Borås Triathlon 2016 the story

Jag och segraren Joel Evertsson

Jag och segraren Joel Evertsson

Idas syster Åsa körde också och vi hade bra publik. Båda våra familjer, samt min syster med två av hennes barn.

Idas syster Åsa körde också och vi hade bra publik. Båda våra familjer, samt min syster med två av hennes barn var på plats.

Resultat Borås Triathlon 2016 finns här. Bilderna i det här inlägget är tagna av min fru Ida. 890 bilder som Elin Lilja tagit finns här på Colting Events Facebook-sida.

Jag blev 2:a 141 fullföljande (fler anmälda och startande) i Borås Triathlon i lördags. Tiden blev 4:20:47, 3.56 min efter Joel Evertsson. Tävlingen gick jättebra och jag är supernöjd med min prestation. Jag fick ut det jag hade. Vinnaren var klart bäst, inget att säga om. Mina splittar som jag tog på min egen klocka blev så här:

Simning 1900 m: 27.16 min (Colting trodde det blev lite kortare, ca 1700 m)
T1 (växling till cykel): 2.53 min (tid i växlingsområdet 53 s)
Cykling 90 km: 2:28:10 (90.03 km, 36,5 km/h, 950 höjdmeter). 2:a cykelsplit, 16 s från bästa som Joel hade.
T2 (växling till löpning): 2.15 min (tid i växlingsområdet 38 s)
Löpning 21,1 km: 1:20:14 (20,51 km, 3.54 min/km, 35 höjdmeter, snittstegfrekvens 178 steg/min). Löpningen var tre varv på en 7 km-bana och jag tog mellantider, med snittfarterna 3.48-3.57-3.59 min/km.

Vädret var mestadels uppehållet, något regn, delvis blöt vägbana och inte allt för mycket vind. Vet ej temp, men varken kallt eller varm i luften. Ca 17 grader i vattnet sade någon.

Av med hjälmen...

Av med hjälmen…

Första långa tritävlingen
Så har jag gjort min tredje triathlontävling och min första på halvironmandistansen. Mina två tidigare triathlontävlingar är Jonas Coltings 1/10 Ironman i Borås 2003 (bröstsimmade) och 2013 (3:a). Sedan har jag även kört Växjöklassikern med de fyra klassikergrenarna på en dag (1/4 av distanserna) samt en triathlontävling på Sandaredsskolan när jag gick på högstadiet (ytterst prestigefull seger över bl a Kalle Forsberg).

Hur som helst, man kan väl säga att det är den första triathlontävlingen jag gör som tar länge än en timme, och första gången jag verkligen förbereder mig, om man nu kan kalla 2,5 veckor med triathlonfokus som förberedelser.

...och på med skorna. Lyckades inte hitta mina Salming Distance, så jag fick springa i terrängskorna Asics GelFuji-Trainer.

…och på med skorna. Lyckades inte hitta mina Salming Distance, så jag fick springa i terrängskorna Asics GelFuji-Trainer.

Oväntat bra simning
Det är mycket att hålla koll på inom triathlon, så min plan var att komma i god tid innan start. Det sket sig ganska rejält, eftersom Ida och barnen hade kommit hem sent kvällen innan efter en vecka i Skåne. Det var svårt att slita sig från barnen på morgonen, så jag kom till tävlingsområdet ganska sent. När jag var färdig med allt plock med prylar etc var det snart dags för start, så uppvärmningen blev bara typ 4 min löpning och 3 min simning. Men det gjorde inte så mycket, inget nackdel av det.

Tävlingsklass och motion startade på två olika tider, men det var ändå rejält med folk vid strandkanten när jag skulle starta. Som befarat blev det plaskigt och trångt, så vid ca fem tillfällen tog jag 5-6 tag bröstsim för att få luft. Fram till första bojen på första varvet av två kunde jag inte riktigt få något flyt, men sista 2/3 av simsträckan tyckte jag gick helt ok och jag växlade som 23:a (29:a efter första varvet) knappt 5 min efter täten, utan tvekan över förväntan. Den överlägsna ledaren efter simningen verkar ha brutit, eftersom det står i listan att jag bara var 4.04 min efter.

