Borås Ski Maraton 2017 the story

Herrsegraren och damsegraren i Borås Ski Marathon 2017. Erik Wickström och Emma Månsson.

Herrsegraren och damsegraren i Borås Ski Marathon 2017. Erik Wickström och Emma Månsson.

Bra tryck i spurten. Ska erkänna att jag överdrev lite där i staktekniken. Foto: Ulf Wickström.

Bra tryck i spurten. Ska erkänna att jag överdrev lite där i staktekniken. Foto: Ulf Wickström.

Restultat Borås Ski Maraton 2017

Restultat Borås Ski Maraton 2017

Resultat Borås Ski Maraton finns här. Jag lyckades komma först till mål, 15.9 s före Erik Wilhelmsson. Bilder finns här, här och här.

Visst var det roligt att vinna, men det gjorde mig nästan ännu mer glad att se hur bra Simon Grenlöv åkte. Jag gläds ofta över att se andra överprestera, eftersom jag vet vilken oslagbar härlig känsla det är när man själv gör det.

Visst var det roligt att vinna, men det gjorde mig nästan ännu mer glad att se hur bra Simon Grenlöv åkte. Jag gläds ofta över att se andra överprestera, eftersom jag vet vilken oslagbar härlig känsla det är när man själv gör det.

Nu är det en vecka sedan jag tog min fjärde seger i ett långlopp skidor. Tidigare har jag varit först i Ymerloppet 2010, Stråkenloppet 2012 och Engelbrektsloppet 2014. Alltid kul att stå överst på prispallen!

Vi var åtta personer som som stod i första raden och på bilderna ser det faktiskt ut som om jag leder efter 20 meter. Jag är inte direkt explosiv, snarare tvärtom, men ibland lyckas man. Upp i första backen, som är den största med en stigning på ca 40 meter, åkte doktor Grenlöv som om det inte fanns någon morgondag. Vår tandläkarvän Simon Larsson, numera Grenlöv, gjorde sitt livs skidlopp. Fantastiskt roligt att se! Och uppenbarligen kände han sig stark redan från start.

Tomas Eriksson fotade under loppet

Tomas Eriksson fotade under loppet

Bra konstsnöslinga för långlopp
Borås Ski Maraton kördes i princip exakt som Borås vanliga konstsnöspår på 4 km, 10 varv. Normalt sätt är rundan några hundra meter längre, men nu skippade man en vända på stadion. Redan efter ungefär ett varv (om jag minns rätt) var vi en grupp på sex personer, som sedan tog de sex första platserna.

Efter ungefär två varv (om jag minns rätt) blev vi fem personer, då doktor Grenlöv flög av. Sedan var vi fem stycken knappt halva loppet. Erik Wilhelmsson drog överlägset mest och jag tyckte det gick ganska jämnfort, men jag var aldrig nära att åka av. Eftersom utförsbackarna är mycket längre än i Ulricehamn så får man ganska mycket vila. Generellt gillar jag banan i Borås bättre för långlopp. Visst är det en del 180-graders-svängar, men generellt mindre knixigt enligt mig. Betydligt fler höjdmeter än Västgötaloppet var det också.

Här drar jag hårt i början av femte varvet av tio. Andra halvan av loppet var det bara jag och den andra Erik W.

Här drar jag hårt i början av femte varvet av tio. Andra halvan av loppet var det bara jag och den andra Erik W.

Erik och jag andra halvan
I slutet av femte varvet tryckte Wilhelmsson på ganska bra och jag såg att de andra fick slita. Efter ett tag tyckte jag då det passade fint att gå upp och stöta lite till. Generellt tycker jag många gör för korta ryck. Ska man upp och höja farten rejält ska man göra ett riktigt försök, tids nog släpper de andra om de tycker det är jobbigt. Korta ryck klarar de flesta av.

Mycket riktigt så flög det folk. På toppen av största backen i början av sjätte varvet vände jag mig om och då var det bara Wilhelmsson och jag kvar. Då var jag ganska säker på att vi två skulle sällskapa resten av loppet.

Fighting face mitt i långspurten. Snittade 89 procent av maxpuls sista 5 min.

Fighting face mitt i långspurten. Snittade 89 procent av maxpuls sista 5 min.

Väntade in långspurten
Wilhelmsson var stark och drog överlägset mest även andra halvan. Han höll bra fart så jag kände inget behov av att ta så många förningar. Dessutom markerade han aldrig att han ville ha fram mig.

Varv 8 och 9 fick det inte så fort och då började jag känna mig pigg. Jag vågade dock inte upp och tokköra med tanke på lite sämre träningsbakgrund i år, i kombination med att jag väldigt gärna ville vinna på hemmaplan. Istället väntade jag in långspurten. Kändes tryggare så än att vänta till upploppet. Jag är ganska bra att att köra helt max 2-5 min i slutet av en lång tur.

