24 timmars skidåkning 27-28 mars i Åre

Vad har jag nu gett mig in på?

24 timmars skidåkning världsrekordförsök i Åre

24 timmars skidåkning världsrekordförsök i Åre

Världsrekordförsök på Åresjön -Årefjällsloppet 24h!
Hur långt kan du staka under 24h? Det nuvarande världsrekordet i längdskidåkning är 433km och hålls av finländaren Teemu Virtanen. Årefjällsloppet 24h ett världsrekordförsök där Teemu ska försöka förbättra sitt rekord och utmanas samtidigt av den svenska längdskidåkaren Erik Wickström.

-Det blir spännande att testa kroppens gränser och det kommer bli en utmaning både psykiskt och fysiskt, säger skidkonnessören Erik Wickström, som har slutat 25a i Vasaloppet och vunnit Engelbrektsloppet.

Se trailer till eventet: klicka här

Världsrekordförsöket kommer att starta kl 10.00 den 27e mars och avslutas kl 10.00 den 28e mars på en enkilometerslinga på Åresjön. De första åkarna i Årefjällsloppet 7.5 går i mål ca 1145.
-Ultratävlingar har vuxit fort inom löpning och jag tror det här kan vara ett startskott för liknande tävlingar inom längdskidor. Världsrekordet beror mycket på vädret och om vi lyckas hålla mentalt fokus, fortsätter Erik.

Erik Wickström och Teemu Virtanen

Erik Wickström och Teemu Virtanen

Teemu Virtanen innehar det nuvarande världsrekordet och vet vad som väntar.
-I en sån här tävling lär du dig väldigt mycket om dig sälv. Hur mycket du klarar av och hur mycket du kan pressa dig själv. När du tror att du ska dö, är du bara halvvägs till målet. Du kan pressa dig så otroligt mycket mer än vad du tror och det är verkligen något jag har lärt mig genom 24h, 433km är riktigt långt, som fem Vasalopp efter varandra… säger Teemu.

Håll ögonen öppna för mer information om världsrekordförsöket! Om du inte deltar i Årefjällsloppet, kom ihåg att besöka Åresjön och heja på Teemu och Erik under deras jag mot rekordet!

Ps Utmanare från fler länder kan tillkomma…

För mer information om Årefjällsloppet 24h besök http://www.arefjallsloppet.se

Fakta:
Datum: 27-28 Mars 2015
Tid: 24 timmar 10.00 – 10.00
Deltagare: Teemu Virtanen FIN och Erik Wickström SWE ev fler
Distans att slå: 433459m (433,459km)
Teknik: Klassisk teknik
Plats: Åresjön, Åre Sverige

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till 24 timmars skidåkning 27-28 mars i Åre

 1. Måns Sunesson skriver:

  Oj!
  Spännande och skrämmande på samma gång!

  Lycka till Erik!

 2. Jacob skriver:

  Stort!

 3. Lina skriver:

  Vilken grej, lika delar häftigt och galet.
  Lycka till!

 4. Axel skriver:

  Tufft att enbart staka 24 h. Något tag med frånskjut eller diagonal vore mycket vilsammare. Men det ska naturligtvis gå bra, och det sliter oavsett inte lika mycket som 24 h löpning.
  Förmodligen är ganska fettrik mat att föredra, en kolhydratladdning skulle förmodligen straffa sig snarare.

 5. HW skriver:

  Hur många Hawaii räknar du med att klämma under 24h? Det sköna med galna utmaningar är ändå att allt är relativt. Det hade kunnat vara 24h Skierg … 🙂

 6. Erik Wickström skriver:

  Vi funderar på att använda benen, det kan nog vara bra med den avlastningen.
  Jag lär inte klämma några Hawaii under tiden, men förmodligen ett gäng efter 🙂 Det är nog svårt att äta något annat än snabba kolhydrater, men lite protein är nog viktigt på en sådan lång ansträngning.

  • Axel skriver:

   Jag var mer inne på vad man ska äta före. Men det är helt enkelt inte så viktigt när det gäller ett så långt lopp. Det viktigaste är nog att magen mår bra och att energin är ok…Protein är viktigt ja, men det ryker oavsett en del muskelmassa vid den typen av långvarig idrottsutövning.

   Rune Larsson har skrivit en del om sina erfarenheter på sin hemsida. Det torde vara ungefär detsamma för ultralöpning såväl som ultraskidåkning (aldrig använt ordet förut).

 7. Anders skriver:

  Om det nu handlar om att försöka slå rekord så vet man ju innan att det inte kommer att gå om det är tungt före. Ställer ni in då, eller kör ni ändå? Kommer den där slingan att vattnas om det är bra snö och minusgrader?

 8. Lars Bern skriver:

  Trodde jag var vrickad som anmält mig till Ultravasan… :s

  Good luck!

 9. Erik Wickström skriver:

  Tack!
  Föret är helt avgörande. Är det snöfall eller blötföre är det helt omöjligt att slå rekordet. Är det finkornig snö, men ändå kallt så kommer vi att vattna.

Kommentarer är stängda.