Lidingöloppet 2014 the story

Skärmdump från målrakan (gissar jag) av Erik Thiberg.

Skärmdump från målrakan (gissar jag) av Erik Thiberg.

Resultat Lidingöloppet 2014 finns här. Jag sprang på 1.54.07 och blev 41:a. Det blev ingen supertid. Inte ens ett personbästa. Ändå är jag otroligt nöjd och visade än en gång för mig själv att jag är ”bra på att tävla”.

Kyrkviken efter 8 km. Foto: Lars-Åke Carlzon.

Kyrkviken efter 8 km. Foto: Lars-Åke Carlzon.

Årets Lidingölopp blev egentligen väldigt mycket som jag tänkt mig. Som jag nämnde innan loppet har sommarens löpträning varit begränsad och skadan som ger smärta i sätesmuskeln hade gjort sig rejält påmind av de senaste veckornas ökning i löpträningsdosen. Det, tillsammans med indikationer från testloppen på Sjömarkens elljusspår, gjorde att jag satte målet på sub 1.55, att jämföra med perset på 1.52. Planen var att springa på ordentligt första halvan, eftersom jag visste att andra halvan skulle riktigt tuff för benen oavsett fart i början. Det funkade bra och jag passerade faktiskt 15 km bara 20 sekunder från mitt pers. Det kan ju låta som lite tid, men med tanke på att jag var sämre tränad i år och hade relativt sett öppnat hårdare så var det inte så bra som det lät. Andra halvan blev som väntat fruktansvärt tuff. Mellan ca kilometer 16 och 19 är det berg-och-dal-bana i skogen och där tog benen mycket stryk, både i form av utnötning och att skadan gjorde ondare och ondare. Jag fick släppa tremannaklungan jag sprang (första milen var f ö oväntat trång och första 1,5 km var det t o m så att man tappade en del tid på att det var så  mycket folk). Men jag krigade på och även om jag tappade mycket tid sista milen var det ingen regelrätt väggning. Mina milsplittar var ca: 36,30 min 37,30 min 40,00 min Sista milen är tuffast, men skillnaden ska helst inte vara riktigt så stor. Så här två dagar efteråt är jag fruktansvärt mörbultad, men samtidigt glad att jag klarade målet. Lidingöloppet har varit ett stort mål för mig och känns kul att kunna bli 25:a i Vasaloppet och 41:a i Lidingöloppet samma år. Nästa år kanske jag springer Lidingöloppet igen, men i så fall vill jag vara så bra tränad att jag kan sikta på sub 1.50. Det var en superrolig dag och långhelg i Stockholm. Nuförtiden är jag inte överfokuserad på tävlingar och vi fick mycket tid för att göra grejer i Stockholm med hela familjen. På själva Lidingöloppsdagen träffade vi många vi kände och jag såg många skidåkare längs loppet. Här är en lista på några elitledsskidåkare i årets lopp:

 • 34:a Lars Suther, 1.53.11. Låg 20:e efter en mil, men väggade.
 • 41: Erik Wickström, 1.54.07.
 • 45:a Claes Theander, 1.54.33
 • 58:a Martin Holmstrand, 1.56.14. Startade i 1B.
 • 70:e Oskar Svärd, 1.57.27. Jag fick den äran att direkt gratta Oskar till Klassikerrekordet!
 • 97:a Erik Jonsson, 1.59.31. Talangen i det dolda.
 • 135:a Oskar Lund, 2.02.23. Klarade ej målet på under 2 timmar.
 • 167:a Peo Svahn, 2.04.31. Peo är alltid grym, vi duschade ihop på Grönsta.
 • 169:a Klas Nilsson, 2.04.40. Vi värmde upp ihop, han har mer i sig.
 • 220:e Robin Bryntesson, 2.06.37. Såg jag inte under dagen.

Axel Bergsten, som tävlar på skidor han hittar på loppisar, låg bra till i början men bröt sen. Drickat fungerade bra. Jag fick en liquid av Ida, en liquid av Enervit, samt Enervits sportdryck med koffein på några ställen av Henrik Jutterdal och Anders Eriksson. Stort tack för det! Jag drack även lite på arrangörens stationer, men totalt fick jag nog bara i mig 5-6 dl allt som allt. Det är svårt att dricka när man löptävlar. Jag prioriterade socker och koffein och jag kände att det räckte. Mer om Lidingöloppet kommer i andra inlägg i veckan.

Väder: Ca 18 grader, soligt och blåsigt
Underlag: Blött på sina ställen, men inte halt
Skor: Salming Speed 210 gram (ej trailskor), kändes rättOfficiella tider, placeringar, mellantider och farter

Mellantider

Mellantider. Jag tryckte på klockan vid arrangörens kilometerskyltar. Missade dock 8:an.

Mellantider

Mellantider

Mellantider

Mellantider. 4.27-kilometern var Aborrebacken.4.28-kilometern var Karins backe.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Löpning, tävling (sedan juli 2012). Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Lidingöloppet 2014 the story

 1. bjoernjonsson skriver:

  Glöm inte Erik Jonsson Rossön ! 🙂 gled in sub 100 och Sub 2h !

 2. Andreas skriver:

  Då får vi också lägga till Claes Theander, Sundbybergs IK, som startar i Elitledet nästa år på Vasaloppet (139:a förra året) och sprang Lidingöloppet på 1.54.33 (Plats 45).

 3. Per W skriver:

  Grattis till ett fint lopp! Man vad har du för total stigning på din GPS? Min sade 408m förra året, men det känns lite.

  • Erik Wickström skriver:

   GPS:erna hinner inte med i skogen. Ska man ta reda på totalstigningen är det barometer som gäller på klockan. Jag arrangören säger att loppet totalt stiger ca 500 meter.

Kommentarsfältet är stängt.