Vasaloppsstarten – Till höger om dungen is no more

Texten nedan gick att läsa på Vasaloppets hemsida igår. I år kommer man inte att kunna gå till höger om dungen, alltså det stället där spåret delar sig efter vägövergången efter 1 km. Det är faktiskt en fråga jag får ganska ofta när jag föreläser, vilket sida om dungen som är den optimala för ett visst startled!

Jag pratade på telefon med Vasaloppet idag och jag tror de har poäng i förändringen, nämligen att man får köa på platten istället för i en backe.

Spåren är färdiga – med en förändring i första backen

90 km skidspår står klara för att ta emot nästan 66 000 deltagare kommande två veckor och utifrån väderprognosen blir det bästa förutsättningarna på flera år. Loppen med start i Sälen får en nyhet med en förbättring i första backen.

Första backen i Vasaloppet. Foto: Vasaloppet.

Första backen i Vasaloppet. Foto: Vasaloppet.

[…] De två senaste åren med varmt väder har det varit kämpigt att ta sig uppför första backen efter starten i Berga by. Sladdriga spår har gjort att många behöver saxa långa sträckor, och fältet blir också mycket stillastående i branta partier. Därför tas nu den första lilla högerkurvan bort, där spåret delar sig efter vägövergången. I stället får vi en enda spårbädd med alla åkare samlade.

Anledningen till detta är att ”högerfilen” är brantare vilket är mer påfrestande vid kö, och när man som åkare sedan ska tillbaka in i ordinarie spår så blir det trängsel med många stavbrott som följd. Åtgärden kommer inte ha någon betydelse för framkomligheten men ändå ge positiva effekter – det blir helt enkelt mer stillastående där det är platt i stället för där spåren går brant uppför. […]

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.