SUP-SM 2015 the story

I mål efter 10 km Runn

I mål efter 10 km Runn. Foto: Garmo Media.

"Skidåkarna" blev 3:a och 7:a

“Skidåkarna” blev 3:a och 7:a. Foto: Garmo Media.

Klicka här för att komma till Garmo Media.

Resultat SM i stående paddling (SUP) 2015 finns här. Bilder finns här.

Magnus Lindstedt tog som väntat guld både på sprinten och distansen

Magnus Lindstedt tog som väntat guld både på sprinten och distansen

Så har jag deltagit i mitt första SM i stående paddling, tillika min andra SUP-tävling. Det blev en 7:e-plats av 20 startande, vilket var ungefär som väntat.

5 km-banan på 2 varv vid Roxnäs udde utanför Falun i sjön Runn bestod av totalt 8 vändningar på 10 km. Dagen innan hade jag tränat en del vändningar när Axel och jag var ute och paddlade och visst gick det betydligt bättre än förra tävlingen i Halmstad. I Halmstad tappade jag kanske 20 s per vändning, medan jag igår “bara” tappade 10 s i de vändningar som gick bra. Man känner sig proffsig när man hoppar bak på brädan och snabbt svänger runt bojen!

Svårt med start, vändningar och vågor
Starten blev en chock. I Halmstad var vi 11 st på startlinjen på en å, nu var vi 20 st på en sjö. Det var skillnad. Det var trångt och mycket svallvågor från de andra brädorna, så jag stod typ still första halvminuten. Vid första bojen efter några hundra meter låg jag 12:a, men sedan körde jag successivt upp mig och efter några kilometer låg jag 7:a, en placering jag höll in mål.

Axel, jag och Magnus

Axel, jag och Magnus. Foto: Ulrik Karsten.

Just vändningarna var lite frustrerande, eftersom jag kunde ha en rygg (det lönar sig att ligga bakom) som jag tappade vid bojen och sedan tog det några minuter innan man hade tagit igen 10 s. Eftersom det är minimal skillnad på medelfarten och toppfarten när man SUPar (jag har ofta 8,0-8,5 km/h i snitt och 10-11 km/h i max) så är det svårt att snabbt stöta ikapp någon, som man exempelvis kan göra i löpning, cykling och skidåkning.

Balansakt andra varvet
Efter knappt ett varv var jag bara lite efter 5:an och 6:an (med bra vändningar hade jag nog legat i rygg), men på sedan blev det svårare. Dels körde de bra, dels fick jag problem då det började blåsa mer och vågorna blev större. Både vid första och andra vändningen på andra varvet kraschade jag (eller är facktermen i SUP kanske “badade”?). Jag var snabbt uppe på brädan i båda fallen, så det tappade jag inte så mycket tid på. Men hela andra varvet hade jag svårt för vågorna och kunde inte riktigt gå på max, utan fick primärt fokusera på balans och riktning. Andra varvet gick 2,5 min långsammare än det första. Med mindre vågor hade den skillnaden varit betydligt mindre, men placeringen hade nog ändå blivit densamma. 5:an och 6:an körde båda starkt på andra varvet.

Martin Backeus var en trevlig pojk som jag träffade för första gången i helgen. Han blev 3:a i sprinten och 4:a i distansloppet.

Martin Backéus var en trevlig pojk som jag träffade för första gången i helgen. Han blev 3:a i sprinten och 4:a i distansloppet. Axel och jag bodde hos hans mormor. Som även är mormor till Anders Backéus i roddlandslaget.

Sammantaget är jag ganska nöjd. Resultatet jämfört med andra blev trots allt lite bättre än i Halmstad, men jag tror jag har mer att hämta. De flesta passen är ca 45 min halvhårt och förra året blev det ca 5 pass och i år ca 10 pass. Hade jag tränat dubbelt så mycket och tränat mer teknik hade nog 5:e-platsen varit inom räckhåll (åtminstone med mindre vågor). Jag är fortfarande jäkligt imponerad över hur de som är före mig tar sig fram på vattnet och läser underlaget. Grymt bra jobbat alla! Axel Bergsten gjorde precis vad jag trodde, han tog medalj! Med lite bättre taktik hade han t o m kunnat vinna spurten om andraplatsen! Det lär bli fler längdåkare som äntrar sporten framöver.

Stort tack till arrangören för en jättebra tävling och tack till Martin Backéus som fixade boende. Tack också till Crosswater för hjälp med det mesta som gäller stående paddling!

Tävlingscentrum vid Roxnäsudden.

Tävlingscentrum vid Roxnäsudden.

Min SUP-framtid
Nu har jag tränat stående paddling i sommar och även kört två tävlingar. Jag är fortsatt mycket positivt inställd till sporten och det mycket familjära stämningen i denna lilla subkultur. Man känner sig väldigt välkommen och många kom fram och pratade med Axel och mig och tyckte det var roligt att “skidåkarna” kom till start.

I år blir det inga mer tävlingar, men nästa sommar kan jag tänka mig att köra 2-3 st, gärna ett rejält långlopp som t ex Klarälvsbanan eller Dalslands Kanotmarathon i SUP-klass, vilket lär ta minst 5 timmar. Framförallt planerar jag att träna mer SUP nästa sommar. Det ger grym bålträning och utmanar balansen, samtidigt som det är roligt att upptäcka nya ställen från vattnet. Jag funderar också på att köpa en klocka med stor display att sätta på brädan, för att slippa kolla på handen hela tiden. På så sätt kan man testa olika tekniker och få direkt feedback på farten.

Brädan jag tränat på i sommar var en glasfiber 28 tum bred och 12,6 fot lång, men nu har jag bytt till en lite snabbare och lite ostadigare, en kolfiber 26 tum bred och 12,6 fot lång. Båda Starboard. Den jag haft på tävlingarna har jag inte tränat på. Den är lite längre (för att gå snabbare), men samtidigt ganska bred och stabil.

Siffror
Längd:
10,11 km
Tid:
1:11:00
Snittfart:
8,5 km/h
Maxfart: 11,5 km/h
Varvtider (andra varvet typ 20 s längre):
34:18 och 36:42
Bräda: Starboard kolfiber 28 tum bred, 14 fot lång
Paddel: Quickblade kolfiber, ca 193 cm lång
Övrig utrustning: Shorts, t-shirt, USWE vätskeryggräck med Skips sportdryck med koffein

Precis innan start

Precis innan start

Det syns nästan på bilden hur vilsen jag är efter startskottet

Det syns nästan på bilden hur vilsen jag (i neongul tröja) är efter startskottet

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på SUP-SM 2015 the story

  1. Hej! Kul att du gillar mina bilder och bra att du skrivit att jag tagit dem. Du får gärna lägga in en länk till min hemsida under bilderna också – http://www.garmomedia.se. Vi kanske ses på någon SUP-tävling framöver, var nästan på väg att starta i helgen! 🙂

  2. Pingback: Garmo Media | Fotografier från SUP-SM i media

Kommentarer är stängda.