Vasaloppet på vallningsfria skidor

Med risk för att bli tjatig…

Jag ville bara återigen påminna om fördelen för motionärer att åka på vallningsfria skidor i Vasaloppet, även med ganska höga mål. Jag har hört flera som gjort det med framgång och idag fick jag ett mejl av en karl jag givit en tekniklektion som bl a skrev följande:

Vasaloppsspåret på myrarna mellan Smågan och Mångsbodarna fredag 3 mars 2017. Vädret funkade.

Vasaloppsspåret på myrarna mellan Smågan och Mångsbodarna

…men Intelligripen gled bättre vid test dagen före start så jag chansade. Skidorna gick kanon! Gled lika bra som de flesta och jag gled till och med ifrån flera personer som körde utan fästvalla på stakskidor! Med spikfäste hela vägen in i Mora! Jösses vilken bra skida. Om detta tänker jag såhär: det finns ingen anledning att köpa någon annan skida än just Intelligripen för alla motionärer som kör Vasaloppet. Fästvalla kan bara bli sämre för motionärer.

Han blev bland de 1300 bästa i årets Vasalopp. Glidet var stålsickling + högfluorparaffin + högfluorpulver.

Det här lägger jag inte upp för att puffa för Madshus modell Nanosonic Intellgrip (även om den tveklöst tillhör de vassaste vallningsfria), utan för att puffa för kvalitativa pälsskidor i allmänhet. Se bara till att hitta ett par med rätt spann. Det är nyckeln. På sikt tror jag det kommer cold- och plus-skidor för vallningsfria med spann för burkvalla respektive klister.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vasaloppet på vallningsfria skidor

 1. Mats skriver:

  Hej. Många nämner att det är A och O att verkligen hitta rätt spann för skintec-skidor. Något speciellt att tänka på? Jag har hört att det rekommenderas styvare skidor för att förhindra att skintecen ligger i vid glidfas? /Mats

  • Erik Wickström skriver:

   Ja, generellt så bör du välja skidor som är hårdare än för din vikt. Åtminstone om du är hyfsad på att trycka ner dem vid diagonalåkning.

 2. surfjoan skriver:

  Har du nån erfarenhet av kuzminsicklade skidor? Jag gillar verkligen längdskidor men hysterin kring vallan tycker jag förtar lite av det fina och enkla med sporten, och om man som motionär kan få tillräckligt bra glid med enbart en sickel så är jag sugen på att testa.

  • Erik Wickström skriver:

   För att få väldigt bra glid blir det svårt med stålsickling. Inget man kommer på pallen med. För att få helt ok glid till en betydligt billigare, hälsosammare och tidseffektiv insats är det är bra alternativ med stålsickling.

Kommentarer är stängda.