Varför är svenska längdskidåkare sjuka så ofta?

Jonas Colting, Olle Häggdahl och jag vid julbordet i fredags

Jonas Colting, Olle Häggdahl och jag vid ett julbord 2014

Där trodde ni kanske att ni skulle få läsa en uttömmande krönika på min åsikt kring varför svenska elitskidåkare missar så många tävlingar på grund av sjukdom. För det gör dem helt klart, inte minst herrlandslaget denna säsong.

Men svaret på rubriken försöker istället Jonas Colting ge i sitt senaste podavsnitt med titeln Vad är sjukt med svensk längdskidåkning?, som jag precis lyssnat på. Jag har faktiskt hört alla hans 44 avsnitt och det är roligt både att lyssna på avsnitten och debattera med honom i verkliga livet. Jag håller såklart inte med om allt han säger, men jag gillar ändå att lyssna på det.

Jonas tes till alla sjukdomar är i huvudsak den svenska längdskidåkningens vurm för stora mängder kolhydrater. Han har frågat mig om reaktioner från skidåkare, så hör gärna av er till honom eller mig eller kommentera detta inlägg om ni har något inspel.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Varför är svenska längdskidåkare sjuka så ofta?

 1. Christian Olsson skriver:

  Hej Erik! Jag har inte lyssnat på Jonas podd nu. Jag kan dock till stor del förstå vad han menar. Som tidigare skidåkare med samma vurm för stora mängder pasta och bröd så hade jag infektioner i form av förkylningar m.m. 2-4 ggr per år. För 2 år sedan i början av februari hade jag min senaste sjukdom med förkylning och feber. under den sjukdomen la jag bort allt som hade vetemjöl i samt ”onaturligt” socker i och har därefter undvikit dessa ”livsmedel” i största möjlig mån. Jag inte haft en enda nysning eller hosta sedan dess. Jag slutade också med havregrynsgröt då och övergick till fet yoghurt samt ägg som frukost mat. Har därefter dragit ner på min högintensiva träning så det kan givetvis ha en bidragande orsak. Har dock under tiden haft barn på dagis som varit sjuka men jag har klarat mig. Är väldigt noga med att äta så naturlig mat som möjligt med så få E-nummer som det bara går, utan att vara rabiat. Tilläggas är att jag inte slutat med kolhydrater, jag äter fortfarande potatis i stora mängder samt dricker obscena mängder mjölk med laktos i. Frågor på det? du har min mejl och mitt nummer// Med vänlig hälsning Christian Olsson.

 2. Intressant fråga! Jag själv lyckas träna nästan lika mycket som landslagsåkarna, trots jag jobbar heltid i Skidbutik och träffa mycket folk som ganska ofta är sjuka. Ändå har jag hållit mig friskt i snart 2,5 år fast de yttre förutsättningarna kanske inte är dem bästa. Kanske t.o.m är den inhemska skidåkaren som reser mest för att träna och tävla på snö. Min kostvanor är väldigt vanlig, äter relativ mycket kolhydrater och säger nästan aldrig nej för sötsaker. Däremot kommer jag från landet och är uppvuxen med att dricka riktigt opastöriserad mjölk och mycket av maten är och tillagas nära hemmet, så som viltkött, egen odlade rotfrukter, grönsaker m.m. Har också hört alla Coltings avsnitt och det var väldigt intressant att han tog upp problematiken med längdskidåkare och sjukdomar. Tror ändå vi regera olika när det gäller kost och därför viktigt att hitta sitt sätt att träna, sova och äta.

  //Johannes Andersson

  • Axel skriver:

   Nog gäller det att hitta rätt sätt för var och en. Jag har övertränat nu för andra gången, b.la. p.ga. för många korta sprintintervaller. Det sliter otroligt mycket på mitt nervsystem, så den träningen ska jag vara extremt försiktig med i framtiden.

   Personligen så skulle det inte fungera för mig i längden att jobba heltid och träna 10 timmar i veckan. I så fall så skulle jag behöva tvinga mig till mycket hög andel riktigt lugn träning, och sedan ett par hårda pass på helgen kanske. Massvis med återhämtning däremellan, och inte för mycket kolhydrater eller kaffe som kan stressa kroppen.

