Regel om stavlängd klubbad

Det här läste jag på FIS Facebook-sida idag (obs, mycket märkligt nog inte ett skämt):

Cross-Country community determined to defend classic technique. Maximum classic pole length 83% of body length (measured with ski boots) approved as of upcoming season. The maximum length from the tip of the pole to the top of the strap.

Här finns en artikel på NRK innan beslutet togs om vad bl a Øystein Pettersen tycker om att FIS vill införa maxlängd på stavar.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Regel om stavlängd klubbad

 1. Claes Hjertman skriver:

  ”To the top of the strap” viktig distinktion. (Swix längdmått -4cm)

 2. Claes Hjertman skriver:

  Desuttom kroppslängd i Pjäxor ger ytterligare ca 2cm.

 3. Martin skriver:

  Oj, man skapar sig en drös nya bekymmer med en sån här regel. Säg att nån bryter staven under en tävling, då gäller det att en lånestav inte är för lång för då ska man rimligen bli diskad. Hur ska man hålla rätt på sånt? Ska åkaren ställa sig och mäta under loppet för att vara på säkra sidan? Och alla måste kontrolleras igen efter målgång? Det är inte svårt att tänka sig att en del försöker sig på fulbyten under loppet. Då måste man ha övervakning för det… osv osv.

 4. HellDuck skriver:

  Urettferdig for de som starter bak i ledene i Vasaloppet når sporene er oppkjørt og løse?

 5. Motionär topp 350 i Vasaloppet skriver:

  Regeln gäller alla FIS tävlingar. Då måste man väl ha en FIS tävlingslicens för att få delta? Motionärer som ställer upp i långlopp då och ej har FIS licens så kan inte behöva följa den här regeln? Det tänker inte jag göra iallafall (kör med fäste 189 lång, 162 långa stavar). Har ej FIS licens.

 6. Erik Wickström skriver:

  Den här regeln är så korkad så jag vet inte ens i vilken ända jag ska börja. Inte för hur den påverkar mig, utan för hur fel FIS gör för att bevara ”klassisk skidåkning”, om de nu vill det. Gällande motionärer utan FIS-licens borde det vara fritt fram för långa stavar kan man tycka. Det vet jag dock inte, bra fråga.

 7. Stefan skriver:

  En psykologiskt intressant fråga är vilken elitåkare som först accepterar den nya regeln och börjar träna med kortare stavar.

 8. Niko skriver:

  Jag tycker fis gör helt rätt. Bevara den klassiska stilen eller lägg ner den och kör allt i skejt.

 9. Niko skriver:

  Äntligen gör FIS något bra. Det finns två stilar,klassiskt och fristil. Vill man staka och tjyvskejta får man göra det när stilen är just fristil. Utmärkt beslut av FIS. Det är många som håller med. Men vita medelålders Vasaloppsmän är duktiga på att höras.

 10. Janko skriver:

  Niko tror du på allvar att stakåkningen försvinner med den här utomordentligt korkade regeln ? Är man rädd för att den klassiska stilen försvinner får man nog hitta på något annat. Vad gäller motionslopp så är andelen stakåkare inte stor, i Vasaloppet skulle jag tro att det är ca 500 som åker blankt runt 3% av startfältet. Så du tycker att alla vasamotionärer som är ordentligt många skall byta stil och börja skejta.

 11. Adam skriver:

  En intressant tanke från skidforum.

  Det här med pjäxmått blir f.ö. en orättvisa för längre åkare då ett absolut tillägg på kroppslängden (i form av pjäxor) för dem ger en mindre relativ ökning. En kortare och en lägre åkare som båda ligger på samma relativa stavlängd hamnar på olika sidor om 0,83 med pjäxorna tillagda på kroppslängden

  Ex 1
  190 cm åkare med 160 cm stavar spets till reminfästning = 0,842
  190+3 cm 160 cm stavar spets till reminfästning = 0,834

  Ex 2
  172 cm åkare med 144,8 cm stavar spets till reminfästning = 0,842
  172+3 cm 144,8 cm stavar spetsi till reminfästning = 0,827

Kommentarsfältet är stängt.