Pølsas 5h-pass

Skärmklipp 2014-09-29 19.23.00Det har blivit ”mode” med väldigt långa pass inom långloppseliten. Christoffer Callesen, som blev 10:a i årets Vasaloppet, skrev ett bra blogginlägg om detta för några veckor sedan. Bröderna Aukland var lite banbrytande med sina långloppspass på 3-4 timmar med hårda inslag på slutet, vilket var en av anledningarna till deras dominans säsongen 2012/2013. Efter det var det många som tog efter, bland annat Team United Bakeries, som var vinterns dominanter och även säger att de sneglade mycket på Auklandbröderna.

Øystein "Pølsa" Pettersen tog denna bild på mig i omklädningsrummet efter Vasaloppet

Øystein ”Pølsa” Pettersen tog denna bild på mig i omklädningsrummet efter Vasaloppet i vintras. Det var mitt första möte med honom och precis efter bilden togs ringde Ida och fick prata med henne för första gången efter målgång. Då kunde jag inte hålla glädjetårarna borta. Man kan undra om en OS-guldmedaljör kan förstå hur någon kan glädjelipa efter en 25:e-plats i Vasaloppet, men det verkade faktiskt som han förstod.

5.30 h i Torsbytunneln
Nu har det helt spårat. Bröderna Tynell rapporterade på Facebook om ett 6 timmar långt stakpass med Team Centric på Mallorca nyligen. Øystein ”Pølsa” Pettersen (intressant och trevlig grabb) berättade för mig på Alewalds att han ofta tränar 25 timmar i veckan trots att han bara kör 6 pass många veckor. Alltså många pass på 4-5 timmar. För några veckor sedan åkte han till Torsby för att träna där tre dagar. Tre pass, totalt 15 timmar. Ett av passen var 5.30 h i tunneln!!! Snacka om pannben. ”Jag satte på musik i lurarna och körde med vätska på ryggen. Det är bara att köra.” Pølsa sade att de flesta av passen är lugna, bara något per vecka avslutas hårt, då med ett drag på 70 tuffa minuter. Detta var det han sade till mig och det finns säkert grejer som skulle kunna förtydligas.

Även bland mina träningskompisar lite längre bak i elitledet eller i led 1 har tagit efter. Traddarna och Rickard Bergengren körde exempelvis 5.20 h stakning i söndags och i sociala medier kommer det allt tätare rapporter om überlånga pass.

Många höjer sig
Jag tror att dessa pass är jättebra, både de hårda och lugna långpassen. Ska man träna 4 timmar distans och tävlar i långlopp tror jag ett 4h-pass nästan alltid är bättre än två 2h-pass. Jag själv lyckades med bra resultat förra vintern trots liten träningsmängd, vilket bland annat berodde på att jag nästan varje vecka från oktober körde ett 3h-pass med hårt andra halvan. Hade jag kunnat hade jag också åtminstone en gång i veckan kört ett pass på 4-5 timmar, men det är inte aktuellt. På vardagarna jobbar jag och på helgerna när jag är hemma vill jag inte dra iväg från familjen så länge (jag är bortrest tillräckligt många helger), men ett par gånger i höst kommer jag nog också att pröva dessa långkörningar. Och då såklart med hårda inslag, jag skulle nog inte orka köra lugnt så länge.

Det känns som det kommer att hårdna betydligt i långloppen. Även i fall jag har hittat en träningsmodell som passar mig bra så räcker det ju inte hur långt som helst och jag tror det blir svårt att upprepa den fantastiska fjolårssäsongen med seger i Engelbrektsloppet och 25:e-platsen i Vasaloppet. De flesta i eliten tränar nu 2-4 gånger mer per vecka än vad jag gör och även i fall jag tycker att jag tränar smart så kan inte det kompensera hur mycket som helst. Jag tror att jag kommer att gå in i säsongen bättre än någonsin, men problemet är att många kommer att göra det. Delvis på grund att de kör överlånga pass, lugna som hårda.

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Pølsas 5h-pass

  1. Per W skriver:

    Jag vill minnas att Sverker Sörlin i ”Kroppens geni” skriver att en dags skogsarbete med såg och yxa motsvarade 6 timmars träning. Kanske cirkeln är på väg att slutas.

  2. Axel skriver:

    Per W: 6 mils löpning stod det.

  3. Oskar skriver:

    Detdär känns sååå 2010….jag käkade kalaspuffar och körde ett 4timmars pass enbart på vatten varje helg 😉

  4. Ping: Bra med distansträning? | Erik Wickström – Konditionskonnässör

Kommentarsfältet är stängt.