Det funkade med att köra tvåtaktsandning åt vänster hela tiden. Martin sade att jag låg 23:a, men i resultatlistan står det 17:e efter simningen. Beror nog på att jag sprang om någon innan mellantidsmattan, att någon bröt, att någon missade sitt chip etc? Hur som helst mycket bättre än Mitt i Borås Triathlon för tre år sedan, då jag kom upp som ca 25:a med färre deltagare.

Martin Josefsson gav utmärkt service under dagen

Martin Josefsson gav utmärkt service under dagen. Som vanligt.

Knappt 5 min är såklart en ocean av tid på en kort simstäcka, men jag är som sagt ännu ingen kvick simmare. Navigeringen första varvet inte så bra, för mycket åt vänster, helt ok andra varvet.

Stark första 1/3 av cyklingen
Växlingen till cykeln gick bra tycker jag. Skorna satt fast på cykeln och jag sprang iväg barfota ett par hundra meter innan man kunde kliva på hojen. Redan där tog jag några placeringar. Sedan upp på cykeln med fötterna på skorna, för att sedan efter ett tag stoppa i dem i mina triathlonskor jag spontanköpte av Fredrik Svahn i Uppsala runt år 2008.

Första milen av cykelsträckan, som är riktigt tuffa, var min bästa prestation i lördags. Jag cyklade bra. Efter bara drygt 3,5 mil var jag ikapp tvåan och hade låg bara 1.45 min efter Joel Evertsson, som var i ledning. Tack för mellantiderna Björn Andersson (härlig kille som tidigare var världens bästa Ironmancyklist). Han simmade 3.23 min snabbare än mig, så jag hade tagit in ganska mycket.

Kristofer Granefelt var speaker och gjorde det kanon. Enda missen var att han sade att jag hade vunnit bordshockey-VM när jag kom in efter cyklingen. Sanningen är att jag blivit 3:a som bäst. Kul också att han bara sade bordshockey-VM och inte nämnde något om att det är kompisar som spelar en gång om året och att han själv varit med vissa år.

Kristofer Granefelt var speaker och gjorde det kanon. Enda missen var att han sade att jag hade vunnit bordshockey-VM när jag kom in efter cyklingen. Sanningen är att jag blivit 3:a som bäst. Kul också att han bara sade bordshockey-VM och inte nämnde något om att det är kompisar som spelar en gång om året och att han själv varit med vissa år.

Ca 15 km senare, efter ett knixigt parti med många nedförsbackar där jag fegade mycket, låg jag plötsligt 2.30 min efter. Sedan fick jag gentilt ganska många mellantider av bl a Björn, Martin Josefsson och Martin Ewaldsson och tydligt var att jag tog uppför och tappade utför. Jag tappade bl a över en halvminut bara ner från GIF-stugan till växling, ca 5 km med över 150 negativa höjdmeter. Måste cykla mer i tempobågen för att bli bättre nedför tror jag, men det känns lite obehagligt när en våt vägbana svänger i 65,7 km/h, vilket var min maxhastighet.

Sedan kan jag såklart inte bara skylla på utförskörningarna. I början av cyklingen körde jag hårt och man blev ju extra taggad när man körde om så många. I slutet kändes också ländryggen allt mer och det begränsade nog mig en del, i tillägg till allmän trötthet. För övrigt cyklade jag på 2:28 på den tuffa banan, som jag hade kört på 2:39 på träning med träningshjul med bara lite lägre intensitet. Visserligen höjer jag mig alltid med nummerlapp, men en dålig nyhet är att fina hjul i kolfiber gör väldigt mycket. Jag gissar att jag kapade 5 min bara genom att byta till dischjul bak och högprofil fram. Finframhjulet med däck väger 1,37 kg, att jämföra med 2,07 kg för träningshjulet med slang och däck.

