Supertrösklar och efterrättsintervall i Hästens vatten-backen på Hallandsåsen

Hästens vatten-backen. "Rövarvägen" kallar min far den eftersom det sista postrånet i Sverige tydligen ska ha ägt rum där.

Hästens vatten-backen. ”Rövarvägen” kallar min far den eftersom det sista postrånet i Sverige tydligen ska ha ägt rum där. Man svänger av mot Liagärde från gamla E6:an och kör sedan upp till skylten där det visar Simontorp till höger.

Varje sommar när jag är i Vejbystrand kör jag minst en gång ett rullskidspass i Hästen vatten-backen. Det kan tyckas som ett ganska konstigt namn på en backe, men första gången Rickard var med där blev han så törstig att han blev tvungen att gå en i ett stall och dricka vatten som var ämnat åt en häst. Så det känns som ett ganska givet namn.

Rickard Bergengren och jag efter avslutat pass i Hästens vatten-backen

Rickard Bergengren och jag efter avslutat pass i Hästens vatten-backen

Fördelen med backen är att den stiger 110 meter upp på Hallandsåsen i närheten av Margretetorp, samtidigt som man ganska enkelt kan åka nedför backen runt om så vilan blir 11-12 minuter.

Rekordsnitt
Förra veckan körde vi på Elpex-3:or och jag stakade på tiderna 9.00-9.03-8.57-8.49 min, vilket gav ett snitt på 8.57 min. Tidigare rekordsnittet låg på 9.06 min, så finns var det en bra insats på passet. Rickard stakade två första och använde benen på de två sista. Det var precis att det gick att hålla honom bakom sig på de två sista. Väldigt bra sparring!

När man som i detta fall kör långa intervaller håller många sig till mjölksyratröskeln och går inte över den. Det kan jag tycka är viktigt i skejt och löpning i vissa fall för att inte bli alltför sliten. I stakning tycker jag inte det påverkar återhämtningen lika mycket (antagligen pga armarna är mindre muskelgrupper än benen) att köra hårt även på långa intervaller, så vi kör det vi har.

Rickard och jag brukar använda ordet ”supertröskel” för full fart även på långa intervaller. Jag tror det var Rickard som myntade det när vi en gång körde intervaller på över 10 min i Tosserydsbacken med landslagsmeriterade Kalle Westberg och Gustav Nordström. De körde tröskel, vi körde allt vad vi orkade. Det blev jämnare så.

Efterrättsintervall
På nedvarvningen insåg jag att det skulle bli tight att hinna till den tid jag hade att passa, så vi fick köra en efterrättsintervall. Fullt ös i 5 min med partempo svagt nedför på gamla E6:an. Med 55 meter nedför och 0 meter uppför på 2,5 km lyckades vi snitta 30,3 km/h på 3:or. Kul med fart. Rickard lyckades ta hem spurten.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.