det tydligen funkar med bojkott ibland 😉 …… men det är bra att det finns McDonalds hus vid Östra Sjukhuset i alla fall 🙂

  • John skriver:

   Förresten – min fru är så glad över det här med hårklippningen hos en frisör att hon tänker skicka ett bidrag 🙂

 5. Hasse skriver:

  Bra inlägg!
  Men det där med kaffe i glas. Utan öra dessutom. Dumheter. 🙂

 6. Johannes Edholm skriver:

  Haha! Du har misann mycket att stå i 🙂 Själv så har jag bara ätit på McDonalds en gång i hela mitt liv, och du måste ju ta och se Star Wars också ju! 😉

 7. Tor skriver:

  Jag hade tre principer men det en har jag gett upp. Dessa två har jag kvar:
  – Jag har aldrig handlat i Ullared
  – Jag har aldrig sett en James Bond-film

  Denna har jag gett upp:
  – Jag har aldrig handlat kläder på postorder.

 8. Erik Wickström skriver:

  Trevliga reaktioner från många håll! Det där med att jag ska få ett bidrag för att gå till frisören var kanske det mest intressanta 🙂

 9. Henrik Sandén skriver:

  Underbar läsning Erik, är nog dags att lägga till den här sidan på favoriter och inte bara läsa efter att A.S. tipsat 🙂
  Hoppas man får en skymt av legenden på lördag, i så fall har jag gjort det bra eller ställt mig för långt fram i starten, återstår att se…

  Sadde
  /Team NoSpirit

 10. Fredrik skriver:

  Härlig meritlista! När ska du börja porrsurfa?

 11. Sandra Lago skriver:

  Åh vad jag saknar att sitta och läsa BT 🙂

 12. Fredrik skriver:

  Riktigt kul inlägg, men du Erik, det stämmer ju inte riktigt det där med att du bara kör 5×1000 på Skierg. Jag läste just (med stor behållning) ditt inlägg om femtusingar på Skierg´n: http://erikwickstrom.se/2011/11/25/18-27-pa-5000-m-skierg/
  Ser fram emot mer kul läsning!

  • Erik Wickström skriver:

   Jag menar att när jag tusingar blir det alltid 5 st. Däremot kör jag andra pass på SkiErgen, till exempel test på 5000 m, vilket är lite småjobbigt 🙂

Kommentarer är stängda.