Wadköpingsloppet – 10 år sedan sist

På söndag är det dags för en ny deltävling i Bjørn Dählie Ski Challenge. Vi ska åka tio varv på en 4 km lång slinga på ett konstsnöspår vid Kalhyttan i Filipstad. Wadköpingsloppet genomförs vanligtvis i Örebro, men fick flyttas pga snöbrist.

Så här såg min far, John Andén och jag ut vid prisutdelningen på Wadköpingsloppet 2006.

Så här såg min far, John Andén och jag ut vid prisutdelningen på Wadköpingsloppet 2006.

Första deltävlingen i cupen var AXA Ski Marathon, där jag blev 15:e man på konstnöspåret på Lugnet i Falun. Andra deltävlingen var Moraloppet (tidigare Intersportloppet), men av det blev det inget pga sträng kyla.

Fyra av fem tävlingar räknas, men nu när Moraloppet blev inställt räknas alla tävlingar. Förra året körde jag bara fyra deltävlingar (sjuk vid Wadköpingsloppet), men lyckades ändå bli 6:a i den totala cupen i herrar elit. Den fina placeringen lär bli svår att nå i år, eftersom jag med största sannolikhet inte heller kommer att åka Skinnarloppet. Den helgen tänkte jag tävla i Borås istället, då det både blir ett 6-timmars-lopp på fredagen och ett 42 km-lopp på söndagen.

Wadköpingsloppet 2006
Det var lite synd att det inte blev lopp uppe i Ånnaboda utanför Örebro i år, för det är riktigt fint där när det finns gott om snö. Som sistaårsjunior körde jag tvådagars jaktstarts-SM där 2002, då Per Elofsson vann med ena foten i flaskstället (överlägset). Jag har också varit där vintertid en långhelg, samt sommartid för att göra reportage om Team Skistart.com.

Jag tog ett elitbeslut och drog upp till Hestrastugan för att testa mina två par blötförespar idag

Jag tog ett elitbeslut och drog upp till Hestrastugan för att testa mina två par blötförespar idag

Jag har även kört Wadköpingsloppet en gång, 2006. Då gick loppet på gamla originalbanan på Färdevägen mellan Nora och Örebro. Det var ett av få lopp som jag körde som senior i Sverige innan min ”comeback” som 28-åring 2010. Åren 2002-2006 bodde jag i Alaska så de enda loppen jag åkte i Sverige den tiden var då jag var hemma någon vecka mitt i vintern, som i fallet med Wadköpingsloppet.

Kul med ny bana
Då, för 10 år sedan, gjorde jag inget bra lopp. Inte ens utan jetlag hade det gått bra, för det var långt innan jag började stakträna. Jag minns att Petter Myhlback vann en hård uppgörelse mot Gustaf Berglund.

Sex härliga plusgrader och regn, men än håller 1,85 km-spåret med konstsnö vid Hestrastugan

Sex härliga plusgrader och regn, men än håller 1,85 km-spåret med konstsnö vid Hestrastugan

I år hoppas jag på ett bättre resultat, men målsättningen är inte helt i topp då jag nyligen varit sjuk i tio dagar. Men jag har inget att förlora och ska försöka hänga med så länge som möjligt.

Banan har jag ingen aning om, så det ska bli spännande. Den lär vara bra. Jag vet bara att jag körde jaktstarts-SM i Filipstad 2001. Även då Per Elofsson var outstandning. Lycka till alla ni som kör, ses i spåret!

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.