Veteran-SM 10 km K 2017 the story

Martin Josefsson kom förbi och gav mellantider. Alltid gott att ha med denne fantastiskt gode vän. Han har några tillgodo på mig om man säger så.

Martin Josefsson kom förbi och gav mellantider. Alltid gott att ha med denne fantastiskt gode vän. Han har några tillgodo på mig om man säger så. Pappa var också där för att fota och stötta.

Puls, höjd, karta etc veteran-SM dag 1 från Polar V800. Hela passet finns att ta del av här.

Puls, höjd, karta etc veteran-SM dag 1 från Polar V800. Hela passet finns att ta del av här.

Varvtider veteran-SM. Fyra ganska jämna varv, det fjärde snabbaste. Femte spliten är sista biten in mot mål.

Varvtider veteran-SM. Fyra ganska jämna varv, det fjärde snabbaste. Femte spliten är sista biten in mot mål.

Resultat veteran-SM 2017 i Borås dag 1 finns här. Bilder finns här. Jag var 1:a i H35 på distansen 11,2 km på tiden 34.07 min, 36 s före Johan Kanto. Totalt hade jag näst bästa tid på distansen, Oskar Svärd i H40 hade 1.05 min bättre tid.

Oskar Svärd slog mig med en dryg minut på 11,2 km. Jag var däremot före Dan Moberg och hade därmed dagens näst snabbaste tid.

Oskar Svärd slog mig med en dryg minut på 11,2 km. Jag var däremot före Dan Moberg och hade därmed dagens näst snabbaste tid.

Fredag 24 mars körde jag veteran-SM på skidor i Borås. Dagen efter åkte jag med familjen till Idre. Men vad hände med the story från det loppet? Den kommer här, rekordsen. Vissa grejer kan vara tokiga om minnet har svikit mig.

Saltningen bet inte
Det var sista helgen det gick att åka skidor i Borås. Varmt som bara den. Jag körde i shorts och enbart tävlingsställ på överkroppen. Eftersom KM bjöd på snabbt före trots flera plusgrader genom saltning, trodde jag att det även skulle bli bra fart i spåren denna gång.

Mattias "Z" Carlzon och Anna-Karin Jonsson. Man väntar ju fortfarande på att de ska gifta sig.

Mattias ”Z” Carlzon och Anna-Karin Jonsson. De åkte H40 respektive D45. Man väntar ju fortfarande på att de ska gifta sig.

Men oj så förvånad jag blev när jag kom till spåren. Blött och väldigt långsamt. Jag minns ej gradtalet, men jag skulle gissa 8-10 plusgrader. Saltet bet inte tillräckligt bra i den gassande solen. Då ska man ändå komma ihåg att boråsarna har koll på det där med saltning. Det har faktiskt hänt ett par gånger att pistören i Borås fått samtal av Svenska skidförbundet för tips om saltning av skidspår.

Gick ut lugnt
I H35 var det jag och tre till: Johan Kanto, Stefan Sunnerberg och min klubbkompis Gustaf Ljungberg. På pappret var jag favorit. Alla fyra körde utan fästvalla.

Veteran-SM-guld? Eller veteran-RM-guld. Det salufördes som veteran-SM/Masters-SM, men efter att någon påpekat att det var RM och inte SM såg verkar det vara så.

Veteran-SM-guld? Eller veteran-RM-guld? Det salufördes som veteran-SM/masters-SM, men efter att någon påpekat att det var RM och inte SM såg jag på plaketten att det verkar vara så.

Banan var 4 varv på en 2,7 km-slinga plus en extra sväng på slutet. Trots kort distans – i alla fall om man som oss är van vid långlopp – visste jag att det skulle bli tungt. Vårblöt snö  är inte att leka med. Därför var min taktik att gå ut lugnt, eller rätt sagt gå ut i rätt fart.

Sparade krafterna onödigt mycket
Jag startade 30 s bakom den blivande 2:an Johan Kanto. Efter 1 km låg han 7 s före mig. Efter ett varv låg jag en sekund före. Efter två varv låg jag 7 s före. Efter tre varv låg jag ca 15 före och i mål var jag 36 s före. Kändes som rätt taktik.

Så här i efterhand kan jag dock tycka att jag gick ut lite väl lugnt, även om det främst var Kanto som tappade och inte jag som åkte fortare. Trots att pulsen var hög hela vägen hade jag en del krafter kvar när jag lade in långspurten och skickade av Kanto, som jag precis kommit ikapp. På bara ca en halv kilometer satte jag 6 sekunder på honom.

Erik Wickström mot seger i veteran-SM på skidor i Borås 2017

Erik Wickström mot seger i veteran-SM på skidor i Borås 2017. Foto: Ulf Wickström.

Oskar Svärd stark
Sammanfattningsvis så var det kanske inte mitt bästa lopp i vinter, men det kändes helt ok. Väldigt hög puls för att vara stakning i trögt före. 1.05 min efter Oskar Svärd var ganska mycket, men han åkte riktigt starkt. Jag slog Dan Moberg med 15 s, vilket var bra. Han brukar slå mig. Kul med individuell start, första gången sedan Tranemoloppet förra året. Tack Borås SK för ett fint arrangemang!

Data enligt Polar V800
Tid:
34.13 min (satte på lite innan)
Sträcka:
11,30 km
Snittfart: 19,8 km/h
Höjdmeter:
170 upp/180 ner (start och mål samma ställe)
Snittpuls: 171 (91 procent)
Maxpuls: 185 (98 procent)

Skidor: Paret ”13”, Madshus Redline Plusskida från säsongen 2014 med Joakim Augustssons slip J2 (samma par som i Borås skimarathon). Jan Flodin vallade dem, men jag vet ej med vad. Han använder i alla fall ofta Rex och Start. Jag upplevde att jag hade bra skidor.

Johan Kanto, Erik Wickström och Stefan Sunnerberg. Pallen i H35.

Johan Kanto, Erik Wickström och Stefan Sunnerberg. Pallen i H35.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Detta inlägg publicerades i Träning och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.