Nordenskiöldsloppet 2017 – 22 mil på skidor

För ett tag sedan blev jag kontaktad av Wolfgang Mehl, som är projektledare för Nordenskiöldsloppet 2017. I somras skrev jag en text om att ultraskidåkning snart kommer att växa kraftigt i popularitet. Därför tror jag extra mycket på detta lopp och om inget oförutsett händer kommer jag att stå på startlinjen i april 2017 (datum ej helt spikat).

Wolfgang verkar ha bra känsla för både varumärkesbyggnad, storytelling och marknadsföring, så jag tror det blir en intressant och kvalitativ tävling. Läs mer på Nordenskiöldsloppets Facebook-sida.

Nordenskiöldsloppet

Nordenskiöldsloppet

Här är historien:

Under polarforskaren Adolf Erik Nordenskiölds andra Grönlandsexpedition 1883 rekognoserade två av deltagarna, båda samer från Jokkmokksfjällen, iskontinentens inre okända områden. De skidade 460 kilometer på 57 timmar.

Vid hemkomsten trodde ingen på Nordenskiöld. Bedriften ansågs omöjlig. För att bevisa att det var sant utlyste Nordenskiöld 1884 ett skidlopp, Jokkmokk–Kvikkjokk tur och retur, en sträcka på 22 mil. Nordenskiöld menade att sträckan gick att klara inom ett dygn.

Arton samer och nybyggare deltog i loppet. Pavva-Lasse Nilsson Tuorda gick i mål efter 21 timmar och 22 minuter. Nordenskiölds vetenskapliga heder var återupprättad.

Skidtävlingen den 3 april 1884 startade vid Purkijaurholm- en utanför Jokkmokk. Norrbottens bästa ”skidrännare” hade 210–300 cm långa och 8–12 cm breda skidor för att klara det obanade föret. Skidorna vägde ungefär tre gånger mer än dagens tävlingsskidor [borde inte magnituden vara ännu större?]. Det blev idrottshistoriens hårdaste och mest krävande tävling. Resultatet redovisades i internationell press – men sedan dess har ingen gjort om bedriften. Hur står sig det gamla rekordet idag?

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

8 svar på Nordenskiöldsloppet 2017 – 22 mil på skidor

 1. Måns Sunesson skriver:

  Spännande!

  Vad tror du det är möjligt att åka på?
  Jag tror att det blir under 12 timmar!

 2. mickech skriver:

  Skoj. Nåt att sikta på.

 3. Erik Wickström skriver:

  Ja, det känns som helt rätt lopp! För att det ska bli under 12 timmar krävs nog hyfsat bra före. Det beror också på hur de lägger banan, om det blir mycket backar.

 4. VM-Generalen skriver:

  Coolt lopp!

  I år blir det nog tufft för dig med Topp 100 i Vasaloppet plus att det vankas tjejdäng 😉

  http://www.vasaloppet.se/wps/wcm/connect/se/vasaloppet/start/nyheter/senaste/nyhet_stjarnspackat_vasalopp2015

  • Erik Wickström skriver:

   Att slå bästa tjej bör inte bli ett problem så länge jag gör ett normalbra lopp. Däremot får jag nog hoppas på typ stolpe, stolpe in för att kunna försvara 25:e-platsen 🙂

 5. Knut skriver:

  kowalczyk låter hälsa att hon skall äta upp dig som en polsk pirog!

Kommentarer är stängda.