Spannhöjder Madshus Redline

Förr om åren mätte jag spannet på mina skidor stup i ett. Eiker, Skiselector med mera. Sedan jag började med enbart stakning, i Vasaloppet 2014, har jag inte lagt någon större vikt med spannhöjder. Nästan ingen alls faktiskt.

Mina "Åreskidor" som gått så bra i så många lopp inklusive Vasan förra året får nu vila fram till Vasaloppet. På skidtestet igår "vann" två par av årets modeller (11:orna med kallslip och 13 med mediumslip) så det blir förmodligen att jag gör tävlingspremiär på ett nytt par på söndag. De skidorna jag vann Engelbrektsloppet (och blev 3:a i Intersportloppet) på är höga och har grov slip och går normalt enbart bra i konstsnö i plusgrader och nu kom de sist i de förhållandena, så de tog ytterligare ett steg närmare pensionen. Skejtskidorna med fin struktur kom trea.

Det hade jag nog gjort om jag hade åkt med fäste, men främst beror det på att skidor kan ha ”dåliga” värden men ändå gå bra och vice versa. Därför har jag velat testa skidor utan att veta höjderna. Mina bästa skidor någonsin både för att åka med fäste och staka var ett par Redline Cold med spannhöjden ca 1,4 på halvvikt och 0,4 på helvikt mätt i Eiker (innan Empower-tiden). De blev jag 25:a på i Vasaloppet 2014 och de funkade både i nollgradig snöfall och i -18 grader. Nu vill de inte gå längre, men de fick vara med några vändor vid 24-timmars förra året av nostalgiska skäl.

Skidorna jag vann Engelbrektsloppet på år 2014, också Madshus Redline (plusskidor med svart belag), hade höjderna 2,00 på helvikt och 0,55 på halvvikt mätt med Eiker. Så höga skidor hade nog de flesta experten dömt ut för att ens testa, men de funkade.

Se nedan mina tre bästa Redline just nu. Det var ett par bloggläsare som ville veta. Själv hade jag inte kollat upp det, trots att det bara tar 1 minut att knappa in värdena från skidan och kolla i Madshus app Empower. Intressant att värdena var så väldigt lika. Observera att dessa värden hade kunnat se annorlunda ut i Eiker, Skiselector och andra spannmätare.

Kallföresskidor. Gick t ex jättebra i Kiruna vid nysnö och många kallgrader.

Kallföresskidor. Gick t ex jättebra i Kiruna vid nysnö och många kallgrader.

Mina standardskidor på konstsnö från några minusgrader till många plusgrader

Mina standardskidor på konstsnö från några minusgrader till många plusgrader

I kalla, hårda spår har dessa gått bra, t ex riktigt bra i Tranemoloppet förra säsongen

I kalla, hårda spår har dessa gått bra, t ex riktigt bra i Tranemoloppet förra säsongen

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.