Swimrun i Borås 8 juni 2014

När Jonas Colting och jag tränade sist sade han "skidåkning är min nya sport". Så frälst är han. Jag fick gå på hans trevliga föreläsning i tisdags och igår vallade jag hans skidor inför Ymerloppet i Borås.

Jonas Colting åker en del skidor på vintern. Han brukar staka på platten och skejta i uppförbackarna.

Jag var ute och sprang 14 km med triathleten Jonas Colting på Rya Åsar för några dagar sedan. Trots att jag pratar med Jonas minst en gång veckan sedan ett par år tillbaka har det hittills aldrig hänt att han inte har haft ett nytt projekt på gång.

Nu förbereder han sig för att arrangera en Swimrun-tävling i Borås den 8 juni nästa år, dagen efter Mitt i Borås Triathlon. Swimrun betyder att man växlar mellan simning och löpning (i våtdräkt), precis som i “en av världens tuffaste endagstävlingar” Ö till Ö, som Jonas har vunnit tre gånger.

Swimrun-tävlingen i Borås blir en lightvariant som ska fungera som kvaltävling till Ö till Ö. Simningen sker i Öresjö och löpningen längs “kusten”, så grovt sagt blir det ett varv runt sjön. Olle Häggdahl och Jonas har varit och rekat stigar och tydligen ska banan bli fin som attans. Det blir cirka åtta löpsträckor och sju simsträckor, med en total längd på ungefär 25 km respektive 4,5 km. Vinnartid kanske knappt 3,5 timmar.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Swimrun i Borås 8 juni 2014

 1. Maria S skriver:

  Kul, men vad är skillnaden mellan swimrun, aquathlon, eller amfibietävlingar som görs i exakt samma format?

 2. Jonas Colting skriver:

  I grunden är de alla väldigt snarlika.
  Man använder väl aldrig benämningen amfibietävling, även om det är ett bra ord, utan snarare swim-run gällande tävlingar som Ö till Ö, Amfibiemannen, Öresjö Challenge, etc.

  Aquathlon är mer minimalistiskt, med löpning utan våtdräkt och med simning utan skor o paddlar. Mer som riktig triathlon men utan cykling. Det finns ex ett VM i aquathlon där man kör 2.5 km löp, 1000 m sim, 2.5 km löp.

 3. Joakim skriver:

  Ångaloppet och en annan tävling – kommer inte ihåg namnet- tillåter inte användning av hjälpmedel på simning, som aquathlon, fast de är typ några mil långa. På Stockholms Aquathlon hade man våtdräkt och det var 5 km simning + 21 km löpning. Colting vann där. Så korta distanser finns så klart, och det har funnits i flera decenier, men längre distanser finns också. Swimrun är en påhitt, det finns ingen registrerad idrott som heter så, inget förbund eller liknande. Det kanske blir så i framtiden men just nu är det bara ett ord.

Kommentarer är stängda.