Två hårda träningsdagar

Borås skidstadion har ett spår på 980 meter (enligt min Polar RC3GPS, 1020 m enligt Garmin) som är ganska flack. Väldigt fint, två klassiska spår och skejtbädd.

Borås skidstadion har ett spår på 980 m (enligt min Polar RC3GPS, 1020 m enligt Garmin) som är relativt flackt. Väldigt fint, två klassiska spår och skejtbädd.

Efter att jag lämnade skidboken till tryck i slutet av oktober har jag haft mer tid och har kunnat träna mer. Min plan var att börja med två stora projekt i början av december (Vasalöparens februarinummer + en annan stor grej). Båda dessa har deadline i slutet av januari.

Träningen har dock gått väldigt bra, så det där med att jag skulle rivstarta projekten var skitit sig lite grann. I USA använde vi termen prokrastinering gällande uppskjutande av tentaplugg. Det har än så länge varit fortsatt fokus på familj, vänner och träning, med jobben lite på ej maxfart. På måndag måste jag dock börja med rejäla sittningar framför datorn, annars är jag garanterat tillbaka i träsket med 80 timmarsveckor när det blir januari. Och det vill jag inte under tävlingssäsong.

Jag lunchade med Jojje Borssén och Jonas Colting idag på Raw Food Café vid busstorget...

Jag lunchade med Jojje Borssén och Jonas Colting igår på Raw Food Café vid busstorget…

Hur som helst så har träningen gått otroligt bra både med mängd och kvalitet senaste 6 veckorna. Jag har legat på mellan 9 och 15 timmar och kört både hårt och grenspecifikt. Det har blivit fokus på stakning, styrka och stakmaskin och jag har även kört många långloppspass där jag stakar långt och hårt. Ibland långa sträckor halvhårt, ibland mestadels lugnt med stenhårt på slutet. Det är roliga pass som jag tror ger väldigt bra träningseffekt.

De senaste två dagarna jag har tränat väldigt hårt och enligt mig väldigt bra. Så här har det sett ut.

Torsdag:
Pass 1: Fint långloppspass stakning på Borås skidstadion på totalt 1:35 h.
15 min A1, 60 min A2, 15 min A3, 5 min A1.
Kändes kanonbra med det halvhårda (A2), men var trött mot slutet och hade svårt att göra en markant ökning sista 15 min (även pga långsammare före), trots att jag stampade plattan i mattan. Kul att Thor Kruse ställde ut på sina breda träningsskidor.
40 min styrka hemma i källaren med Martin Josefsson ca en halvtimme efter skidpasset.
Pass 2: 5 st 1 varvs-int med 2 min vila. 2.47-2.50-2.46-2.50-2.46 min. Ganska snabbt före. Kändes bra, kul med dubbelpass på skidor, en raritet. Totalt 50 min.

Fredag:
Pass 1: Ett A3-drag (ej max) 5000 m SkiErg på 18,29 min. Kändes kontrollerat, hade väldigt mycket mer att ge. Bra form! Motstånd 6. Totalt 30 min.
Pass 2: Återigen ett kanonbra långloppspass. 3h med 18,7 km/h i snitt. Distansfart förutom sista 15 min då jag gav allt som fanns (22,2 km/h den delen). Kände mig stark hela passet. Första 1,5 h klassiskt, sista 1,5 h stakning. Snabbföre. Trevligt med massvis med skidkompisar att åka med, bl a Per Löwendahl, Z, Oscar Bergenholtz, Anders Wikström och Rickard Bergengren.

...och i sin vana trogen stod Colting felparkerad. Denna gång på en lastplats.

…och i sin vana trogen stod Colting felparkerad. Denna gång på en lastplats.

Också 1: Körde 15 min på ett par Redline Plus med transparent belag med 2 mm skärande rill i torsdags. De kändes snabba som blixten.

Också 2: Stöd gärna Musikhjälpen genom att skänka en slant och hänga med rullskidsåkarna på Västkusten. De vill gärna bli fler. Läs mer här.
Här är ett annat initiativ som samma tema.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Två hårda träningsdagar

 1. Rasmus Ekberg skriver:

  Hej Erik. Följer din blogg med stort intresse och tycker sett väldigt bra läsning. Nu är det såhär att vi är några stycken som ska till Borås och åka skidor imorn. Kör från Lund 🙂 enligt appen skidspår så verkar stadion kanon. Ser att där är ganska mycket plusgrader just nu och även kommande dagar. Vad säger du som är expert? Tack/ glada nybörjare 🙂

  • Erik Wickström skriver:

   Tack för trevliga ord!
   Det var världscupstatus på spåren igår. Idag har det dock regnat och varit varmt. Jag var inte där idag, men jag gissar att det har tagit en del på snön. Det lär kunna vara åkbart i morgon, men kanske inte top notch. Spana gärna in skidspår.se.

   • Rasmus Ekberg skriver:

    Bra att veta. Följer skidspår slaviskt och hoppas fler går in och skriver innan vi kör. Tack för svar 🙂 ha det fint

Kommentarsfältet är stängt.