ProTour Borås är över

Jag hade nummer 1 idag, precis som i Ränneslättsturen. Fredrik Lindström, ProTours eminente tävlingsledare, hade nummer 2. Lindström är Sveriges bästa MTB-cyklist i 100 kg-klassen.

Jag hade nummer 1 i Bockstensturen 2011, precis som i Ränneslättsturen samma år. Fredrik Lindström, ProTours eminente tävlingsledare, hade nummer 2.

Klockan 00:55 i natt kom mejlet (e-post från Lindström kommer för övrigt i stort sett alltid mellan midnatt och fyra på morgonen).

Tack för ett gäng kul år !
Men beslutet är fattat, det är över nu.
Allt har sin tid !

www.protour.se

/ Lindström

Per Forsberg, Jonas Tell och jag efter succé i ProTour lagtempo sommaren 2007.

Per Forsberg, Jonas Tell och jag efter succé i ProTours lagtempo sommaren 2007.

Efter tio fantastiska år är framgångssagan slut. 2006 inleddes träningstävlingsserien ProTour Borås med träningstävling på landsvägscykel varje onsdag från slutet av april till början av september. Originaletappen som var klart vanligast var en runda på ca tre mil (Fristad-Varnum-Nitta-Rångedala-Fristad) med en handfull spurter av varierande längd och kupering. Poäng gavs till de främsta och det fanns ledartröjor för totalen, sprint, berg och ungdom. Andra etapper var tre mil lagtempo, linjelopp på 10 mil, tempo en mil, samt vissa år en kort prolog.

Alla säsongsscheman, resultat, poängställningar och bilder redovisades på www.protour.se och konceptet har spridit sig till fler städer.

Tempocykel och tempodräkt

Tempocykel och tempodräkt

Själv körde jag en hel del ProTour i tidiga år, då det var några år jag inte åkte rullskidor på somrarna. På senare år har jag bara kört tempoetapperna med individuell start, som avgjorts på en ganska tuff vändpunktsbana med 75 m stigning på en mil på gamla R40. Jag har alltid tyckt det var roligt med de etapperna, att få träffa sina cykelkompisar och utmana Jonas Tell, Robban Bengtsson m fl. Och att få köra tempocykel med dischjul, tubdäck, tempohjälm, tempodräkt och (till Z:s glädje) intersportstrumpor. I juli 2013 persade jag med 13.25 min (44.0 km/h i snitt) och lyckades även slå Aktivitus-Mattias Lundqvist med 2 s. Det är jag stolt över och påminn honom gärna om det ni som träffar honom. Tempot 5 juni förra året blev min sista ProTour-etapp.

Delar av laget "Skidåkarna" med Mattias "Z" Carlzon, Jonas Lindeblom, Erik och Olle Pentinen. Vi ska vinna lagtempot 11 augusti.

Mattias ”Z” Carlzon, Jonas Lindeblom, Erik och Olle Pentinen för några år sedan.

Björn Lind var med
Vad som varit så magiskt med ProTour, och som är anledningen till detta inlägg, är att det tävlingsledaren Fredrik Lindström gjort för cykelsporten i Borås inte går att förklara med ord. Det har kommit 40-50 personer till etapperna. I snitt!!! Alltså inklusive regniga, blåsiga och kalla april- och septemberetapper. Alla har kommit. Elitcyklisterna har tyckt det var skitkul och motionärerna har slutit upp även ifall många mest rullat med och inte kämpat om poäng. Björn Lind körde en del när han bodde i Borås och presterade bra på linjeloppsetapperna.

Mattias Lundqvist och jag

Mattias Lundqvist och jag 2013 i samband med en ProTour-etapp. I samband med vår takomläggning ser det ut som.

Gemenskapen i cykel-Borås har varit fantastisk och detta väldigt mycket tack vare att Fredrik Lindström genom åren lagt tusentals, och då menar jag tusentals, ideella timmar på ProTour. Deltagandet har varit kostnadsfritt och jag tror inte han har haft några sponsorer som gått in med ekonomiska medel, så de totala inkomsterna på dessa tio år lär ha uppgått till 0,00 kr. Hur han fixade fram pokaler och ledartröjor varje år vet jag inte, men troligtvis bekostade han det själv.

Fredrik är en tidigare elitcyklist som senaste åren börjat träna som attans igen och gick in topp 100 i CykelVasan förra året. Förutom sin egen träning är han alltid involverad som ledare på olika sätt inom sporten. Lycka till med allt framöver Fredrik och stort tack för tio grymma år!

Länkar:
Fredrik Lindströms gästinlägg på min blogg 2011 om hans MTB-lopp
Min artikel i cykeltidningen Kadens 2008 om ProTour

Fredrik Lindström, ProTour

Fredrik Lindström, ProTour. Bilden är från 2007.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Cykel, Träning och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.