 3. Magnus skriver:

  Är svenska skidåkare drabbat av sjukdomar i större utsträckning än skidåkare från andra nationer? Och har svenska skidåkare större andel kolhydrater i sin kost än skidåkare från andra nationer? Ska man närma sig det där vetenskapligt borde man ju först kunna påvisa att så är fallet. Hur äter t ex skidåkarna i vårt grannland? Norrmän är väl inte direkt kända för att käka en blodig biff till lunch? Frågan är väldigt intressant, men Coltings anekdotiska bevisföring…njae, det blir inte så trovärdigt.

 4. Stefan skriver:

  Nu har ju inte jag heller lyssnat på Colting men jag har samma fråga som Magnus, var finns fakta kring hur svenska vs andra nationaliteter äter relaterat till sjukdagar? Är högst tveksam till att det finns någon sådan studie utan att vi har hört talas om den. För övrigt så är väl detta en fråga av samma typ som varför Sverige får så många fjärdeplatser, dvs en fråga som förekommer i alla länder.

 5. Ironikern skriver:

  Bra teori. För de Norska landslagsåkarna går ju på LCHF 😂. För övrigt gillar jag resonemanget ”det som passar för mig = vetenskap”.

 6. beingjonas skriver:

  Anekdotisk bevisföring? Vetenskap? Tycker ni att man behöver underlag ifrån en forskningsrapport för att överhuvudtaget hävda en åsikt? Jag (och alla andra som idrott och skidåkning) TYCKER att det verkar som svenska skidåkare är sjuka ovanligt mycket! Jämfört med andra elitidrottare är svenska skidåkare överlägset mer sjuka, tycker jag. Och i min erfarenhet från +20 års professionell idrott har jag ALDRIG mött en idrottskultur där det är så normaliserat att vara sjuk.
  Hur svenska skidåkare står sig gentemot den övriga skidkulturen rent internationellt sett, gällande sjukdagar, är jag inte helt tvärsäker på, men tveklöst har svensk skidkultur ett särpräglat ätande.

 7. Stefan skriver:

  Men vill du hävda en åsikt utan att ha ett faktaunderlag? I en fråga där det verkar rimligt att skaffa det för att kunna uttala sig med en viss säkerhet.

  Det kan ju vara så att din egen reflektion att svenska skidåkare är överlägset mer sjuka än andra nationaliteter stämmer. Fast det VET vi ju inget om! Du kan ju också ha rätt i att det är normaliserat i svensk längdskidåkning att vara sjuk. Om det är så har vi ett stort problem. Låt oss då ta reda på detta! Gärna på ett hyfsat vetenskapligt sätt. För då behöver vi inte tycka eller tro vad vi ska göra. Det tycker jag i alla fall är ett bra förhållningssätt i en sådan här fråga.

 8. Patrik skriver:

  Hej, Erik, Jonas och alla andra. Jag lyssnade på podden och tyckte att det var intressant och roligt att höra. Sedan är det ju lite jargong i programmet som jag tycker är rolig men som kanske sticker vissa i ögonen. Jag har faktiskt också funderat över att det varit mycket sjukdom i längdlandslaget den senaste tiden som verkar göra att många åkare är borta under en längre tid. Om det beror på kosten vet jag inte. Och min erfarenhet från tiden jag bodde i Norge är att det äts ännu mer kolhydrater där än hemma i Sverige. Bröderna Aukland verkar ju leva på sylt, Coca cola och vitt bröd. Jonas, finns det studier kring kolhydratfattig diet kontra kolhydratrik diet som visar på skillnader i hur kroppen reagerar?
  Mvh Patrik

 9. Niklas Solsjö skriver:

  Blir väl inte bättre av att elitskidåkare tränar så gott som alla pass utomhus heller? Kall torr luft. Fuktig rå luft. Lugna långa pass och hårda pass i vinterväder måste väl ändå slita extra mycket? Löpare kan ju gå in och köra på löpband när de känner för det. Cyklister likaså på trainer mm.

