Fågelholkstitt i Smågan

Skidtest

Skidtest

Ida, jag och barnen åkte upp till Völsjön strax innan Smågan i förmiddags för att åka lite skidor och titta på fågelholkar ute i terrängen. Typ skidorientering. De vuxna och Astrid på skidor, Maj på min rygg i bärstol. Trevlig med vinterlandskap och gott med fika.

Efteråt drog Ida och Astrid upp till Lindvallen för att bada vid Experium. Mitt mål var att testa skidor med en Maj sovandes i vagnen bredvid. Det lyckades.

IMG_6292Tar tid att testa skidor
Att testa skidor är tidskrävande och inte direkt roligt, men jag ser det som ett nödvändigt ont. Jag gör det tyvärr inte så ofta under den tidigare delen av säsongen för då är det fullt upp med annat, men försöker göra det mer ordentligt nära Vasaloppet.

Jag har sex par klassiska tävlingsskidor, samtliga Madshus Redline. I år har jag valt att slipa två par fint (LJ01 eller motsvarande), två par medium (LJ02 etc) och två par grovt (LJ03 etc). Jag har lämnat in dem hos Joakim Augustsson i Mora, på Jämtlands Skidservice i Östersund och i Orsa Grönklitt.

IMG_6289Nyslipade skidor
Fyra av paren har jag tävlat på i år. Fem par har jag med upp, ett par med varmslip fick stanna hemma. Tre par jag har vallat helt lika, två lager med Swix LF6 (spelar ingen roll vilken valla). Sedan har jag testat dem på olika ställen längs spåret i olika väder och tagit anteckningar.

Bäst är att glida bredvid en kompis med samma vikt, men känsla och glidtesta hur långt skidorna går funkar också helt OK. Vilket jag har fått göra i veckan. Fartmätare/fotocell är ett tredje alternativ. Av de tre paren jag testat hittills är ett par bäst, en kallföreskida med slipen LJ02. I morgon tänkte jag testa mina två par med LJ01 (eller liknande). De har precis varit på slipning så därför har de inte varit med tidigare i veckan. Alltid nervöst att åka på nyslipade skidor, så de vill jag vara säker på om jag väljer dem. Jag kommer att valla upp ett eller två par till på söndag, av de tre jag nu har att välja mellan.

På äventyr utanför Vasaloppsspåret

På äventyr utanför Vasaloppsspåret

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

8 svar på Fågelholkstitt i Smågan

 1. Fredrik Rosén skriver:

  Hej Erik

  Vad har du för höjder på dina kallskidor som gled bäst?

  Testade själv idag med redline cold o plus.
  Colden gled snabbast trots att de är låga.(1,1; 0,34). Plus(1,5;0:45 vit belag).

  Idag var det nysnö o nollgradigt. Båda med fästvalla.

  Hoppas det fryser på så det blir hårdare.

  Lycka till på Vasan.

  • Erik Wickström skriver:

   Jag minns inte exakta spannhöjder, men låga skidor lär vara att föredra på söndag. 1,1/0,34 låter mycket lämpligt. Redline med vitt belag är ingen höjdare i nysnö. Jag har aldrig fått dem att funka i kall natursnö även om den inte varit ny.

 2. Emil Folkesson skriver:

  Har du testat olika stavlängder också? Eller håller du fast vid gamla längden?

 3. Erik J skriver:

  Vad har du för slip på skidorna som är märkt som “stak”? Är det Madshus nya stakskida?

  • Erik Wickström skriver:

   Jag vet faktiskt inte om det är en specifik stakskida eller bara plockad med hänsyn till att jag inte åker med fäste. Det är J2 från Joakim Augustsson, ungefär som LJ02.

 4. Håkan skriver:

  Stort tack! Du har besparat mig mödan att valla upp två par skidor. Har ingen möjlighet att testa innan och då känns det skönt med lite konkreta skidtester att ta del av.

Kommentarer är stängda.