Västgötaloppet 2016 the story

Erik Wickström i Västgötaloppet 2016. Foto: Anders Claesson.

Erik Wickström före Patrik Johansson i Västgötaloppet 2016. Till vänster UIF:s långloppsledare Lars Karlsson. Foto: Anders Claesson.

Resultat Västgötaloppet 2016 finns här. Jag blev 5:a, 1 min efter segrande David Frisk.
Bilder Västgötaloppet 2016 finns här.

Oj vad mycket roligare det var att åka söndagens Västgötalopp jämfört med helgen innan i Wadköpingsloppet. Då låg jag och sladdade i klungan mest hela tiden, drog inte en meter och fick släppa när moraåkarna gasade halvvägs in i loppet.

I söndags var jag pigg, tog ett gäng förningar, satt ofta högt upp i klungan och släppte med bara 5,5 km kvar.

Västgötaloppet 2016. Foto: Anders Claesson.

Västgötaloppet 2016. Foto: Anders Claesson.

Kul med hemmaplan
Startfältet var aningen sämre än i Wadköpingsloppet, eftersom bl a Robert Eriksson, Dan Moberg och Anders Solin istället körde Orsa Ski Marathon (stort grattis Solin!) på lördagen.

Första varvet gick ganska fort, innan det lugnade ner sig ett par varv med lite ryckig körning. Jag var uppe och drog en del, mest för att det var på hemmaplan och familj, släkt och vänner fanns i publiken. En som för övrigt var riktigt pigg i början, som även hade pigga skejtskidor i början, var min klubbkompis Andreas Svensson.

Fem stycken andra halvan
Efter tre av sju varv var vi tio stycken i tätklungan, men då höjdes farten och andra halvan av loppet var vi fem som körde, David Frisk, Martin Gotting, Patrik Johansson, Lars Suther och jag.

Västgötaloppet 2016. Foto: Anders Claesson.

Västgötaloppet 2016. Andreas Holmberg i gula ledarvästen för långloppscupen. I söndags blev han 6:a. Foto: Anders Claesson.

Varv 5 och 6 gick ganska fort och jag fick slita en del. Med ett varv kvar ryckte David Frisk och jag orkade inte följa. De andra var helt enkelt bättre. Gotting följde ett par kilometer innan han släppte. Jag hamnade först som fyra med en liten lucka ner till Patrik, men han körde ikapp och drog ifrån i de lättåkta partierna. Patrik lyckades även komma ikapp Suther, som han spurtade ner.

Långlopp på skejtskidor?
Gällande skidglid så tyckte jag att Patrik och Gotting hade bäst skidor i täten. Suther och möjligtvis Andreas Holmberg (blev 6:a) hade aningen trögre. Jag valde skejtskidor. Jag har ett par som går bra i kalla och fasta spår. Och som inte går bra i mjöl och solsken. Att de skulle gå bäst i test innan start var ganska givet. De gick också bra första tredjedelen. Men sedan blev spåren rejält uppåkta. Uppåkta spår och hårda skejtskidor är halvbra kombo. Jag tror det var sista gången både Andreas och jag stakade på skejtskidor på varvlopp.

Däremot tycker jag absolut att man kan ha skejtskidor på långlopp. Jag förstår inte riktigt alla som säger ”man kan inte ha skejtskidor på långlopp, se bara vilket dåligt glid Jerry Ahrlin fick på slutet i Vasaloppet 2009”. (Tror i a f det var 2009.) Visst, konstruktionen talar emot, men likväl ser man ganska ofta skejtskidor långt framme i Visma Ski Classics, även om klassiska modeller är oändligt mycket vanligare.

Nöjd
Sammanfattningsvis är jag nöjd med resultatet. Jag var mycket piggare idag än förra helgen och det kändes som jag behövde en extra ”friskvecka”. Samtidigt är jag en bit efter Frisk och Gotting, som hade klart bättre tryck. Men kanske jag måste inse att jag de flesta runt mig tränar ohyggligt mycket mer än mig, så jag får ändå oerhört bra utväxling. Efter gårdagen blev jag dock jäkligt sugen på att träna lite mer nästa höst!

Stort tack alla inblandade som hjälpte till och tack arrangören för en trevlig tävling!

Nu ligger jag 4:a i den svenska långloppscupen Bjørn Dählie Ski Challenge och visst blir jag sugen på att försvara den platsen genom att åka Skinnarloppet!

According to Polar V800 (siffrorna är ej justerade för att jag startade klockan 9 s före start)
Längd: 38,6 km
Tid: 1:45:21
Snittfart: 22.0 km/h
Totalstigning: 490 meter
Puls: Snitt 161 (86 %), max 176 (94 %)
Splittar: Sista varvet 20.9 km/h i snitt med snittpuls 164 (87 %) och maxpuls 172 (91 %)

Pulskruva Västgötaloppet 2016

Pulskruva Västgötaloppet 2016

Skärmavbild 2016-02-16 kl. 09.08.41

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Skidor, tävling (sedan juli 2012), Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Västgötaloppet 2016 the story

  1. Niklas skriver:

    Vad tror du om rena stakskidor som börjar släppas av i princip alla märken??

  2. M skriver:

    Grattis till bra resultat, och med tanke på den situation du beskriver verkar du onekligen får mycket bra svar på den träning du genomför. Men herregud vad har du gjort med strumporna på loppet? 🙂
    /M

  3. Per Gustavsson skriver:

    Vad är det för strumpor du har på bilderna? Någon ny produkt?

  4. Erik Wickström skriver:

    Niklas: Jag har inte testat skidor gjorde för stakning än, men det skulle ju kännas märkligt om de bästa skidorna för att ”fäste-åkning” också är de bästa för stakåkning. Stakskidor lär vara framtiden om bra saker görs på skidfabrikerna. M och Per: Tack! Strumporna är väl snygga 🙂 Man måste komma med lite nytt ibland. Höga raggsockar utanpå tävlingsdräkten imponerar inte på stilpoliser, men det värmer skönt! Även lättare att hålla fötterna varma ner underbenen är varma.

  5. Rickard skriver:

    Kul läsning och kul att se ”extrem” som mått på träningsansträngningen 😀. Hur lägger du upp träning/återhämtning efter ett lopp?

    • Erik Wickström skriver:

      Sedan ett par år tillbaka är jag alltid noga med att inte höja pulsen de två efterföljande dagarna efter långlopp. Då blir jag sliten (så var den innan i alla fall). Så är loppet på söndag blir det aldrig intervaller måndag eller tisdag. Däremot tror jag inte det bästa är att vila helt.

  6. David Holmström skriver:

    Året var 2008 och det låg nysnö i spåret. Bröderna Aukland körde ruggat, men hade ändå bättre glid! Själv körde jag med ett par Fischer RCS Wet (rocker i toppen), men vi hade dock inte lika lösa förhållanden längre bak.

Kommentarer är stängda.