Joel Evertsson på löpning i Borås Triathlon 2016

Joel Evertsson på löpningen i Borås Triathlon 2016

Joel sprang bra
Växlingen till löpningen gick kanon. Jag hittar inga resultatlistor för växlingarna på nätet, men i speakerboden sade de att jag var snabbast där (hade även snabbare T1 än Joel). Jag tog inte på mig några strumpor, vilket vinnaren ser ut att ha gjort, så där sparade jag lite tid. Men jag sparade inte smärta, för en sten letade sig ner i skorna och gjorde jäkligt ont under fotsulan andra halvan av löpningen. Ett tag funderade jag på att stanna och ta bort stenen, och på samma gång kissa, för jag hade varit kissnödig sedan slutet av simningen.

Jag blir nästan aldrig kissnödig när jag tävlar (åtminstone inte under 5 timmar), men det är någon ting med simning som gör att det trycker på. Kanske tar jag i för lite så jag inte får upp adrenalinnivåerna?

Precis när jag hoppade av cykeln så kändes det ovant att springa, men när jag hade fått på mig löpskorna och stack iväg kändes det helt ok, förutom allmän trötthet.

Topp 3 för både dam och herr på prispallen samtidigt.

Topp 3 för både dam och herr på prispallen samtidigt.

Första varvet av tre gick bra. Höll 3.48-fart utan att pressa. Men sedan började nog cyklingen ge sig till känna, för andra- och tredjevarvet gick i 3.57- samt 3.59-fart. Tungt i benen. Jag hade en from och enfaldig förhoppning på att få bästa löpsplit, men Joel drygade ut ledningen både på första och andra varvet, innan jag tog in på sista. Hatten av för Joel, en minst sagt värdig vinnare!

Tack!

Jag vann ett par Salming-skor, simpaddlar, blommor (som svärmor fick) och en startplats till nästa år. Skor har jag gått om så Ida gick in i Salmingtältet och bytte till sig ett par till sig själv. Hon var nöjd. Apropå Ida är det idag 13 år sedan vi blev ett par. Första åren var det många som sade "Hur har DU Erik lyckats få en sådan fantastisk tjej?" Vet inte hur jag ska tolka det, men jag är ju i a f otroligt lyckligt lottad.

Jag vann ett par Salming-skor, simpaddlar, blommor (som svärmor fick) och en startplats till nästa år. Skor har jag gått om så Ida gick in i Salmingtältet och bytte till sig ett par till sig själv. Hon var väldigt nöjd. Apropå Ida är det idag 13 år sedan vi blev ett par. Första åren var det många som sade ”Hur har DU Erik lyckats få en sådan fantastisk tjej?” Vet inte hur jag ska tolka det, men jag är ju i a f otroligt lyckligt lottad.

Stort tack för all service och hejarop. Och tack alla som kommer fram och ger uppskattande ord om blogg, bok, Vasalöparen etc. Det ger härlig energi! Jag gillar triathlonsporten och jag träffar bara trevliga människor. Och det var ett kanonevent med trevlig bana och pigga funktionärer! Men nu är nog triathlonresan slut för i år. Blir lär inte bli fler simpass eller brickpass i år. Möjligtvis kör jag min årliga cykeltur på 21 mil med tempocykeln, annars ingen mer tempocykling i år.

Nästa gång jag ger mig in på triathlon så siktar jag på en Ironman, förmodligen Kalmar. Då blir målet att simma bättre och komma in på under 9 timmar. Det borde kunna gå. Och det skulle vara riktigt roligt!

Här finns en länk till mitt pass på Polarklockan. Tyvärr inget pulsband, men jag använde triathlonfunktionen och lyckades komma ihåg att trycka vid alla mellantider och grenbyten.

Martin Josefsson lade upp lite filmer på min Facebooksida under loppet. På löpningen fick jag telefonen i handen och gav liverapportering i ett mycket uttröttat tillstånd, men tyvärr höll jag för mikrofonen så jag tog bort den filmen. Vid nästa tävling blir det nytt försök till liverapport inifrån tävlingen. Det är ju möjligt när man springer.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Cykel, Löpning, tävling (sedan juli 2012) och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Borås Triathlon 2016 the story

  1. Lars Bern skriver:

    Imponerande läsning. Att ni håller 3.50-tempo på löpningen efter tidigare insatser är grymt.

  2. Melin skriver:

    Mycket mycket imponerande Erik och kul att träffas !

Kommentarer är stängda.