King of the Hill Sälen 2014 the story

Henrik Öijer och jag. Mattias Nilsson, som tog bilder med Öijers kamera, sade att det var som att ha Blondinbella och Kissie på samma bild. Jag tror jag föredrar att vara Blondinbella.

Henrik Öijer och jag. Mattias Nilsson, som tog bilden med Öijers kamera, sade att det var som att ha Blondinbella och Kissie på samma bild. Jag tror jag föredrar att vara Blondinbella. Öijer är en trevlig karl, gå gärna in på hans blogg och läs hans race report.

Kingen av hillen Lars Suther. Imponerande körning i både cykeldelen och rullskidsdelen. Lars siktar på att nå VM i Falun i vinter och har därför tagit en paus i långloppssatsningen.

Kingen av hillen Lars Suther. Imponerande körning i både cykeldelen och rullskidsdelen. Lars siktar på att nå VM i Falun i vinter och har därför tagit en paus i långloppssatsningen.

Tobias Karlsson ställde ut i bar överkropp på cykeltävlingen. Typiskt skidåkare och bryta så grovt som cykelsportens tjocka etikettbok.

Tobias Karlsson ställde ut i bar överkropp på cykeltävlingen. Typiskt skidåkare och bryta så grovt som cykelsportens tjocka etikettbok.

Resultat King of the Hill Sälen 2014 finns/kommer här eller här (här än så länge på en blogg, tack Henrik Öijer för tipset).

Det blev en tuff tävlingsdag i Sälen igår. Jag har ännu inte sett några resultat, men jag tror jag kom 2:a i totalen efter omöjliga Lars Suther. Fram till 5 minuter före start trodde jag att jag skulle kunna ta hem det, men när jag såg Suther i startfållan förstod jag att det skulle bli svårt. Han är bättre än mig både på att cykla och att åka skidor. Suther, jag och Anders Solin blev 2012 de enda ”dubbelsubbarna”, vi körde Vasaloppet på sub 4 och CykelVasan på sub 3. Suther springer även riktigt bra, så han skulle nog kunna göra en bra totaltid i Klassikern.

Den här killen tog Ida kort på före start när hon gick runt och tog mingelbilder. Han ville gärna att den skulle komma med på bloggen. Det är verkligen jätteroligt med alla människor som överallt jag reser i Sverige kommer fram och tackar för en bra blogg. Tack!

Den här killen tog Ida kort på före start när hon gick runt och tog mingelbilder. Han ville gärna att den skulle komma med på bloggen. Det är för övrigt verkligen jätteroligt med alla människor som överallt jag reser i Sverige kommer fram och tackar för en bra blogg. Tack!

Cykeldelen
Dagen innan hade jag trott att många skulle komma med cykelcross, men typ alla hade MTB så det kändes bra. Jag hade pumpat 3 bar i däcken och det var lite väl mycket. Finåkarna hade typ 2 bar, vilket nog gav lite bättre grepp i uppförsbackarna på grusvägarna.

Jag hängde med i 2 km efter att ha legat på i princip max från andra minuten (det var masterstart i 300 meter från Olnispagården fram till korsningen där backen börjar). Sedan stötte Matthias Wengelin och fick med sig Magnus Darvell. Bakom dom blev det en fyrmannaklunga och bakom hamnade jag, Suther och en Sandvikenkille. Jag fortsatte att hänga med så länge det gick med en puls på ca 101 procent och en syra i benen som sved värre än när man maxar Ewaldsssons helvetesrund på Rya Åsar. Efter 7 km brände så mycket att jag var tvungen att släppa. Sista 5,5 km var en riktig plåga, men som tur var så var det en plåga för de flesta så Suther var bara ca 45 s före i mål. Vann gjorde Wengelin, ca 4 min (???) före mig. Jag hade 34.13 min på min klocka, 12.53 km (22.0 km/h i snitt).

