Sista resan i sitt slag

I morgon åker jag upp till Filipstad för att köra Wadköpingsloppet, som är flyttat dit då det inte fanns tillräckligt med snö uppe i Ånnaboda utanför Örebro. Det blir på ett sätt troligtvis den sista gången jag reser flera timmar i bil och övernattar enbart för att tävla ett lopp på 4 mil.

I veckan hade jag finsällskap på ett av passen. Här Thor Kruse, jag och Marika Sundin, som är ihop med Rickard Bergengren och bor delvis i Borås. Känns stort att Marika förbereder sig inför tremilen i Holmkollen (på söndag) på Borås skidstadion.

I veckan hade jag finsällskap på ett av passen. Här Thor Kruse, jag och Marika Sundin, som är ihop med Rickard Bergengren och bor delvis i Borås. Känns stort att Marika förbereder sig inför tremilen i Holmkollen (på söndag) på Borås skidstadion.

Jag har växt upp med att resa. Oavsett om det handlat om jobb, träning eller semester så har jag alltid farit och flängt mycket. Och jag har alltid tyckt om det. Jag har fått se massor av trevliga och mindre trevliga platser och jag har ganska bra koll på flygplansmodeller, tågtider, tyska måltidsrutiner och det svenska vägnätet.

Men det blir en himla skillnad när man får barn och successivt har jag gjort anpassningar i mitt skidåknande senaste tre åren:

 • Jag tränar mindre
 • Jag åker på färre och kortare läger
 • Jag åker på färre skidtävlingar
 • Jag åker på färre rullskidtävlingar och löptävlingar
Långlopp i Tranemo 24 feb i elljus. Nytt lopp på 40 km.

Långlopp i Tranemo 24 feb i elljus. Nytt lopp på 40 km. Man blir sugen, jag får se hur jag gör. Klicka på bilden för inbjudan så blir den större.

Gillar och ogillar
Ändå blir det en himla massa resor, inte minst på vintern. Det jag vill dra ner på är tävlingsresorna. Jag gillar verkligen att åka iväg för att träffa alla skidkompisar och tävla. Loppen i sig är väldigt roliga eftersom jag inte har något att förlora. Jag har vunnit Engelbrektsloppet och blivit 25:a i Vasaloppet, vilket jag är ”motbjudande stolt över” (för att citera ett trevligt mejl av Staffanstavens Gunnar Winroth, då han skickade en ny modell som jag skulle få bli först med att testa, för övrigt med det smått ekivoka namnet Redlight). Allt som blir bättre resultat än så är en bonus.

Är det några resor jag inte vill göra längre så är det som den i helgen. Att bara åka upp en massa timmar i bil för att köra ett lopp och sedan köra hem igen efter loppet dagen efter. Det där med att barnen bara är små en gång är en floskel med mycket sanning. För egen del tycker jag viljan att vara så mycket som möjligt med barnen vuxit sig starkare för varje år.

Nordenskiöldsloppet

Nordenskiöldsloppet kanske drar upp intresset för ultraskidåkning och eventuellt blir det blir långa lopp nästa år

Lokala tävlingar, ultralopp och Vasan nästa år
Att kombinera lopp med semester eller jobb fortsätter jag gärna med, men det är nog slut på resor enbart för tävling till 4 mils-lopp som kräver övernattning. Nästa säsong tänker jag mig följande upplägg:

 • Lokala tävlingar, som Västgötaloppet, Ulricehamnsloppet, Borås ski marathon
 • Vasaloppet
 • Nordenskiöldsloppet och eventuellt något mer ultralopp om det dyker upp
Jag har åkt Wadköpingsloppet en gång tidigare. Det var 2006 i samband med spring break då jag pluggade i USA. Pappa och Ida hjälper till med vallningen. Vi glömde vallaställ.

Jag har åkt Wadköpingsloppet en gång tidigare. Det var 2006 i samband med spring break då jag pluggade i USA. Pappa och Ida hjälper till med vallningen. Vi glömde vallaställ.

Detta är såklart inte hugget i sten och om ett jobbuppdrag dyker upp så jag kan köra andra lopp så kan det såklart bli aktuellt. Men jag har väldigt svårt att se mig själv köra lopp som AXA Ski Marathon, Moraloppet, Skinnarloppet och Wadköpingsloppet nästa år, även om de är jättebra och roliga tävlingar i sig.

Inget Skinnarlopp
Moraloppet i år avstod jag för övrigt för att jag istället ville vara hemma (en milstolpe), jag hade alltså inte åkt även om det inte blivit inställt pga kyla.

Tävlingsschemat för mig resten av säsongen ser ut så här:

 • 7 feb: Wadköpingsloppet
 • 14 feb: Västgötaloppet
 • 19 feb: Borås 6-timmars
 • 21 feb: Borås ski marathon
 • 6 mars: Vasaloppet
 • 1-2 april: 24-timmars i Åre
 • 10 april: Nordenskiöldsloppet

Om loppen i Borås 19-21 feb blir inställda pga snöbrist kommer jag inte att åka Skinnarloppet, så länge vi inte åker norrut med familjen.

För er som får ont i magen och tror jag trappar ner så känn er lugna. Träningen vill jag inte dra ner på, snarare tvärtom. Däremot vill jag dra ner på resor till tävlingar. Det ska nog kunna gå hyfsat på Vasaloppet några år till.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Sista resan i sitt slag

 1. Kristian Poromaa skriver:

  Påminner om hur vi har det här uppe i Kiruna. Närmaste tävlingarna utom Camp Ripan Loppet på orten är 35mil enkelresa borta. Avresa 05.00 hemma tidigast 20.00. Långa dagar för 4 mil i tävlingsspåret. Vi syns på Nordensköldsloppet

Kommentarsfältet är stängt.