Fredagsledigt i vår?

Instruktör vid en drygt två timmar lektion på en fotbollsplan på Bosön. Foto: Sofie Lantto.

Instruktör vid en drygt två timmar lång lektion på en fotbollsplan på Bosön. Vi hade tur och fick snö i början av november, så vi kunde åka skidor istället för rullskidor. Foto: Sofie Lantto.

Sedan börjar av september, då arbetet för Vasalöparens oktobernummer drog igång, har det varit ett väldans drag. Det har varit Vasalöparen, artiklar till andra ställen, nya boken Smart konditionsträning, personlig träning, företagscoaching, föreläsningar, privatlektioner, utbildningsuppdrag på Bosön, medverkan i media på ”andra sidan”, bloggande, CCC1000 och konsultuppdrag som ”expert” i olika sammanhang.

Det har varit otroligt roligt och enormt smickrande uppdrag. Jag har onekligen ett drömjobb. Hade jag varit ekonomiskt oberoende hade jag nog gjort ungefär samma sak som nu, fast såklart i mycket mindre omfattning.

5,7 istället för 7 timmars träning per vecka
Just omfattningen har varit ganska mustig, mer än tidigare år. Jag har varit borta många kvällar och helger från familjen och Ida har dragit ett stort lass. Nästa år vill jag fortsätta att jobba på ungefär samma sätt, men dra ner på de stora skrivprojekten utanför Vasalöparen för att få mer tid till olika skiduppdrag.

Erik Wickström Vasaloppet 2017. Jag köpte bilden av Photomic. Jag lyckas aldrig få målbilder som många andra. Jag tror det beror på att de inte får vara i målområdet och fota när dam- och herrtäten kommer. Och jag har alltid lyckats komma före damerna.

Årets bästa tävling, Vasaloppet. 72:a efter en dålig start.

Märkligt nog har jag nästan inte alls varit sjuk, trots en hel del stress och nattjobb. Friskaste vintern sedan jag blev pappa. Men jag har bara tränat 5,7 timmar per vecka i snitt sedan 1 september och det är åtminstone 1,3 timmar mindre än vad jag vill. Enda veckorna sedan 1 sep över 10 timmars träning är Vasaloppsveckan och Nordenskiöldsloppsveckan.

Att jag ändå fick till en så pass bra skidsäsong är jag nöjd med. Men för första gången på många år presterade jag överlag märkbart sämre än året innan.

Pappaledig en dag i veckan i vår
Nu börjar min ”lugna” period, som lär vara till slutet av augusti. Även om alla uppdrag är roliga känns det skönt att få några månader med mer tid till familjen och min egen träning. Målet är att träna mer och springa något ultralopp i sommar.

Jämfotahopp. Foto: Luca Mara.

Jämfotahopp ger lätt träningsvärk i magen, kanske lite oväntat. Foto: Luca Mara.

Jag kommer såklart fortsätta med en hel del uppdrag, bland annat löpningen som jag nu satsar hårt på i verksamheten. Inte minst genom att vara ambassadör för Kretsloppet i Borås. Men det är ingen Vasalöpare, bokprojekt eller dylikt närmaste tiden. Och även om jag vill in och köra mer föreläsningar och löpcoaching för företag, klubbar och privatpersoner, så kommer det inte bli lika många uppdrag som det var på skidor i vintras.

Med start idag tänkte jag vara ledig med barnen en dag i veckan i vår. Jag hoppas att det ska gå. Det borde vara möjligt. Jag tittade precis i kalendern och fredagar ser ljust ut. Bara uppbokad en av fredagarna fram till sommaren, det är 19 maj då jag ska leda en utbildning på 1,5 dag på Bosön.

Skejt växel 3. Foto: Anders Claesson.

Skejt (växel 3 på bilden) är något jag skulle vilja jobba med i sommar. Kanske fota, filma och skriva text kring teknik. Senast i onsdags gav jag en skejtlektion på rullskidor för en adept med personlig träning. Han förstod hur han skulle skilja på växel 2 och 4, inte helt vanligt bland skejtnybörjare. Foto: Anders Claesson.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.