Rullskidåkning och löpning i Grängesberg

Grotfallets spårområde

Grotfallets spårområde

Grotfallets skidstadion

Grotfallets skidstadion

I måndags kom vi hem från en fem dagar lång road trip med stop i Kolmården, Grängesberg och på Kållandsö.

Jag har aldrig stannat till i Grängesberg, men jag har några gånger funderat på att åka långloppet Grotfallsrundan där. Nu bodde vi två nätter i David och Saras stuga i Grängesberg. Det besökte oss nyss i Borås, men uppenbarligen fick vi inte nog av varandra. Jättetrevligt sällskap!

David har samma Swix Star-stavar som jag hade på JSM i Älvdalen 2001

David har samma Swix Star-stavar som jag hade på JSM i Älvdalen 2001

Rullskidor i fin backe
Träningsmässigt så blev det två pass, båda med David Höglund. Han åkte skidor som ungdom och junior, men växlade sedan över till cykel. Först säsongens första intervallpass på rullskidor. Två gånger uppför en lång backe på knappt 15 min, stakning på 4:or. Det var verkligen en superfin intervallsträcka, en av de bättre jag har åkt. Den innehöll det mesta man önskar och den gick på ca 6-7 olika vägar. Man liksom kryssade sig upp till Grotfallets skidstadion på 3,6 km genom att ta 120 höjdmeter. Se passet på Polar här.

Lagom bra asfalt och nästan inga bilar och det gick lugnt att åka rullskidor ner i vilan. Överhuvudtaget trivdes jag väldigt bra med rullskidsvägarna i Grängesberg. Vi avslutade med att åka till Kyrkviken för bad, dit redan Sara, Ida och barnen hade åkt. Glöden vi skapade vid efterföljande korvgrillning var magnifik. På eftermiddagen tur till Grangärde och marknad. Bra gårdsbutik fanns också, ett par loppisar (jag köpte barnskidor för 20 kr) och allmänt en gemytlig hembygdsstämning.

Som cyklist matchar självklart David vätskebälte efter vegetation

Som cyklist matchar självklart David vätskebälte efter vegetation

Blandad löpning
På lördagen tog vi bilen 3 km från Bergslagsbyn där de har sin stuga upp till skidstadion. Sedan försökte vi springa till Ljungåsen. Jag ska inte förklara alla vändor, men det står ju bortom allt tvivel att David överskattar sin orienteringsförmåga, samt att skyltningen var suboptimal. Jag har aldrig sprungit så mycket fel på ett löppass. Oavsett riktigt fin löpning på varierande underlag och lagom kupering. Se passet här.

I området finns också slalombacken Fjällberget. Samt ett oändligt nät med grusvägar som bl a passar sig för cykelcrossträning och löpning inför Ultravasan. Jag kommer gärna tillbaka till Grängesberg. Mest för att träffa David och Sara såklart, men också för de fina träningsmiljöerna.

Ibland lerigt underlag mellan Grotfallets skidstadion och Ljungåsen, men ibland fin stig

Ibland lerigt underlag mellan Grotfallets skidstadion och Ljungåsen, men ibland fin stig

På eftermiddagen tog vi del av Säfsenveckan. Fantastisk grej för hembygden, med tunnbrödbak, kakbuffér etc. Kul också att se Säfsen, officiellt Vasaloppscenter för både längd och cykel. Bra badplats och kul med kulturella miljöer helt i angränsning till stugbyn. Vi åkte även och kikade vid slalombackarna. Det jag aldrig förstod var att det verkade som om i princip allt boende låg 1-2 km ifrån slalombackarna. Kanske vet de något som inte jag vet, kanske en dold transportlift? Verkar i alla fall som ett bra och lagom stort ställe.

Kul skylt

Kul skylt

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.