Klingans 60-årsfest

Lennart "Klingan" Klingberg, en härlig frisk fläkt! Ständigt med nya idéer!

Lennart ”Klingan” Klingberg, en härlig frisk och trevlig fläkt! Ständigt med nya idéer!

Se där ja! En trevlig boråsare jag inte träffat tidigare dök upp på festen! Kenneth Rolling är en skidfantast som bor i Halmstad.

Se där ja! En schysst boråsare jag inte träffat tidigare dök upp på festen! Kenneth Rolling är en skidfantast som bor i Halmstad.

Hur skriver man att man har varit på kalas för något som fyllt 60 år? 60-årsfest, 60 årsfest, 60-års-fest eller 60 års-fest? Hur som helst var jag tillsammans med ca 25 st andra på Lennart Klingbergs sådan i skånska Jonstorp i helgen. Jag trodde aldrig jag skulle kunna ha så roligt på ett sådant kalas, men den tidigare löparen och numera skidåkare Lennart Klingberg är en excentrisk person. Med intressanta vänner.

Lennart själv har klippt milen på 30.12 min i sin ungdom, och med det hade han festens fjärde bästa miltid, efter de flerfaldiga SM-guldmedaljörerna Dan Glans (Dans kusinbarn är f ö komikern Johan Glans), Hans Segerfeldt och Jan Hagelbrand.

Segerfeldt, Glans, Klingan, Hagelbrand

Segerfeldt, Glans, Klingan, Hagelbrand

Det var intressant att prata om träning med de gamla storlöparna. Dan Glans, som var OS-7:a när Anders Gärderud vann 3000 m hinder 1976, var en rolig prick och berättade precis hur han tränade. Hemligheten var väl ungefär att det inte finns några hemligheter. 15 km på morgonen och 15 km på eftermiddagen, allt i 4 min-fart i skogen på odämpade skor. Två gånger i veckan banintervaller, mestadels 20 st 200 m på 26 s med 200 m joggvila. Nästan inga intervaller under vinterhalvåret, men 4 min-fart i skogen är ju inte direkt mysdistans.

Dan Glans var en pigg och glad grabb

Dan Glans var en pigg och glad grabb

Enformig träning (naturligtvis var det lite mer variation än så, dock inte så mycket), men bra blev han. Fortfarande svenskt rekord på 3000 m med 7.42 min.  Krånglar vi kanske till det för mycket idag med pulsering, variation av längd på distanspassen och typ av intervallpass?

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Klingans 60-årsfest

 1. Axel skriver:

  7.42 på 3000 m, inte 7.24.

 2. Johnny skriver:

  4 min/km är nog nära mysfart för DG skulle jag ändå tro. 🙂 Motsvarar ju 6,40/km för ngn som springer milen på 50 min.

 3. Erik Wickström skriver:

  Det hade varit mysfart om det varit på platt asfalt/bana, men på en kuperad stig klarar de ju inte direkt milen under 30 min så då blir det inte mysfart ens för Dans Glans.

  För övrigt sade han att han (och många av hans löpkompisar) aldrig var skadad. Intressant med tanke på hur mycket skador löpare har idag.

Kommentarer är stängda.