Träningssugen

När jag vaknade i morse så var halsskavet borta till 99 procent. Eller rättare sagt, när Maj väckte mig. Jag ställer väckarklockan ungefär tio gånger om året, det är när jag ska upp och åka bil, tåg eller flyg i ottan. Annars är det barnen som gör att jag vaknar. Det brukar bli mellan kl 06.15 och kl 06.45. Det är helt OK. I perioder då de var mindre kunde de vakna runt 05.30 i ett par månader i sträck. Det var lite för tidigt för regelbunden uppstigning för mig.

Spring dig fri! av Kenneth Gysing. Bokomslag.

Spring dig fri! av Kenneth Gysing. Bokomslag.

Jag får se om det blir träning ikväll eller om jag väntar tills i morgon. Aldrig flödar motivationen som vanligt när jag är sjuk. Jag drömmer om intressanta tävlingar, massvis med träningstimmar, smarta träningsprylar och spännande projekt. Men när jag är sjuk lite för länge försvinner istället träningssuget. Jag tror det beror på att endorfinberoendet avtar på något sätt, men det är bara spekulationer.

Två korta konditionsidrottsböcker
På vårarna har jag alltid lite mindre på jobbet. När jag dessutom inte tränat de senaste sju dagarna har jag tagit mig lite tid att läsa. Förra veckan läste jag ut en bok om Nordenskiöldsloppet, som jag skrev om i ett tidigare blogginlägg. Igår läste jag ut Kenneth Gysings bok Spring dig fri!

Jag har tidigare hyllat Kenneth Gysing på bloggen för att jag tycker hans race reports han skriver i Runners World är otroligt bra. Det bästa i tidningen enligt mig. En fin blandning av självdistans, tävlingsinstinkt, samtidsreflektioner och med paralleller till litteraturen.

Kenneth Gysing

Kenneth Gysing när jag fångade han på bild på Runners Worlds kontor i Alvik en gång. Varför han sitter på jobbet med en 13-tummare utan extern skärm känns oklart.

Boken är till stor del uppbyggd av hans rapporter från olika löptävlingar runtom i världen. Jag känner igen mycket från det jag läst i Runners World, men jag gissar att det är omformulerat lite grann. Utöver det är det mer eller mindre filosofiska utsvävningar om varför löpning är så bra både för knopp och kropp.

Jag tycker boken blir lite spretig och jag vet inte exakt vad den vill säga förutom att alla mår bra av löpning. Vilket kanske är bra nog. Men en sak är i alla fall säker, få om någon slår Kenneth Gysing på fingrarna när det gäller underhållande race reports.

 

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning. Bokmärk permalänken.