Fetavställd av Stefan Palm

Jag drog till Ulricehamn igår för att smaka på Stefan Palms 5h-pass på fyror, som han kört nästan varje lördag under ett par månaders tid.

Så här trött är man efter att ha blivit parkerad av Palm

Så här trött är man efter att ha blivit parkerad av Palm

Det har bara blivit ett rullskidspass på över 2 timmar för mig i år, men jag har kört bra intervallpass i juli och känt mig i hyfsat slag. Stefan är född 1970 och har som bäst varit 75:a i Vasaloppet, 2015. Vi kör ett antal pass ihop varje år och för ett par år sedan hade jag alltid lite trögre rullskidor än honom. Det behövdes väl kanske inte exakt igår. Båda stakade på Elpex-4:or.

Stefan borde bo i Risberg
Vi drog iväg och första 1 h 40 min kändes i armarna, men läget var under kontroll. Då, mitt i långbacken upp mot Tvärred, började Stefan plötsligt öka. Fan, tänkte jag. Det brukar ta ungefär 1,5 h innan han kommer gång, och idag var inget undantag. Jag tipsade honom för övrigt om att bo i Risberg natten innan Vasaloppet, så han kan åka 3,5 mil till starten. En sådan uppvärmning borde göra att han klarar startbacken bättre, vilket får ses som hans svaga punkt i loppet.

Efter passet åkte och till Z i Dalsjöfors och blev bjuden på det han och jag gillar typ mest på hela jorden: kaffe med ostmacka.

Efter passet åkte jag till Z i Dalsjöfors och blev bjuden på det han och jag gillar typ mest på hela jorden: kaffe med ostmacka.

Hur som helst hängde jag i till toppen, då vi hade åkt dryg två timmar. Min överkropp skrek efter vila. Sedan började jag suga hjul, men inte heller det hjälpte. Jag var helt slut och efter 2 h 50 min tackade jag för mig när banvallen korsade vägen mellan Hökerum och Timmele. Därifrån var det 40 min tillbaks, först banvall lätt nedför och sedan uppför i Ulricehamn.

Lustigt nog träffade jag en kille jag coachar på banvallen så vi åkte ihop till Ulricehamn. Mycket trevligt och bra tajming. Sista stigningen upp till Stefans hus blev en pina. Jag blev bokstavligt talat tvungen att sicksack på vägen för att komma upp.

För mig blev passet:
Tid: 3:30:35
Sträcka: 61,35 km
Snittfart: 17,5 km/h
Totalstigning: 570 m

Stefan åkte hela passet på 4:55, en minut snabbare än när han åkte med Snygg-Mackan förra veckan. Riktigt imponerande och jätteroligt att se honom så stark. Själv var jag inte bättre igår. Kan eventuellt delvis bero på sent långpass löpning med hyfsad marschfart dagen innan, men kanske också delvis pga brist på långpass på fyror. Jag är oavsett revanschsugen på Stefan.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fetavställd av Stefan Palm

 1. Jussi Kuovinen skriver:

  Vilket märke som helst på kaffet, bara det är svart och nyrostat – men vilken ost och vilket bröd? Femtimmarspass blir lättare när man kör dom varje vecka – men det är kanske nyttigare att åka 5 h mer sällan d.v.s. när kroppen är ännu så van?

  • Erik Wickström skriver:

   Tricket med riktigt klassisk och god ostmacka är Gäseneost med osthyvel i plast. Krämiga och tjocka skivor blir det. Och under det Bregott. 5h-passen lär bli lättare efter hand. Stefan har redan sänkt sig typ 20 min på sin runda.

 2. Göteborgarn skriver:

  Hälsa denne högst osympatiske Palm att man inte får åka klassiskt i skatebädden i skidome

Kommentarsfältet är stängt.