VasaStafetten 2012 the story

Idre Fjäll i VasaStafetten

Idre Fjäll i VasaStafetten

Visst. Jag var ordentligt löpotränad, var sönderstressad, var dåligt uppvärmd och inte direkt övertaggad. Men ändå, min prestation på sträcka 4 i årets VasaStafett mellan Risberg och Evertsberg var under all kritik. Jag sprang visserligen upp vårt lag Idre Fjäll från 6:e till 5:e plats (7 av 127 lag på sträcktiden), vilket är det viktigaste. Men på de 12,1 km med sten, stig, spångar och grusväg hade jag krampkänning nästan hela vägen och kunde inte alls ta ut steget. Förvisso ligger Evertsberg högre än Risberg, men en snittfart på 3:52 min/km är icke godkänt för mig.

1 minut och 55 sekunders uppvärmning mitt pucko

1 minut och 55 sekunders uppvärmning mitt pucko

Hur som helst, jag gjorde inte bort mig i laget och vi var nöjda med vår 6:e-plats. Nästa gång jag springer VasaStafetten ska jag visa dom…Tävlingen höll i vanlig ordning toppklass med Vasaloppet som arrangör och det var en jättetrevlig dag.

Det roligaste var efter loppet. När jag skulle gå till bilen passerade jag Team Arkmek NVS, som hade vunnit mixedklassen. Jag bytte några ord med min skidkompis och kollega Johan Martinsson (från Skövde, bor i Torsby, instruktör på mitt tunnelläger) och min tidigare klubbkompis från Sävedalen AIK, Dan-Eric “Deca” Archer.

Snabb eritrean liftade
När de hörde att jag skulle till Borås undrade de om jag kunde ta med en av deras afrikanska löpare söderut. Sagt och gjort, ett par minuter senare fick Mora-Nisse lämna passagerarsätet där satte sig istället Musael Tamasgene från Eritrea. Han vann kungasträckan mellan Evertsberg och Oxberg och var förmodligen VasaStafettens snabbaste löpare. På hans långa meritlista finns bland annat en seger i Hässelbyloppet 2011 på 29.41 min. Det är rätt kvickt att klämma milen under halvtimmen!

Musael Temseghen

Musael Temseghen

Musael var väldigt trevlig och vi pratade i stort sätt hela vägen från Mora till Borås, där jag dumpade honom på buss 100 mot Göteborg. Han har bott i Sverige i ett år och gått på SFI i tre månader, så det var en utmaning att förstå varandra. Mest talade vi om hans djupa tro på Gud och svensk grammatik. Det tog hela sträckan mellan Filipstad och Kristinehamn för mig att förklara vad en ateist var. När vi körde en kort sväng på E18 funderade jag även på att föra ett resonemang kring agnostiker, men insåg att det skulle vara en lite väl stor utmaning. Han hade ju trots allt ett förråd på ungefär 40 svenska ord, varav drygt hälften hade med bibeln att göra.

Hur som helst hade Musael och jag en mycket trevlig färd och jag tror han var nöjd med både sällskap och mina försök som språklärare. Lycka till med allt framöver Musael!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Löpning, tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på VasaStafetten 2012 the story

 1. Jonas G skriver:

  Förlåt, men:
  En spång, flera spänger.

 2. Thomas Bolmgren skriver:

  Om du tycker att Henrik Alm verkar stark o taggad så kan jag i all hemlighet berätta att han ibland bedriver hemlig – men regelbunden – hårdträning ner i Småland.
  Han har där hittat ett par osedvanliga talanger som han intervallar med, såväl på rullskidor som på springstigar.
  Genom gammel-Thomas har han lärt sig hantera den ytterst hemliga träningsmetoden TG-stakning (liknar SkiErg, men dubbelt så effektivt), och genom ny-Isak har han utvecklat sin stakträff så till den milda grad att han nu gör SkiErg-tusingar under 3,30 (6an)(5 rep). Då svettas han emellertid lite
  Hälsar
  Gammel-Thomas Gnosjö IF

  • Erik Wickström skriver:

   Ja, Henke verkar både stark och taggad och berättade om sina fina SkiErg-tider. Jag vet också att han brukar vara i Småland. TG-stakning har jag däremot aldrig hört talas om…

Kommentarer är stängda.