Pappa i vallasvängen

Min far Ulf är professor i brandteknik. Även om jag har lätt för matte så är han den smarta i familjen. Han skrev ett dataprogram för temperaturberäkning som avhandling, vilket fortfarande används nu 40 år senare.

Min far Ulf Wickström och jag. Pappa har tagit fram en platttermometer i sitt jobb inom brandforskning och vill nu att det ska bli ett redskap för vallare

Far och son

Pappa har även tagit fram en plattermometer som inte bara tar hänsyn till lufttemperatur utan även till strålning när den mäter temperatur. Detta för att ge ett mer relevant mått på värme vid beräkning av temperatur vid brand.

Typ. Inte helt lätt för en lekman som mig att förstå.

Men han försöker i alla fall övertyga resten av världen att hans mätmetod är den rätta och har lyckats hyfsat. Han har även skrivit en lärobok som bland annat att tar upp det egenmyntade begreppet ”adiabatisk yttemperatur”.

Möte med vallachefen
För att välja rätt skidvalla är temperaturen en av flera faktorer. För att få en så korrekt bild som möjligt av vilken temperatur snön utsätts för påstår pappa att hans termometer är bättre än vanliga. Ett exempel på hur vanliga termometrar kommer till korta är vid högtryck då det som kallast kan vara +1 grad på natten och det ändå blir skare dagen efter. Detta förklaras av utstrålningen mot rymden. Snön upplever minusgrader. Det är något jag flera gånger märkt på glaciären i Ramsau.

Min far Ulf Wickström fyllde 70 år 21 mars. I onsdags firade vi honom lite extra med trerätters och en Supertoscanare (italienskt rödvin) till huvudrätten. Den hade jaggott italiensk rödvin som jag fått av Göran Dahlén för att jag vallade hans skidor till Västgötaloppet förra året. Tack Göran, den gjorde succé!

Min far Ulf fyllde 70 år 21 mars i år.

För ett tag sedan frågade pappa om jag inte kunde kontakta skidlandslagets vallachef Urban Nilsson för ett möte. Jag kontaktade ”Ubbe” lite motvilligt, eftersom jag inte trodde att han skulle vara intresserad. Men på något magiskt sätt har pappa, företaget som tillverkar termometrarna och Urban haft ett par möten. Just nu är de i Torsby och förmodligen kommer de sammanstråla även i Bruksvallarna längre fram. Och det verkar också som att landslaget kommer att börja att använda termometern på prov.

Det trodde jag aldrig, men jättekul för pappa såklart. Det är lite ironiskt att han är inne i vallasvängen, med tanke på han inte direkt varit den vassaste vallaren bland skidföräldrarna.

Om Erik Wickström

Gillar konditionsträning.
Det här inlägget postades i Träning. Bokmärk permalänken.