Landsjön Runt – historien kring banan

Landsjön Runt 2012 starten

Landsjön Runt 2012 starten. Jag hade det mysigt.

I morgon är det dags för Landsjön Runt i rullskidor och löpning (jag själv kommer att efteranmäla mig till skejtklassen). Här kommer gästbloggaren Johan Palmér med ett nytt inlägg, den här gången om lite historia och kuriosa kring banan runt sjön. Jag vill betona att alla eventuella politiska undertoner står för herr Palmér och inte för mig…

12,5 km Barndomsminnen
Tänkte skriva lite obefogad kuriosa från mitt bakhuvud om banan runt Landsjön. Start sker alltså vid Vistavallen och för att ta sig dit åker man genom Smålands vackraste dal Gisebo där äppelträden står som spön i backen. Den hårdaste odlaren sprang halvmaran på 1:10:41 året då ja föddes och förnedrade mig i bänkpress precis efter sin 60-årsdag. Jag bänkar ändå tresiffrigt, men riktig hårdhet är något man föds med och det lyser igenom i ögonen att man är en ”en tuff jävel”.

DSC_0279Vistavallen ligger vackert intill sjön och än har inte folk lagt i sina fiskebåtar och ”utbölingen” som äger turbinen i Edeskvarna har än inte tappat sjön på vatten så båtarna åter står på land. Fisket i sjön är för övrigt rikskänt och enligt fiskarna kan gäddorna hamna upp mot 20 kg-sträcket, men att lita på fiskare är som att lita på en olydig skidgymnasieelev på frågan hur mycket hen tränar.

Hårdast mellan 2,5 och 4 km
Efter starten så är det flackt i 2,5 km så det finns tid och plats att få position innan backen i Bosgård. Här kommer det börjas att trycka på och ett bergspris finns på toppen. Nu stundar banans tuffaste del och kommer hålla på till en bit efter 4 km. När vi åter når vattennivån och kan se vackra Kaxholmen på andra sidan sjön så är backarna gjorda och har inte Marcus, Erik eller Emil blivit av med Westman så är dom redan knäckta.

Vid 6,5 km når man Herrgården Säby där ja sprang runt i mjölkrummet som liten. Numer ägs gården av Maskinhandlaren som frälste varje småländsk gård med världens bästa traktorer på 80-talet, nämligen Fiat. Vid 7,5 km kan man se landsbygdens optimism genom att skåda ett nybyggt mjölkstall. Vi får hålla tummarna att folket i Asien verkligen börjar konsumera mjölkpulver så fogden inte kommer sätta lappen ”utmätt gods” på dörren och svenska politiker får som dom vill och banken får hitta någon annan att lura.

Jag gjorde ett mycket bra lopp i Landsjön Runt förra året genom att bli 5:a. Även 2011 blev jag femma. Själv klart siktar jag på att bli 5:a även i år, det skulle magiskt. Ungefär som Grums riktnummer, 0555.

Jag gjorde ett mycket bra lopp i Landsjön Runt förra året genom att bli 5:a. Även 2011 blev jag femma. Självklart siktar jag på att bli 5:a även i år, det skulle kännas magiskt. Ungefär som Grums riktnummer, 0555.

Internt rälsnät
Vid 9 km når vi riktig kulturhistoria vid Lyckås. I början på industrispektaklet så fanns här storskalig (eko)livsmedelsproduktion, sågverk och tegelbruk. Järnvägen gick förbi gården som hade ett internt rälsnät för produktionen. Kanske 100 familjer hade sin försörjning vid Lyckås och greven hade en sten som blivande drängar fick visa sin duglighet genom att lyfta. År 2013 lyfter vi vikter från golvet för skojs skull och Lyckås brukas av två killar som ett sidoprojekt. De bor nämligen på andra sidan Vättern.

När du går på cykelvägen för som sista 3,5 km kan det hända att du möter en otäck vind men det är öppna spjäll som gäller härifrån. Du börjar nu närma dig ”Världens häftigaste plats” Drättinge. ”Cirkustältet” vid den kulturmärkta ladugården är en flytbrunn för restvatten från Jönköping Energis Biogasproduktion som nu pumpas ut och sprids på åkrarna som gödning. På Högersidan ligger ”Ragglanda” där Entreprenören Ragge håller till. På 60-talet bygden han en motocrossbana som har hållit fem världsmästerskap och är världsberömd. Banan finns inte längre men har sin plats i bygdens historia.

Nu kommer rullskidsåkarna lämna cykelbanan för att spurta en sista backe och avsluta med ett upplopp utför. Väl i mål minglar vi lite och pratar skavanker och framtidsplaner. Väl mött imorgon!

/Johan Palmér, hemmaklubben

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Rullskidor, Träning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Landsjön Runt – historien kring banan

  1. Arvid Öhrn skriver:

    Värt att nämna är att banrekordet för löpklassen ligger på 37:56, mycket imponerande tid..

  2. Erik Wickström skriver:

    Det är 3.02 min/km. Hyfsat bra 🙂

Kommentarer är stängda.