Barfotaskor från ZEMgear

ZEMgear barfotaskor

ZEMgear barfotaskor

Förra veckan kom två par barfotaskor från ZEMgear på posten som ska produkttestas. Skorna säljs på långloppsåkaren Klas Nilssons spännande webbutik northsport.se.

En barfotasko har en extremt tunn sula för att att fotens alla små muskler ska få arbeta. Jag har de senaste åren produkttestat tre par FiveFingers, som också är minimalistiska. Det är sällan jag springer i barfotaskor pga det blir ganska stor belastning på mina vader eftersom jag inte tränar så mycket löpning. Istället springer jag i lätta träningsskor på 200-250 gram (aldrig i några betongfundament på över 300 gram). Klas Nilsson däremot säger sig bara träna och tävla i barfotaskor med “zero drop”, alltså hälen är inte högre än tårna på sulan.

Går mer än springer
Även ifall jag inte springer så mycket i barfotaskor går jag mycket i dom. Mina FiveFingers har jag som vardagsskor på sommaren, för att stärka fotmuskler och vrister. Det tror jag räddade mig i trailloppet förra veckan. Trots utebliven stigträning höll mina fötter bra under två mils skogslöpning.

Fördelen med 127-grammaren ZEMgear – 2Cinch Round Toe, som det vänstra paret på bilden ovan heter är att man kan ha en strumpa i om man vill. Det blir inte riktigt lika minimalistiskt, men betydligt mindre fotsvettigt om man som mig använder barfotaskor till stan, ICA, stranden, middagsbjudningen och lekplatsen.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Löpning, Prylar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.