Viktor Thorn drar före Lars Suther

Viktor Thorn drar före Lars Suther

Rullskidsdelen
Cykelloppet klättrade ungefär 550 höjdmeter och rullskidsloppet skulle ”bara” klättra 450 höjdmeter, så det kändes bra… Knappt 2 timmar efter målgång startade vi ett tjugotal meter efter korsningen, alltså direkt i backen. Suther och min klubbkompis Viktor Thorn sträckte ut i diagonalen och jag hade INGENTING att sätta emot. Lite deppigt faktiskt. Stigningen är som brantast i börjar och där är det mycket diagonalåkning trots att man kör på 2:or (alla hade låneskidor, Proski C2). Jag diagonalar sällan, men jag brukar ju vara bra uppför så det var faktiskt lite trist. Även Johannes Ainegren (78:a som bäst i Vasan) och svensk-norske skidskytten Christian Backe åkte förbi mig och jag hade en lucka upp på ca 20-30 meter ganska länge.

Jag ser ju i a f glad ut!

Jag ser glad ut!

Syran i benen från cyklingen kändes rejält i diagonalåkningen (även Suther hade cyklat, men han var grym), men när det sedan blev mer stakning tog jag in och lyckades gå ikapp Ainegren och Bache efter ca 5 km vid Sälfjällstorget. Sedan släppte båda, men när det blev benåkning igen kom Bache ikapp. Med ca 200 meter kvar (trodde jag) totalmaxade jag och fick en lucka på 15 meter ner till Bache, men målet var visst några hundra meter längre bort. Ajdå. Bache kom ikapp och förbi och mer fikasugen än så har jag sällan vinglat i mål.

4:a på 37.40 och 1.47 min efter Suther. Lite för mycket på 10.33 km (16.5 km/h) uppför. Jag har känt mig i bra form och hade hoppats på mer. Men jag har inget att skylla på och jag är helt enkelt inte bättre. Lars är inte dålig med sina tre topp 10-placeringar på SM, Viktor är ju trots allt med i juniorlandslaget och Christian är nog en bättre snöskidåkare än mig. Så min placering var egentligen inte helt oväntad. Det kändes bra att jag var stark i stakningen, det är ju faktiskt det väsentliga för mig.

Här ser man vid Statoilrondellen i Lindvallen (ca 4 km) att luckan till 3:an och 4:an är stor. Sedan blev det mer stakning och då tog jag in.

Här ser man vid Statoilrondellen i Lindvallen (ca 4 km) att luckan till 3:an och 4:an är stor, jag är den lilla killen långt bak i bild. Sedan blev det mer stakning och då tog jag in.

Summering
Som helhet är jag nöjd. Även i fall det inte fanns det där lilla extra så är formen som hållit i sig sedan april fortsatt god.

Stort tack till Sälens IF och alla andra för ett fantastiskt trevligt arrangemang. Med undantag från lite långsam resultatservice (på nätet) så var det högsta betyg på alla punkter, framförallt de vackra banorna. Det var också jättekul att träffa skidåkare, samt cyklisterna Wengelin, Darvell, ”Pumpen”, Westergren, Mattias Nilsson m fl, som jag lärde känna lite grann i samband med att jag körde långloppscupen i MTB 2011. Vi pratade ganska mycket under dagen de hade många roliga funderingar om skidåkning. Extra roligt var att Nilsson och Westergren t o m ställde ut på rullskidsloppet, helt spontant!

Hämtar kraften lite väl djupt

Hämtar kraften lite väl djupt

Pontus "Pumpen", Magnus Darvell och Mattias Nilsson. Alltid glada och pigga!

Pontus ”Pumpen”, Magnus Darvell och Mattias Nilsson. Alltid glada och pigga!

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Cykel, Rullskidor, tävling (sedan juli 2012), Träning och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till King of the Hill Sälen 2014 the story

  1. Janolof Elander skriver:

    Bra skrivet =). Var tvungen att skratta lite när jag läste ”Den här killen tog Ida kort på före start när hon gick runt och tog mingelbilder. Han ville gärna att den skulle komma med på bloggen”. Han den där killen är undertecknad. Väldigt trevligt att få mingla och prata med alla cyklister som var där oavsett nivå. En faktiskt trevligt arrangemang som jag har rekommenderat till cyklister i min klubb OK Tyr som har säte i Karlstad.

Kommentarer är stängda.