I Sälen sedan i söndags

Daniel Svensson och Astrid Øyre Slind var ute och träningsåkte under måndagen, här i Evertsberg

Daniel Svensson och Astrid Øyre Slind var ute och träningsåkte under måndagen. Här fångade jag dem i Evertsberg.

Skejtdomare i Öppet Spår. Bra Vasaloppet!

Skejtdomare i Öppet Spår. Bra Vasaloppet!

Sedan 2011 har jag varit uppe vid Vasaloppsspåren 5-10 dagar innan Vasaloppet. Så även i år. Mitt jobb tillåter det och jag tycker det är ett oerhört bra sett att förbereda sig mentalt att åka större delen av Vasaloppsspåret under olika pass. Dessutom får man en uppfattningen om förhållandena längs spåret, vilket påverkar skidvalet.

Familjen brukar vara med delar av tiden. I år kom vi upp i söndags och under måndagen tog vi bilder vid Öppet Spår måndag i ett fantastiskt solsken. Första skidpasset blev i tisdags, då jag åkte från stugan vi bor i nära starten i Sälen till Risberg med lite skarv. Så här blev stakpasset, som genomfördes i mycket snabba spår och medvind med bra vallade skidor:

 • 12 min uppvärming
 • Nära max uppför hela första backen, från vägövergången till högsta punkten. 10.50 min, 84/87 % i snittpuls/maxpuls, 1.99 km, 11.0 km/h i snitt. 180 höjdmeter.
 • 4 st 5 min-intervaller med 2 min vila på myrarna mot Smågan/Mångsbodarna.
 • Lugnt ner till Tennäng ca 40 min
 • Nära max uppför hela Risbergsbacken, från bron i slutet av Tennäng till det som jag tycker man kan kalla toppen av backen (toppen av kort brant backe efter flack sträcka på några hundra meter). 13.45 min, 81/85 % i snittpuls/maxpuls, 4.15 km, 18.1 km/h i snitt. 125 höjdmeter.
 • 15 min nedvarvning.
Auvo Dufva, bror till Juhani som bor i Borås och säljer Aclimakläder. Auvo gick på skidgymnasiet med Wassberg och åkte in på 5 timmar och 6 minuter. Bra tid i H60.

Auvo Dufva, bror till Juhani som bor i Borås och säljer Aclimakläder. Auvo gick på skidgymnasiet med Wassberg och åkte in på 5 timmar och 6 minuter. Bra tid i H60.

Hela passet blev drygt 4 mil på drygt två timmar. 19.4 km/h i snitt. Det var alltså mycket snabbt före. Med sådana här förhållanden blir det rekord på söndag, men mycket kan ändras tills dess.

Formen känns bra med undantag från första backen. Kände mig klenare än vanligt där. Jag har tränat mindre styrka och SkiErg i höst än tidigare, hoppas inte jag straffas för det. Jag är frisk fortfarande, men det har varit lite nervöst när exempelvis förkylda barn nyser mig i ansiktet när jag läser och berättar sagor för dem kvällarna. Det skulle kännas som en seger att komma till start!

Det har totalt sett blivit väldigt mycket träning i februari. Det märks då pulsen är lägre än vanligt. Kanske en liten chansning och kanske inte helt optimalt för Vasaloppet, men jag kände att det behövdes för förberedelserna inför 24-timmars.

Hela passet igår med puls- och höjdkurvor går att läsa här.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till I Sälen sedan i söndags

 1. Håkan skriver:

  Vore förnämligt att se lite tips om skidval när det börjar närma sig. Kallföresskidor med långa glidzoner eller klisterskidor med distinkta tryckpunkter och högt spann?

  • Erik Wickström skriver:

   Ska försöka återkomma med ett längre inlägg, men klisterskidorna med distinkta tryckpunkter kan du nog lämna hemma. Satsa på klassisk kallföresskida med motsvarande LJ01 eller LJ02 som slip. Så här det ut nu i alla fall.

Kommentarsfältet är stängt.