21 timmar i september – och brandmansstakning idag

Idag är det sista dagen i september och i Polars summering på nätet för all träning under månaden står det 21 timmar och 7 minuter. Det är mindre än förra året och det är mindre än vad jag vill. Minst 30 timmar per månad är målet. Men märkligt nog har det känts riktigt bra på de tre senaste långpassen, som varit 2-3 timmar stakning på 3:or med högintensiva inslag. Det som inte känns bra är SkiErg motstånd 10 och stakning på 4:or, där känner jag mig klenare än vad jag var förra hösten.

Rickard Bergengren och Robert Malmgren efter avklarat pass idag

Rickard Bergengren och Robert Malmgren efter avklarat pass idag

Brandmansstakning och Snickarspinning
Idag körde Robert Malmgren, Magnus Sjöbjär, Rickard Bergengren och jag ett pass ”Brandmansstakning” på 3:or. Namnet på passet syftar på Robbans yrke och är en kopia det fantastiska namnet ”Snickarspinning”, som Rickard myntade då han i en period körde tidiga cykelpass på Onyx med Sjöbjär.

Min önskan var 2-3 timmar med hårda inslag andra halvan och gärna bra marschfart första halvan. Vi tog rundan från mig till Seglora via Viared, och sedan hem på den flacka vägen via Viskafors och Göta.

Till Seglora tog det en dryg timme och det blev hyfsad fart korta perioder, men de övriga var inte superheta på tidig hets. Sjöbjär vände strax innan Seglora medan vi andra tre startade intervallerna. Rickard fick bestämma schemat och så här såg det ut, med 4 min vila mellan varje ”rad”:

 • 8 min tröskel
 • 10 st 70/20 (70 s hårt, 20 s lugnt)
 • 8 min tröskel
 • 10 st 15/15 (15 s hårt, 15 s lugnt)
 • 8 min supertröskel (=fri fart)

Stavarna 87 procent av kroppslängd
Jag tyckte det kändes riktigt bra och framförallt känner jag att jag får bra träff och fart på platten. Jag lyckades t o m vara först på alla 15/15-intervallerna, inklusive den första. Det är jag stolt över. Vi hade dock åkt nästan 2 timmar då. Hade det varit i början av passet hade nog Rickard varit först. På 15/15-intervallerna körde vi 20 stavtag följt av 15 s vila, för att slippa titta på klockan för mycket. Det blev ganska precis 15/15.

Efter mycket prövande har jag nu stannat vid 162,5 cm som stavläng, vilket är 87 procent av kropplängd för mig som är 187 cm (kanske skriver ett separat inlägg om det snart). Staven mäter jag från spets till topp.

Totalt blev passet för mig 45,7 km, 2 timmar och 22 minuter och 19,3 km/h i snittfart.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till 21 timmar i september – och brandmansstakning idag

 1. Mikael Ragneheim skriver:

  Hur håller du koll på när du har kört exempelvis 70 sekunder osv?

 2. Claes Hjertman skriver:

  Hej Erik, lite kul att höra var ni ungefär ligger vid tröskel resp. supertröskel,
  bpm och % ?

  • Erik Wickström skriver:

   Jag glömde pulsband igår, men jag skulle gissa att vi låg på runt 85 procent på tröskel och lite högre på de korta intervallerna. På supertröskeln var det nog främst i slutet av intervallen som pulsen var högre. Jag har ca 188 i maxpuls.

 3. Pingback: Nytt bra rullskidspass | Erik Wickström – Konditionskonnässör

Kommentarer är stängda.