Westman och Askeroth i Borås

Philip Askeroth och Tobias Westman ska båda köra båda distanserna på rullskid-SM i Borås i helgen. Själv nöjer jag mig med skejten på lördagen, då jag har besök av en kompis från USA i helgen.

Philip Askeroth och Tobias Westman ska båda köra båda distanserna på rullskid-SM i Borås i helgen. Själv nöjer jag mig med skejten på lördagen, då jag har besök av en kompis från USA i helgen.

Efter att ha höjt tävlingsskejtsjälvförtroendet sist jag åkte blev jag nedtagen på jorden igår. Göteborgarna Tobias Westman och Philip Askeroth kom till Borås tidigt på eftermiddagen för ett träningspass på SM-banan i Viared.

Jag är uppriktigt imponerad av att se dessa herrar åka på tävlingshjul, framförallt rullskidsikonen Westman. Han har en toppfart som förmodligen ingen 44-åring i världen har och hans teknik är just rullskidsteknik. Han utnyttjar utrustningen till max och åker på ett helt annat sätt än vad man kan göra på vinterna. Och trixar med översteg och annat. Om farten är 20 km/h eller 60 km/h verkar inte spela så stor roll för Westman när det kommer till att spexa på rullskidor. En fröjd att se, om än galen.

30,0 km/h i snitt
Jag ville köra två varv individuell start med med vila emellan och så det blev det. 7 min vila emellan. Vi skippade en vända där det är mycket trafik så varvet vi körde blev 5,85 km istället för 7,15 km. Det blev också aningen flackare än SM-banan.

Första varvet körde Philip ca 45 s bättre än mig. Andra körde han ca 20 s bättre än mig. Tobias insats är alltid svårt att värdera. Man vet aldrig om han åker på snabbare eller långsammare hjul. Det beror på hans humör. Det enda man vet är att han aldrig har samma rull som andra på ett träningspass. Man vet heller aldrig hur mycket han tar i. Förr irriterade jag mig på det. Nu tycker jag mest det är kul. Det är Westman, och det är en av anledningarna till att jag gillar han så mycket.

Jag själv körde varven med 35 höjdmeter på 12.02 min (snitt 29,2 km/h) respektive 11.42 min (snitt 30,0 km/h) med start och mål på samma ställe. Inte helt tokmax, men hårt. Jag känner att jag utvecklas senaste veckorna och var jättenöjd med passet, även om det var klasskillnad jämfört med Philip och Westman.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.