  • Emil Folkesson skriver:

   Tror det ligger mkt i det du säger! Har tränat ett par lugna pass senaste tiden med temp under -20 och jag hostar ganska kraftigt trots lusigt tempo. Idag regnade det och va 2 grader varmt 🙂 Sen kanske man sätter sig i en kall bil och fryser ett tag och det dröjer innan man duschar och får i sig mat…Utan att ha några vetenskapliga referenser till hands så TROR jag det är lite mer jobb för kroppen att hålla klara sig om man jämför med den underbara sommarträningen

  • Per Gustavsson skriver:

   Min spontana tanke är att det borde vara tvärt om. Frisk luft ute borde vara det naturliga (slå länge det inte är väldigt kallt). Dock

   • Emil Folkesson skriver:

    Vad är frisk luft? Att lagom med motion är bra är en självklarhet men landslaget tränar knappast lagom. Optimal temp för att prestera är för övrigt ca 10-15 grader vilket innebär att vi knappast är anpassade för hårt arbete i riktigt kall temp…Kalla det naturligt eller ej…

 10. Håkan skriver:

  Jag håller med om liknelsen med Norge. Vitt bröd med sylt och Cola känns som basföda för Norrmännen. Så de borde också vara sjuka jämt! Det är nog snarare än chimär att svenska längdåkare är sjukare.
  I princip varenda elitåkare lider mer eller mindre av överansträngningsastma och problematiska luftrör. Träning och tävling i kraftig kyla och torr luft är en mycket troligare förklaring till längdåkares eventuella benägenhet att bli mer förkylda än andra uthållighetsidrottare. Men jag egentligen inte säker på att de är sjukare. Deras tävlingssäsong sammanfaller med den tiden på året när övrig befolkning är som mest sjuk, vintern. Det blir oerhört uppenbart när en åkare missar en hel säsong pga sjukdom, vilket kan vara fallet för en längdåkare som åker på fullt normala 2-3 förkylningar en vinter. Det händer nästan aldrig en rullskidåkare eller maratonlöpare eftersom de tävlar under vår och sommar. Så jag tror Jonas har fel.

  • Rickard skriver:

   Fullt normalt med 2-3 förkylningar per vinter?
   Det är nog ett problem för många att de accepterar att vara ”litet förkylda”. Många svenskars normaltillstånd är lite sjukt gissar jag. 2-3 förkylningar per år är alldeles för mycket, för att inte tala om på en vinter.

 11. beingjonas skriver:

  Om det bara hade med känsliga luftrör att göra så skulle simmare vara sjuka hela tiden för det finns ingen miljö som är värre för luftrören än den allergogena och klorfyllda miljön i en simhall. Men det är de inte. Och inte heller alla de andra idrottare som bor i kallare länder och som tränar hårt utomhus året runt. Och även OM det vore en faktor med miljö och kyla så borde retoriken vara att man som idrotter är än mer dygdig kring att säkra upp hälsan. Det stora problemet med skidkulturen (och i idrottsrörelsen i stort men i synnerhet här) är att man bara tänker prestation och inte hälsa. Det och ett utpräglat jantelagstän som gör det mycket svårt att som individ bryta invanda kulturmönster.

 12. Ping: 410 h – 7 timmar och 49 minuter i snitt | Erik Wickström – Konditionskonnässör

 13. Niklas skriver:

  Jag lyssnade på en podcast med Mattias Reck som är tränare för proffslaget Giant-Alpecin i cykel.
  John Degenkolb som cyklar för dom hade inte varit sjuk på 4år. lite skillnad mot Johan Olsson och Calle H. 2-3 förkylningar per vinter är ganska förödande för formen om dom är veckolånga. 0/år ska vara målet. Visst har man småbarn på dagis är det svårare helt klart men är man dagisbarnlös så slarvar man med kost/sömn/umgänge med sjuklingar om man är sjuk 2-3ggr/ vinter

 14. Per-johan Norman skriver:

  Väldigt intressant! Har under ngr år funderat över varför te.x Brink och Johan Ohlsson så ofta drabbas av sjukdom. Vore intressant att höra Björn Ferrys åsikt. Har för mig att han med framgång provade LCHF i typ ett år. Av ngn anledning gick han tillbaks till ”vanlig” kost.

 15. Stefan Määttä skriver:

  Klart man kan ha åsikter om både det ena och det andra, men det man har åsikter om måsta vara förankrat. (annars är det är som att ha åsikter om varför jorden är platt) Som här om man ska ha åsikter varför längdskidåkare är sjuka mer än andra bör man nog först säkerställa att dom faktiskt är det, och det verkar Colting inte ha säkerställt här.
  Förövrigt tror jag att Colting är något på spåret här, klart intressant.

