Vallatemplet nystädat

Igår kapade jag några stavar, stålsicklade ett gäng skidor, paraffinerade några andra samt plockade undan och dammsög i vallatemplet hemma i källaren. Rogivande. 

Före och efter:


Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Vallatemplet nystädat

 1. Mats skriver:

  Hej Erik, jättefint, men det var inte alls det jag egentligen ville 🙂 Såg att du körde på Borås skidstadion på dina Intelligrip i lördags, hade du bra fäste? Jag premiärkörde mina av samma modell och upplevde att jag fick lite tjuvsläpp då och då och börjar fundera på om det var svåra förhållanden, bristfällig teknik(premiär på snö i år) eller om jag köpt för hårt spann…?

  • Erik Wickström skriver:

   Det var lite lurigt att få fäste när det blev blankt/isigt i lördags. Om man ska ha hyfsat glid på skin-skidor då det är minus tio grader och nysnö måste fästet vara lite sådär på is. I alla fall är det så jag upplevt det. Man får jobba extra hårt med tyngdöverföringen 🙂 Fäster det inte överhuvudtaget har du för hårt spann.

 2. Johan skriver:

  Stålsicklar du nu? Jag har för mig du har skrivit att det är extremt svårt. Jaa…visst är det…innan man testat. Gör om gör rätt.

 3. Erik Wickström skriver:

  Jag har stålsicklat i ganska många år och jag tycker att det är en bra metod. Jag är osäker på om jag skrivit att det är ”extremt svårt” att stålsickla. Däremot har jag med emfas betonat att man behöver vara duktig på att stålsickla för att få det bra. Men det går att lära sig ganska fort.

 4. Johan skriver:

  Ok erik du har rätt. Däremot har du publicerat en bok där du skriver att man måste vara ”extremt duktig” och att det ör ”lätt att förstöra belaget”. Detta är naturligtvis helt felaktigt och bygger på okunskap av folk som inte provat. Skulle det vara mindre svårt att förstöra belaget med ett skållhett strykjärn?
  Men kul att du har bytt åsikt nu.

  • Erik Wickström skriver:

   När jag skrev skidboken 2013 hade jag trots allt tävlat på skidor jag själv hade stålsicklat (plus glidvalla) och haft riktigt bra glid. Då hade jag testat Kuzmin och Primateria (nu Skimateria). Nu har jag även testat Multicut från Norske Ski. Idag är jag överlag mer positiv till stålsickling, men trots att jag gjort det ganska mycket tycker jag fortfarande att det är ganska svårt att få det riktigt bra. Kanske för att jag själv inte är så duktig på handen. Så här skriver jag om stålsickling i min nya bok: ”Om du inte vill lämna in skidorna till någon som stenslipar dem kan du göra motsvarande behandling på egen hand, med en stålsickel. Det kräver att man kan sin sak, men vissa lyckas och det finns även några i elitklungan som väljer bort stenslipning till förmån för stålsickling. Stålsickling förknippas ibland med att inte glidvalla skidorna, men bra glidvalla förbättrar i princip alltid glidet, oavsett om du stenslipar eller stålsicklar skidorna. Det finns så vitt jag känner till ingen som kommit riktigt långt upp i resultatlistorna som skippat glidvalla. Däremot går det att uppnå nästan lika bra glid utan glidvalla, vilket kan vara värt att fundera på med tanke på den kostnad och tid vallningen för med sig. Vallorna är inte heller så bra för hälsan och miljön.”

Kommentarsfältet är stängt.