I träning igen

Marcus Svensson har vunnit sverigecuptävlingar i cykel och har en svårslagen kärlek till att konditionsidrotta. Jag noterade hans långa yllestrumpor utan tightsen i söndags. Då sade han att han blivit inspirerad av mig där. Stort för mig att vara en modeinspiratör till en cyklist som tävlat i världscupen.

Marcus Svensson har vunnit sverigecuptävlingar i cykel och har en svårslagen kärlek till att konditionsidrotta. Jag noterade hans långa yllestrumpor utanpå tightsen i söndags. Då sade han att han blivit inspirerad av mig där. Stort för mig att vara en modeinspiratör till en cyklist som tävlat i världscupen.

Det blev fyra dagar utan träning innan jag igår sprang 30 min lugnt med vår Chariot CX2 runt Byttorpsjön. Mestadels flackt, mestadels grusväg/asfalt. Ca 5.30 min/km-tempo. På platten är det inte så tungt med två barn på 2,5 och 4,5 år, men uppför får man kämpa.

I övrigt var det en härlig dag att vabba igår då solen sken som aldrig förr. Ida blev även firad av sina kollegor efter jobbet, till följd av att hon fyllde 35 år i januari. Så jag och barnen höll ihop från morgon till kväll utan att träffa någon annan (pga magsjukan). Det är något jag uppskattar mer för varje månad som går. Inte minst för att de är i en sådan skön ålder och är fenomenala på att leka tillsammans, både med och utan mig. I vår ska jag försöka vara hemma med Astrid och Maj en heldag i veckan igen som jag var förra våren. På hösten och vintern funkar inte riktigt det då det är mer att göra.

Smart konditionsträning kommer förmodligen att säljas i någon monter på Vasaloppsmässan under själva Vasaloppshelgen. Håll utkik!

Smart konditionsträning kommer förmodligen att säljas i någon monter på Vasaloppsmässan under själva Vasaloppshelgen. Håll utkik!

Snabba pälsskidor
Idag åkte jag skidor. 1 h 20 min lugnt med fäste. Hade ett par flång nya Madshus Nanosonic Intelligrip som gick som tåget. Nu ska jag inte håsa en viss modell för mycket, men jag gled ifrån Rickard Bergengren som hade skejtskidor och av de jag åkte kring hade jag klart bäst glid alla. Ett stenhårt grönt paraffin låg på, annars ingen preparering sedan fabrik. Oavsett om det är Madshus, Fischer, Peltonen eller något annat säger jag det igen: Investera i ett par riktigt bra vallningsfria skidor med rätt spann och börja åk lopp på dem! Själv väger jag 73 kg och hade ett par skidor märkta med 85-95 kg, med bindningen på -1 i position. Det gav lagom fäste om jag tryckte till ordentligt i de fasta konstsnöspåren. Det kan vara klokt att satsa på hyfsat hårda vallningsfria skidor för att pälsen inte ska ligga i.

Det var i onsdags jag spydde i två omgångar och under torsdagen var jag tämligen däckad på förmiddagen. Idag känns det bättre, men fortfarande inte tipptopp rent formmässigt när pulsen går upp. Jag kommer nog ändå pröva med ett lite länge och hårdare stakpass i morgon.

Så här såg det ut på Borås skidstadions parkering i söndags (idag var det soligt). Det spelar ingen roll vilken tid eller vilket väder det är. Alltid mycket bilar och alltid många göteborgare.

Så här såg det ut på Borås skidstadions parkering i söndags (idag var det soligt). Det spelar ingen roll vilken tid eller vilket väder det är. Alltid mycket bilar och alltid många göteborgare.

Lever på hoppet
Generellt känns det inte helt super inför Vasan. Jag kollade precis i träningsdagboken och senast jag tränade 10 timmar eller mer under en vecka var i början av augusti. I november och december var det riktigt dåligt, men i januari och februari har det gått bättre och med ett par undantag med bottenveckor har jag stabilt legat på 5-7 timmar per vecka sedan årsskiftet.

Jag brukar alltid kunna hitta formen ett par veckor innan Vasaloppet för att sedan vara i bra form även första söndagen i mars. Även i år hittade jag formen två veckor innan då jag vann Borås Ski Maraton i lördags (the story kommer). Men det resultatet var ändå sämre än när jag kom trea i Skinnarloppet samma helg förra året. Då var mitt träningstillstånd bättre (notera skillnad mellan form och träningstillstånd).

Målet i Vasan är lägre i år än tidigare år, men så länge jag kommer ur magsjukan med hyfsad form tror jag inte att jag ligger jättelångt efter förra året. Målet kommer nog att bli antingen topp 100 eller topp 75, lite beroende på hur det går med träningen sista veckan. Tre sista åren i Vasaloppet har jag blivit 25:a, 37:a och 60:e.

Uppdaterat: Se nedan hur de Madshus Nanosonic Intelligrip-skidorna som jag gillade ser ut i Empower-appen. Riktigt höga på halvvikt, men jag fick fäste om jag inte slarvade.

Madshus Nanosonic Intellgrip spann. Enligt Empower-appen.

Madshus Nanosonic Intellgrip spann. Enligt Empower-appen.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på I träning igen

  1. Oskar skriver:

    Använder du Madshus Empower appen? Vore intressant att veta spannhöjden för hel- och halvvikt samt flex för ett par vallningsfria som går så bra!

Kommentarer är stängda.