Erik Wickström vinner Borås Ski Maraton 2017

Erik Wickström vinner Borås Ski Maraton 2017

Långspurt på ca 2 km
Så med ca 2 km kvar, i botten av backen på nedre slingan nära vägen, laddade jag. Men jag stötte inte direkt i roten av backen. Det hade varit lite väl förutsägbart. Dessutom var vi båda utvilade då efter mycket nerför innan. Istället lät jag han ligga först precis i början av backen, för att sedan attackera. Sedan körde allt vad jag hade in till mål. Jag fick lucka direkt och det höll.

Jag hade 82 % i snittpuls på hela loppet (ganska lågt, brukar ligga på drygt 85 % på seedningslopp), men 89 % sista 5 min. Så där var det inte läge för en paus med apelsin och choklad.

Bättre än Västgötaloppet
Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med loppet. Jag tyckte att jag åkte bättre än i Västgötaloppet helgen innan då jag blev 8:a. Det som jag märker skillnad nu mot för två veckor sedan är återhämtningen. Den är bättre både i träningspass/tävlingar och efteråt. Kul att formen även i år vill dyka upp nu när det närmar sig Vasan. Samtidigt är nog detta resultat ett snäpp sämre än då jag blev 3:a i Skinnarloppet förra året samma helg. Men jag vet också att jag tränade bättre förra året.

Rickard Bergengren åkte bra, men han har mer att ge. Kanske kommer fullträffen i Vasan.

Rickard Bergengren åkte bra, men han har mer att ge. Kanske kommer fullträffen i Vasan.

Stort tack för ett bra arrangemang och en bra långloppsbana som inte blev för trång för 350 anmälda. Föret var snabbt så det blev en del krascher, men varvningarna av andra åkare gick jättebra. Ett undantag: En som låg i vänsterspår med hörlurar. Snälla ni som åker med hörlurar, lyssna gärna musik och poddar när ni springer i skogen eller tränar på gym, men inte i långlopp på skidor.

Och tack Jan Flodin på Längdskidspecialisten för bra vallning och pappa för god drickalangning. Starkt blandad Skip sportdryck. Hälften av pulvret med koffein, hälften utan. Inga geler eller liquids.

Min syster Ellen Lindell åkte 21 km. Jag hade pulvervallat hennes pälsskidor. I mitten Sigrid, hennes minsting som är lika gammal som vår Maj.

Min syster Ellen Lindell åkte 21 km och var jättenöjd. Jag hade pulvervallat hennes pälsskidor. I mitten Sigrid, hennes minsting som är lika gammal som vår Maj.

Data:
Tid: 1:46:47
Sträcka enligt Polar V800: 40,05 km
Snittfart: 22,5 km/h
Snittpuls enligt V800: 154 (82 procent)
Maxpuls enligt V800: 176 (94 procent)
Totalstigning enligt V800: 710 meter
Väder: Ca 0 grader, mulet/dimma. Isiga och snabba spår.
Skidor: Madshus Redline ”nr 13”, plusmodell. Slip J2 från Joakim Augustsson i Mora.
Klädsel: Dubbla ullstrumpor (tunna korta+tjocka långa), dubbla kalsonger, tunt linne, tävlingsdräkt, tunna handskar

Hela passet finns att ta del av här.

I pulskurvan syns det att jag tog i rejält i slutet

I pulskurvan syns det att jag kunde hålla igen varv 8 och 9 för att att sedan ta i rejält i slutet

Mellantider alla 10 varven. Notera att 1:a är lite kortare och sista lite längre.

Mellantider alla 10 varven. Notera att första är lite kortare och sista lite längre.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i tävling (sedan juli 2012), Träning och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Borås Ski Maraton 2017 the story

 1. Henrik skriver:

  Hej, brukar du köra bindningen i neutral position eller -1 -2 när du stakar på klassiska redline?

  • Erik Wickström skriver:

   Jag ska erkänna att jag lagt för lite tid och engagemang på att experimentera med det. Det brukar vara neutral eller -1. Men som sagt, jag har testat för dåligt.

 2. Pingback: Repotage och bilder | Borås Ski Maraton

 3. Carina Lund skriver:

  Hej Erik!
  Vi har just återvänt från Ramsau efter en härlig vecka.Har en hälsning till dig från Rossi som vi träffade på Peter Rosegges .Han berättade att du fotat honom och att du var en uppskattad besökare i Ramsau.
  Vi träffade dig i Torsby på ett helger i september för några år sedan.
  Mvh Carina och Janne Lund Västerås

Kommentarer är stängda.