 16. Erik Wickström skriver:

  Kul med debatt! Svår fråga att svara på. Jag tror helt klart att det kan finnas nackdelar för hälsan med för stort intag av mjölbaserade produkter och där har nog en del svenska skidåkare en del att lära. Där tycker jag Colting har en poäng. Men gällande norska skidåkare (som han pratar om i podden) så äts det mackor med söta pålägg så det står härliga till. Åtminstone när jag var på läger med dåvarande Team Xtra Personell med bröderna Aukland, Simen Østensen m fl. Exempelvis inte något annat än mackor med nutella/ost/brunost/sylt till lunch, dock ganska grovt bröd.

  • Håkan skriver:

   Jonas.
   Simmare drar inte i sig massor med kalluft när de tränar.
   Vilka andra länder har konditionsidrottare som tränar mycket utomhus i kyla och som är mindre sjuka än svenska längdåkare

 17. Emil Folkesson skriver:

  Om vi ska fortsätta med tveksam anekdotisk bevisföring… Johan Olsson sa i DN citat:
  – Jag tror inte på att äta så mycket pasta, potatis och ris. Jag har dragit ner en del på kolhydrater, jag tror att det är viktigt att jag får i mig bra fetter. Jag hörde (Lars) Frölander säga i Mästarnas mästare att han gillar avokado. Det är sånt jag äter. Nötter, bär och avokado.
  http://www.dn.se/sport/esk-bisarrt-eller-sjukt-for-olsson-ar-det-en-helt-normal-sommar/

  Olsson är ju trots denna anekdot inte alltid frisk… När tävlade han sist?

 18. J skriver:

  Håller med Patrik, Håkan mfl om att jämförelsen med Norge kan ifrågasättas, då åtminstone bröderna Auklands kost till stor del synes bestå av bröd och liknande. Diskussionen är dock intressant! Själv tränar jag mycket (på elitmotionärsnivå), äter varierad bra kost (mycket av det Colting förespråkar men även mycket kolhydrater) och har inte varit sjuk eller förkyld på 10 år. Tror att lagom är bäst!

 19. A skriver:

  @Magnus! Behöver du vetenskapliga bevis på ditt bord för att solen är varm också? Anna haag, emil jönsson, calle halvarsson, marcus hellner. Alla dem har enorm sjukfrånvaro den här säsongen och emil och anna har haft det genomgående varje år. Det är vetskap för det är fakta, de har inte tävlat. Om något annat land har fler eller färre sjuka är inte intressant öht.

  • Magnus skriver:

   Hej A! Menar du att om man driver tesen att svenska längdåkare är sjukare i större utsträckning än längdåkare från andra nationer pga att de äter större andel kolhydrater – så är det inte relevant om svenska längdåkare är sjukare i större utsträckning eller om de faktiskt äter större andel kolhydrater? Vi har uppenbarligen olika sätt att förhålla oss till vetenskap. Jag tror inte du förstår skillnaden mellan åsikt och kunskap.

 20. Janne skriver:

  Kolla in intervjun med Gjerdalen på Atomics FB sida. Han förklarar hur han ser på återhämtning mellan tävlingar under den mest tävlingsintensiva perioden. Bl a säger han ”Eat a lot of extra sugar”

  https://www.facebook.com/ATOMICNORDIC/?fref=nf

 21. Sanna skriver:

  Jag har inte lyssnat på podden men en tes.. Det kan inte vara så att tidningarna skriver om när en längdåkare är sjuk (eftersom de då inte tävlar) medan man inte skriver om när en tex alpinist är sjuk (eftersom de många gånger tävlar ändå). Kan det vara därför de upplevs som att längdskidåkare är sjukare än andra idrottare? Sen finns de skidåkare som gärna berättar att de är sjuka eller har varit sjuka för att sänka förväntningarna på sig själv. Sen tror jag kombinationen utomhusidrott, andas in mycket kall luft, resa via stora flygplatser mm. är en större orsak än kolhydrater. Man bör kanske SE hur en svensk längdåkare äter nu istället för att påstå att de äter mycket kolhydrater (för att man gjorde de på Gunde Svans tid).. Norskarna skulle jag säga, äter väldigt mycket med kolhydrater än svenskarna.

Kommentarsfältet är stängt.